2012-05-20 10:57:02
Φωτογραφία για Αρχιτεκτονική… WC από την Βουλγαρία
Δύο δίδυμες αδελφές από την Σόφια προτείνουν νέες ιδέες για τον χώρο του σπιτιού που έχει την μεγαλύτερη δυναμική να εξελιχθεί σε κάτι άλλο: το μπάνιο.

Λέγονται Branimira και Desislava Ivanova, αλλά είναι πιο γνωστές με το όνομα του γραφείου τους: Gemelli Design. Πιστεύουν ότι το μπάνιο είναι το πιο σημαντικό δωμάτιο του σπιτιού και γι’ αυτό παρουσίασαν δύο νέα πρότζεκτ με τα οποία μας προτείνουν να ξανασκεφτούμε τις μη συμβατικές χρήσεις που θα μπορούσε να περιλαμβάνει.

Στην πρώτη πρότασή τους η οποία έχει τίτλο «H2O in geometry» (ελληνικά θα το αποδίδαμε ως «νερό με γεωμετρία») υπάρχει ένας διαχωρισμός του χώρου σε δύο επίπεδα. Το ένα βρίσκεται ψηλότερα και είναι ο χώρος της μπανιέρας. Όλα τα υπόλοιπα είδη υγιεινής βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο. Διαχωρίζονται μεταξύ τους με τρία αρκετά φαρδιά σκαλιά, τα οποία ,οι δίδυμες βουλγάρες μας προτρέπουν να τα δούμε σαν πάγκους που προσφέρονται για ρηλάξ
. Γενικότερα, η διευθέτηση του χώρου και μερικά «αξεσουάρ του» όπως για παράδειγμα ένα ράφι με βιβλία, μια τηλεόραση και διάφορες παράδοξες κόγχες, όπου μπορεί να «χωθεί» κάποιος για να ξεκουραστεί, προάγουν την ιδέα ότι το μπάνιο είναι και ένα «ησυχαστήριο» που παρέχει την επιθυμητή απομόνωση, μετά από μια κουραστική μέρα. Η παράδοξη γεωμετρία των διακοσμητικών μοτίβων από πλακάκια σε χρώμα μπλέ-μοβ της λεβάντας, επικρατεί της γεωμετρίας του όγκου του δωματίου και γεννά απρόβλεπτους ορίζοντες διαφυγής για το βλέμμα.

Το ίδιο συμβαίνει και στο δεύτερο πρότζεκτ τους, όπου κυριαρχεί το κίτρινο χρώμα. Στο χώρο προστίθεται ένα ντιβάνι, το οποίο κάνει ακόμη πιο προφανή την απόφασή τους να θεωρούν το μπάνιο ως χώρο αναψυχής και χαλάρωσης. Η ονομασία του είναι «oasis in a sandstorm», που σημαίνει «όαση σε αμμοθύελλα». Το σχέδιο περιλαμβάνει και ένα υπνοδωμάτιο που χωρίζεται από το μπάνιο με τζάκι και γυάλινο τοίχο. Αυτή η δεύτερη πρόταση κάνει πιο ξεκάθαρη την πρόθεση των αδελφών Ivanova, τα σχέδια τους να λειτουργούν σαν «μορφότυποι» που θα μπορούσαν να αναπαράγονται σε ξενοδοχειακές μονάδες πολυτελείας, που προσφέρουν στους πελάτες τους «εμπειρίες διαβίωσης».

Το σημαντικό πάντως είναι ότι για να δούμε το μπάνιο σαν «μίνι spa», όπως προτείνουν οι βουλγάρες σχεδιάστριες, πρέπει να ξεκινήσουμε χαρίζοντας του πολύ περισσότερα τετραγωνικά από το συνολικό εμβαδό της κάτοψης του σπιτιού ή του διαμερίσματος μας. Και η αλήθεια είναι ότι αν το κάνουμε, εκείνο θα μας ανταμείψει.

Coolspotting.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ