2012-06-05 08:15:04
Φωτογραφία για Η λύση για να βγει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα από την κρίση (χωρίς να επιβαρύνουν τα κράτη)
Μία είναι η λύση, την έχουμε εκφράσει πολλές φορές μέσα από το planet-greece, έχει κατά καιρούς πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων των χωρών της ευρωζώνης, ποτέ κανείς όμως, δεν την πήρε στα σοβαρά, μέχρι τώρα Τη δυνατότητα απευθείας στήριξης σε τράπεζες της Ευρωζώνης από τα κεφάλαια του ESM -η οποία δεν προβλέπεται με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο- «εξετάζει σοβαρά» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόταση που βρίσκει σύμφωνη και τη γαλλική κυβέρνηση.

Η εξέταση αυτού του ενδεχομένου εντάσσεται στις σκέψεις για ευρωπαϊκό συντονισμό του «διχτυού» για τις τράπεζες, της λεγόμενης «τραπεζικής  ένωσης» -τη δημιουργία της οποίας «η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει», όπως ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Το ζήτημα των τραπεζικών ανακεφαλαιοποιήσεων συμβάλλει στην ενίσχυση των ανησυχιών για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη: Η μεν Ισπανία είναι αντιμέτωπη με το πρόβλημα της Bankia ενώ την Κυριακή ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης ανέφερε πως, εάν εξαντληθούν οι υπόλοιπες πιθανότητες για την ανακεφαλαιοποίηση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, η Λευκωσία θα στραφεί σε ευρωπαϊκή στήριξη.


Απευθείας ανακεφαλαιοποιήσεις από τον ESM «δεν είναι, προς το παρόν, μέρος της ισχύουσας συνθήκης που διέπει τον μηχανισμό» δήλωσε τη Δευτέρα ο Όλι Ρεν. «Ωστόσο, βλέπουμε πως είναι σημαντικό να εξετάσουμε την εναλλακτική της απευθείας τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης καθώς προχωρούμε στη συζήτηση των πιθανών τρόπων να δημιουργήσουμε μία τραπεζική ένωση» σημείωσε.

«Το εξετάζουμε ως σοβαρό ενδεχόμενο, ως έναν τρόπο να σπάσουμε το δεσμό μεταξύ κρατών και τραπεζών [...] ώστε να πάμε στη ρίζα της τρέχουσας κρίσης χρέους» είπε ο Όλι Ρεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Από την πλευρά του, και ο Γάλλος υπουργός τόνισε πως και το Παρίσι στηρίζει την ιδέα απευθείας τραπεζικών ανακεφαλαιοποίησεων.

«Είμαστε υπέρ αυτής της τραπεζικής ένωσης» δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Βέβαια, αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι για να μπορέσει να "δουλέψει" στο 100% η παραπάνω λύση, θα πρέπει να δημιουργηθεί εννιαία κεντρική ευρωπαϊκή ηγεσία των χωρών της ευρωζώνης! Κάτι το οποίο προς το παρόν φαντάζει αδύνατο.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ