2012-05-20 12:38:03
Φωτογραφία για Πετάει στο εξωτερικό το χρήμα ή το κρύβουν σε σεντούκια και θυρίδες!
Της Ειρήνης Σακελλάρη*

Ο πανικός είναι συχνά κακός σύμβουλος, όμως δύσκολο να αποτραπεί εν μέσω της μεγαλύτερης χρηματοοικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα και της ακυβερνησίας που δημιουργούν οι εκλογικές αναμετρήσεις. Πανικός και από το εξωτερικό με δυσοίωνες προβλέψεις για έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα οι τράπεζες καλούνται να αντιμετωπίσουν τον πανικό των πελατών τους ο οποίος όσο περνούν οι ημέρες προς τις εκλογές αυξάνεται.

Οι πλέον ψύχραιμοι πελάτες απλώς υποβάλλουν καθημερινά ερωτήσεις. Άλλοι πανικόβλητοι προχωρούν σε κινήσεις οι οποίες δημιουργούν πραγματικό καθεστώς πίεσης στα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία, ας σημειωθεί, πως δεν έχουν ακόμη ανακεφαλαιοποιηθεί.

Από μετρητά και λίρες μέχρι αμοιβαία εξωτερικού και ομόλογα Δημοσίου άλλων χωρών αποτελούν τις επιλογές που καθημερινά οι τράπεζες καλούνται να εξυπηρετήσουν, ενώ όσοι ήταν έτοιμοι από καιρό, με το πάτημα ενός κουμπιού μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους, στο εξωτερικό.


Χρηματοδότηση

Οι τράπεζες εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση πολύ δύσκολα θα έχουν χρήματα για να χρηματοδοτήσουν έστω και στοιχειωδώς τις χρηματοδοτικές ανάγκες των εταιρειών πελατών τους, στοιχείο το οποίο δημιουργεί πολλά προβλήματα στις επιχειρήσεις που δεν μπορούν μέσα σε αυτό το κλίμα να εξυπηρετήσουν έστω και στοιχειωδώς τις υποχρεώσεις τους.

Οι τράπεζες αντλούν καθημερινά ρευστότητα από τον ELA για να υποστηρίξουν ουσιαστικά την ανασφάλεια των πελατών τους.

Οι ξένες τράπεζες θυγατρικές των ελληνικών υποστηρίζουν με διαφορετικό τρόπο το σύστημα απ' ό,τι οι ελληνικές αφού δεν έχουν τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από τον ELA αλλά αντλούν ρευστότητα από τη μητρική εταιρεία.

Σε ξένες τράπεζες οι πελάτες τους επιλέγουν επενδυτικά προϊόντα, κυρίως αμοιβαία του εξωτερικού τα οποία στη συνέχεια στέλνονται για φύλαξη στο εξωτερικό. Εν συνεχεία η επενδυτική τράπεζα που είναι θεματοφύλακας χορηγεί δάνειο στην τράπεζα που πούλησε το προϊόν μέσω της μητρικής της.

Πολλοί πελάτες επιλέγουν δολαριακούς ή άλλους λογαριασμούς συναλλάγματος στην Ελλάδα. Εξαιρετικά δημοφιλή εκτός του δολαρίου ΗΠΑ είναι τα δολάρια Καναδά και Αυστραλίας.

Πολλοί είναι οι πελάτες που επιλέγουν να επενδύσουν σε ομόλογα του εξωτερικού όπως του γερμανικού δημοσίου ή κάποιας σκανδιναβικής χώρας.

Άλλοι στέλνουν χρήματα σε λογαριασμούς κυρίως στην Κύπρο αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής. Έλληνες πολίτες διοχετεύουν χρήματα ακόμη και στην Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, χώρες που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για μικρότερα ποσά υπάρχουν και μετρητά σε ευρώ ή σε δολάρια που βρίσκουν καταφύγιο σε θυρίδες ή ακόμα και στο... στρώμα.

Φυσικά όλα τα παραπάνω έχουν από ελάχιστες έως μηδενικές αποδόσεις, σε πολλές δε περιπτώσεις οι προμήθειες είναι υψηλότατες και δημιουργούν απώλειες. Την ίδια στιγμή οι ελληνικές τράπεζες δίνουν υψηλότατα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις προκειμένου να προσελκύσουν χρήμα ανεπιτυχώς

Σύγχυση

Και όλα τα παραπάνω έχουν μία και μόνη αφετηρία: Τη σύγχυση. Πρόκειται για τη σύγχυση που έχει προκληθεί από δηλώσεις όπως οι καταθέσεις άνω των 20.000 ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν με τη μορφή δανείου από το κράτος, με τη μορφή φορολόγησης του τζίρου των επιχειρήσεων όπως επίσης και σε δηλώσεις τι ευρώ τι δραχμή... Μέσα σε τέτοιες συνθήκες οι δυνάμεις της αγοράς είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτελέσουν το έργο τους και πολύ πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να στηρίξουν ένα σύστημα το οποίο κινδυνεύει από ατύχημα να καταρρεύσει.

*στην Ημερησία
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ