2012-06-05 09:05:07
Φωτογραφία για Τι γίνεται με τα αντικαρκινικά φάρμακα;
Τα αντικαρκινικά φάρμακα θα διακινούνται πλέον κανονικά και η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως μέχρι την Τετάρτη στα νοσοκομεία, στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και στις ιδιωτικές κλινικές μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, διαβεβαίωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττας. Για τα συσσωρευμένα προβλήματα στο χώρο της υγείας που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης πραγματοποιήθηκε παράλληλα τη Δευτέρα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Π.Πικραμμένο.

Ο Χρήστος Κίττας δήλωσε ότι το υπουργείο Υγείας έχει έλθει σε επαφή και έχει οριστικοποιηθεί η λύση από τις αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρίες και τα φάρμακα αυτά θα διακινούνται κανονικά στο εξής. Οι πληρωμές θα γίνονται άμα την παραγγελία και τη παραδόσει και αυτό θα συνεχιστεί έως ότου αναλάβει η νέα κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει να λύσει οριστικά το ζήτημα.

«Γι' αυτό οι καρκινοπαθείς ας μην ανησυχούν» δήλωσε ο κ. Κίττας κατόπιν της συνάντησής του με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ευχαρίστησε τον υπουργό Υγείας για την ενημέρωση και με αφορμή την παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου τόνισε ότι αποτελεί θράσος και δειλία κάποιοι να έχουν διαχειριστεί επί 2,5 χρόνια τα προβλήματα της υγείας και να επιρρίπτουν ευθύνες σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που τα διαχειρίζεται για 15 ημέρες.


Ο κ. Κίττας υπογράμμισε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να λύσει τα προβλήματα, που δεν είναι των τελευταίων 15 ημερών, όπως υπογράμμισε.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε ακολούθως από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρεται πως κατά τη διενέργεια σύσκεψης υπό τον Π.Πικραμμένο με τη συμμετοχή του κ. Κίττα, του υπουργού Επικρατείας Αντ. Αργυρού και υπηρεσιακών παραγόντων αποφασίστηκαν τα εξής σχετικά με τα συσσωρευμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας.:

Ύστερα από συμφωνία με φαρμακευτικές εταιρείες που επιτεύχθηκε τις προηγούμενες ημέρες , η χορήγηση φαρμάκων στους καρκινοπαθείς θα συνεχιστεί από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, των δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών μέσω του ΕΟΠΥΥ.

Γίνονται ενέργειες προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία θεώρησης των χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής, η οποία είναι απαραίτητη για την εξόφληση των προμηθευτών νοσοκομείων ώστε να μη διακοπεί η χορήγηση υλικών. Σ αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος αποστέλλει επιστολή στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Καραβοκύρη στην οποία παρακαλεί να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και από την πλευρά του αρμόδιου δικαστηρίου λαμβάνοντας υπόψη το επείγον του προβλήματος.

Πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με τους προμηθευτές προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο εφοδιασμός των δημόσιων νοσοκομείων με ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό. Από την πλευρά των προμηθευτών εκφράστηκε κατανόηση και δόθηκε υπόσχεση για την καταβολή προσπαθειών για την θετική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ωστόσο πρέπει να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της ενδεχόμενης εξάντλησης των υφιστάμενων αποθεμάτων.

Ύστερα από επίπονες προσπάθειες σε αυτή την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία, έχει ήδη γίνει καταβολή 200 εκατομμυρίων στους φαρμακοποιούς για την κάλυψη μέρους των οφειλομένων του Μαρτίου 2012 και υπάρχει μέριμνα για την ολοκλήρωση της πρότασης που έχει συζητήσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση μαζί τους. Η εξόφληση των οφειλόμενων προηγούμενων ετών δεν είναι δυνατόν να γίνει από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, αφού συναρτάται με την συνολικότερη εξόφληση των οφειλομένων του δημοσίου ύψους 6,5 δις ευρώ η οποία θα ξεκινήσει με την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής σύμβασης. Όσο για το ζήτημα του συμψηφισμού που τίθεται από την πλευρά των φαρμακοποιών, παρατηρείται ότι δεν υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο για κάτι τέτοιο και είναι γνωστό ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να νομοθετεί.

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι έρχεται αντιμέτωπη με προβλήματα τα οποία ασφαλώς δεν προέκυψαν τις τελευταίες 15 μέρες, ούτε μπορούν να επιλυθούν ριζικά στο χρονικό διάστημα που απομένει ως τις εκλογές.

Σημειώνεται ότι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών έγινε την προηγούμενη εβδομάδα σειρά κυβερνητικών συσκέψεων και καταβάλλονται σκληρές προσπάθειες ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο ζωές πολιτών. Η κυβέρνηση ζητάει από όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο της υγείας να δείξουν κοινωνική ευαισθησία και πνεύμα συνεργασίας, να αναλογιστούν ότι τις στιγμές αυτές προέχει ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια και η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Συνάντηση του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας με τον Αλ.Τσίπρα

Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας επισήμανε ότι η κατάσταση με τα φάρμακα των καρκινοπαθών θα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως μέχρι την Τετάρτη στα νοσοκομεία, στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και στις ιδιωτικές κλινικές μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Δήλωσε ότι θα υπάρξει μέριμνα για να αυξηθούν τα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ, ενώ θα δοθεί μία τηλεφωνική τηλεφωνική γραμμή απ' όπου θα μπορούν να επικοινωνούν όλοι ώστε να κατευθύνονται στο σωστό νοσοκομείο ή φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ως προς το θέμα των προμηθειών των νοσοκομείων, ο κ. Κίττας επισήμανε ότι υπάρχει μια νομικής φύσεως εμπλοκή. «Τα χρήματα βρίσκονται στα νοσοκομεία και είναι διαθέσιμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε κάνουμε όλες τις απαραίτητες προσπάθειες να λυθεί αυτό το νομικής, επαναλαμβάνω, φύσεως θέμα. Είμαστε σε επαφή με τους προμηθευτές, έχουν κατανοήσει το πρόβλημα και δεν νομίζουμε ότι θα υπάρξει άμεση παρακώλυση στην προμήθεια των νοσοκομείων» επισήμανε.

Για το θέμα των φαρμακοποιών, σημείωσε πως «έχουμε επαναλάβει πάρα πολλές φορές ότι τα προηγούμενα χρήματα, τα οποία οφείλονται στους φαρμακοποιούς πριν το 2012 θα αποτελέσει αντικείμενο της επίλυσης αυτού του προβλήματος από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει».

Επισήμανε ότι έχουν αποπληρωθεί οι υποχρεώσεις μας προς τους φαρμακοποιούς του Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου. «Για τον Μάρτιο έχουν καταβληθεί 200 εκατομμύρια, που αντιπροσωπεύουν το 70 με 75% περίπου του χρέους. Υπάρχουν τα 70 εκατομμύρια που απομένουν για να ολοκληρωθεί η υποχρέωσή μας του Μαρτίου. Τα ποσά που χρειάζονται και δεν έχουν λογιστικοποιηθεί ακόμα του Απριλίου και αυτά βρίσκονται διαθέσιμα» δήλωσε.

Και απηύθυνε έκκληση προς τους φαρμακοποιούς και προς την ηγεσία των συλλόγων να λήξουν την κινητοποίηση προς όφελος των ασθενών. «Είμαι βέβαιος ότι η ευαισθησία τους είναι τέτοια που πραγματικά θα τους οδηγήσει σε μια λύση του προβλήματος» σημείωσε.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι την Τρίτη θα διενεργηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας για να διασφαλιστούν και να οριστικοποιηθούν τα ποσά που θα διατεθούν σε προμηθευτές, σε διαγωνιστικά κέντρα, σε ιδιωτικές κλινικές, σε γιατρούς, σε φυσικοθεραπευτές. Οι ανακοινώσεις για τις τελικές αποφάσεις και για τα τελικά μέτρα θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι αποτελεί θράσος και δειλία κάποιοι να έχουν διαχειριστεί επί 2,5 χρόνια τα προβλήματα της υγείας και να επιρρίπτουν ευθύνες σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που τα διαχειρίζεται για 15 περίπου μέρες. «Είμαι βέβαιος ότι κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει με την ιδέα ότι ο κ. Κίττας ευθύνεται στις 15 μέρες που ασκεί τα καθήκοντά του για τις ελλείψεις των φαρμάκων ή για τις δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία» επισήμανε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτοί που μας απειλούν ότι αν δεν εφαρμόσουμε το μνημόνιο θα φέρουμε στη χώρα την καταστροφή και το χάος είναι οι ίδιοι που έφεραν στη χώρα την καταστροφή και το χάος και πρέπει τώρα όλοι μαζί να βάλουμε πλάτες προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα, να αποτραπούν ενδεχόμενα ανθρωπιστικής κρίσης για τη χώρα μας».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να κάνει ο,τιδήποτε είναι δυνατό προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα που εμφανίστηκε σε ελλείψεις φαρμάκων σε χρόνια πάσχοντες ασθενείς, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει να κάνει και με την υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ