2018-02-26 13:06:13
Φωτογραφία για Τι κάνουν τα πολεμικά πλοία στην καταιγίδα! [video]
Οι ισχυρές καταιγίδες που ξεσπούν καταμεσής της θάλασσας μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες και αν μη τι άλλο καταστροφικές ακόμα και για τα «ανίκητα» πλοία του πολεμικού ναυτικού κάθε χώρας.

Οι κυβερνήτες το γνωρίζουν πολύ καλά, όπως γνωρίζουν και πως πρέπει να ακολουθήσουν εντολές που στηρίζονται σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Τα πλοία άλλωστε είναι σχεδιασμένα ώστε να αντέχουν τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες ενώ και το πλήρωμα είναι εκπαιδευμένο να αντιμετωπίσει καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Από την δεκαετία του 1980 και μετά οι ενημερώσεις για τον καιρό φτάνουν στα πλοία μέσω εκτυπωτών και μηχανημάτων φαξ που βρίσκονται στην γέφυρα, ενώ και οι καπετάνιοι λαμβάνουν χάρτες καιρού, δορυφορικές εικόνες και άλλες πληροφορίες μέσω του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα υπερσύγχρονα πολεμικά πλοία διαθέτουν εξελιγμένα τεχνολογικά εργαλεία, όπως συστήματα υπολογιστών που τα χρησιμοποιούν ώστε να χαράζουν πορείες βασιζόμενοι στις προγνώσεις του καιρού.


Ωστόσο πέραν των συστημάτων πρόγνωσης του καιρού, σε κάθε πλοίο χρησιμοποιείται ένα σύνολο βαρών (έρμα) ώστε να αυξηθεί η ευστάθειά του. Το έρμα αποτελεί το μέσον που μπορεί να εξασφαλίσει την ικανοποιητική ευστάθεια (striffening ballast) των πλοίων.

Υπάρχουν δύο ειδών έρματα: το μόνιμο (permanent ballast) που συνήθως αποτελείται από μεταλλικά βάρη με τσιμέντο και που τοποθετούνται στον πυθμένα συνήθως μικρών σκαφών και το προσωρινό ή κινητό (mobile ballast), που συνήθως αποτελείται από θαλασσινό νερό (water ballast), με το οποίο γεμίζονται ειδικές προς αυτό δεξαμενές του πλοίου που βρίσκονται στα διπύθμενα (double bottoms) και στις λεγόμενες δεξαμενές ζυγοστάθμισης, καλούμενες και οι δύο με τον γενικό όρο δεξαμενές έρματος (ballast tanks).

Κανονικά το έρμα θα πρέπει να φθάνει σε βάρος περίπου μέχρι το 1/3 περίπου του βάρους της συνολικής μεταφορικής ικανότητας του πλοίου.

Τι γίνεται όμως κατά την διάρκεια της καταιγίδας; Πώς καταφέρνει το πλήρωμα ενός πολεμικού πλοίου να βγει ζωντανό από μια μάχη που στα μάτια των περισσοτέρων φαντάζει χαμένη;
Πηγή
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ