2012-05-19 15:15:14
Φωτογραφία για Διαβάστε για την εισαγωγή του Facebook στο χρηματιστήριο που εκτινάσσει στην κορυφή των πιο πλουσίων ανθρώπων τον ιδιοκτήτη του
Στα 38 δολάρια τιμολόγησε το Facebook την τιμή της μετοχής του κατά την εισαγωγή του στο χρηματιστήριο, από την οποία θα αντλήσει κεφάλαια άνω των 16 δισ. δολαρίων.

Zuckerberg hace sonar campana de Nasdaq por... από Globovision

Αυτή είναι και η τρίτη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή (IPO) στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών και η μεγαλύτερη για εταιρεία του τεχνολογικού κλάδου.

Η διαπραγμάτευση της μετοχής της δημοφιλέστερης ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή, στο Nasdaq με το σύμβολο FB και θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ. Το "καμπανάκι" μάλιστα για την εκκίνηση της διαδικασίας, το χτύπησε ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ.

Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας που δημιούργησε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, σε ένα κοιτώνα του Harvard πριν μόλις οκτώ χρόνια, υπολογίζεται στα 104 δισ. δολάρια, ισάξια με το Amazon και μεγαλύτερη άλλων ηχηρών ονομάτων της τεχνολογίας όπως η Hewlett Packard και η Cisco. Ο ίδιος θα διατηρήσει το 56% του κεφαλαίου.


Παράλληλα, η εταιρεία αύξησε τον αριθμό των προσφερόμενων μετοχών. Θα διατεθούν 180 εκατ. νέες μετοχές και επιπλέον 241,2 εκατ. μετοχές των υφιστάμενων μετόχων, μεταξύ των οποίων και ο Ζούκερμπεργκ.

Το γεγονός σημαίνει ότι ο 28χρονος θα γίνει εν μία νυκτί κατά 3 δισεκατομμύρια πλουσιότερος.

Οι βασικοί ανάδοχοι είναι η Morgan Stanley, JPMorgan και Goldman Sachs.

Η "απογείωση" του Facebook

Μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια, από το 2008 και μετά, τη χρονιά δηλαδή που ο ιδιοκτήτης του έγινε εξώφυλλο στο Forbes, το Facebook έχει ετήσια έσοδα 3,7 δισ. δολάρια, η αρχική χρηματιστηριακή του αξία υπολογίζεται σε 104,2 δισ. δολάρια, ποσό που αναμένεται να πολλαπλασιαστεί καθώς η αναλογία της ζήτησης προς την προσφορά μετοχών κατά τη δημόσια εγγραφή ήταν στο 20 προς 1.

Το Facebook έχει μόλις...900 εκατομμύρια χρήστες και κανείς δεν ξέρει πόσο μπορεί να επεκταθεί ακόμα.

Σύμφωνα μάλιστα με τους οικονομικούς αναλυτές, η εταιρεία δεν έχει καταφέρει ακόμα να αντλήσει τα αναμενόμενα κέρδη από τα εκατομμύρια εγγεγραμμένων χρηστών της, καθώς η εγγραφή εξακολουθεί να είναι δωρεάν. Οι πρώτες εκτιμήσεις, κάνουν λόγο για κέρδη της τάξης του 20%, από την Παρασκευή κιόλας.

Και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι ακόμα, μόλις 28 χρονών.
news247
Tsouvali
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ