2017-11-09 00:04:13
Φωτογραφία για Γρίπη - Ανησυχίες ότι το εμβόλιο δεν θα πιάνει τις φετινές μεταλλάξεις
Νέα μελέτη προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς υποστηρίζει ότι το φετινό εμβόλιο δεν επαρκεί για να προστατέψει από τη γρίπη, εξαιτίας των μεταλλάξεων του ιού.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το εμβόλιο της γρίπης του περασμένου έτους πρόσφερε περιορισμένη προστασία, επειδή οι ιοί H3N2 μεταλλάχθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάπτυξής τους.

Το φετινό εμβόλιο περιέχει το ίδιο στέλεχος, το οποίο κυριαρχεί στο νότιο ημισφαίριο, προκαλώντας τη χειρότερη γρίπη των τελευταίων δύο δεκαετιών στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία.

Οι αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς είναι σε ετοιμότητα, αλλά φοβούνται ότι θα παρατηρηθεί ανάλογη έξαρση και στην Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων, ενώ ένδειξη για τον εμβολιασμό 2017-2018,σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και το Υπουργείο Υγείας, έχουν όλα τα άτομα μετά την ηλικία των 6 μηνών, ιδιαίτερα οι ομάδες αυξημένου κινδύνου.


Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα εμβόλια που έγιναν πέρυσι πρόσφεραν 40% προστασία και δεν είχαν αποτέλεσμα στους συνταξιούχους, αντίθετα με ό,τι συνέβη στα παιδιά, σύμφωνα με την αξιολόγηση του βρετανικού ΕΣΥ.

Τα ευρήματα από το Perelman School of Medicine του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences και έρχονται σε μια στιγμή που ο χειμώνας αγριεύει, θεριεύοντας τις ανησυχίες για ταχεία εξάπλωση του ιού, που πολλές φορές στο παρελθόν συνδέθηκε με θανάτους ασθενών.

Έτσι κι αλλιώς οι 108 επιβεβαιωμένοι εργαστηριακά θάνατοι από γρίπη που συνέβησαν πέρυσι στη χώρα μας, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επαγρύπνησης και πρόληψης μέσω των ενδεδειγμένων εμβολιασμών.

Οι ερευνητές παρότρυναν όλους όσοι πρέπει να θωρακιστούν ενάντια στη γρίπη να το κάνουν, καθώς είναι άγνωστο ποια στελέχη θα κυριαρχήσουν στο βόρειο ημισφαίριο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) την περίοδο 2017-2018 θα κυκλοφορήσουν καθ’ υπεροχήν στελέχη γρίπης τύπου Α(Η3Ν2), τα ίδια στελέχη που κυριάρχησαν στην Αυστραλία, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί η, σε μικρότερο βαθμό, συν-κυκλοφορία στελεχών τύπου Β, οι υπότυποι των οποίων καλύπτονται από το φετινό εμβόλιο.

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Scott Hensley, δήλωσε: "Το εμβόλιο του 2017 έχει το ίδιο στέλεχος H3N2 με το εμβόλιο του 2016, οπότε αυτή θα μπορούσε να είναι άλλη μία δύσκολη χρονιά, αν κυριαρχήσει ξανά το ίδιο στέλεχος.

Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι πρέπει να επενδύσουμε σε νέες τεχνολογίες, που να μας επιτρέπουν να αυξήσουμε την παραγωγή εμβολίων γρίπης. Εν τω μεταξύ, όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν το ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης. Κάποια προστασία από ιούς H3N2 είναι προτιμότερη από το τίποτα και άλλα συστατικά του εμβολίου, όπως το H1N1 και η γρίπη B, πιθανόν να παρέχουν εξαιρετική προστασία φέτος".
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ