2018-02-28 09:53:07
Φωτογραφία για ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ
Με το βλέμμα στη σημερινή «επίσημη πρεμιέρα» των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά και στην αυριανή συνεδρίαση του Euro Working Group στις Βρυξέλλες, που θα κρίνει ουσιαστικά την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, συνεχίζονται από το πρωί σήμερα οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών. Ο σημερινός γύρος περιλαμβάνει όλα τα κρίσιμα κεφάλαια της 4ης αξιολόγησης: Δημόσια διοίκηση, διαχείριση δημόσιων οικονομικών, χρηματοπιστωτικά, αλλά και εργασιακά.

Στόχος είναι να καταγραφούν τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας των δύο πλευρών και να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος εκκρεμοτήτων κατά την αυριανή τελευταία ημέρα των εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων. Ο Μάρτιος θα κυλήσει με τις συζητήσεις να συνεχίζονται εξ αποστάσεως, ενώ η επόμενη επίσκεψη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα προγραμματίζεται για μετά το Πάσχα. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα εμφανίζεται αισιόδοξη ότι κατά την αυριανή συνεδρίαση του Euro Working Group θα θεωρηθούν ως εκπληρωμένα και τα 110 προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης προκειμένου να εγκριθεί στη συνεδρίαση της 12ης Μαρτίου η εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ. 


Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα κατά την οποία όλοι οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να διενεργούνται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Η κυβέρνηση θα συλλέξει στοιχεία που να δείχνουν ότι το σύστημα λειτουργεί, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο EWG, θα τροφοδοτηθεί με στοιχεία που να δείχνουν ότι το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μπορεί να καλύψει όλη την Ελλάδα. Με αυτά τα στοιχεία, αλλά και την έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος του Ελληνικού από το Συμβούλιο της Επικρατείας εκτιμάται ότι θα καμφθούν και οι τελευταίες αντιρρήσεις ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης να εγκρίνει την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ πριν από το Πάσχα. 

Ο φάκελος της δημόσιας διοίκησης, που είναι προγραμματισμένο να ανοίξει σήμερα στις 11:00 το πρωί, θεωρείται από τους πλέον επίμαχους της διαπραγμάτευσης. Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος χαρακτήριζε ως εξαιρετικά πολύπλοκη ακόμη και τη διαδικασία τοποθέτησης προϊσταμένων και διευθυντών σε όλες τις θέσεις ευθύνης του Δημοσίου. Επίσης, στη συζήτηση για τα χρηματοπιστωτικά που θα πραγματοποιηθεί στις 16:00, αναμένεται να τεθεί εκ νέου το θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, αλλά είναι αμφίβολο αν η συζήτηση θα μπει και στο κρίσιμο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων τόσο του 2018 όσο και του 2019, που είναι, μαζί με το συναφές θέμα της κατάρτισης του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ίσως το πιο φλέγον θέμα ολόκληρης της διαπραγμάτευσης. Ακόμη πάντως και αν ανοίξει η συζήτηση, το κύριο σκέλος των διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα. Και αυτό διότι αυτή τη στιγμή οι δύο πλευρές δεν έχουν βασικά στατιστικά στοιχεία στα χέρια τους.   

«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» 

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ