2012-06-05 09:15:07
Φωτογραφία για Επίσκεψη Πούτιν στο Πεκίνο
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έφθασε σήμερα στο Πεκίνο για τριήμερη επίσκεψη με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα, σημαντικούς εταίρους στον οικονομικό και τον πολιτικό τομέα. Ο πρόεδρος της Ρωσίας θα συναντηθεί το απόγευμα με τον κινέζο ομόλογό του Χου Τζιντάο με αντικείμενο τον συντονισμό της στάσης των δύο χωρών ως προς τα θέματα της Συρίας και του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Οι σινο-ρωσικές συνομιλίες θα επιτρέψουν επίσης την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συμμετάσχει σήμερα και αύριο στις εργασίες της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, ο οποίος αποσκοπεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην αμερικανική επιρροή στην κεντρική Ασία. Με την ευκαιρία αυτή θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, τη στιγμή που η ένταση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα παραμένουν υψηλές, και με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι. Στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης συμμετέχουν η Κίνα, η Ρωσία και τέσσερις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν. Το Ιράν έχει θέση παρατηρητή στους κόλπους του Οργανισμού.


Διαβάστε περισσότερα Μετά την άρνησή του να συμμετάσχει στα μέσα Μαΐου στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 8 και στη συνέχεια του ΝΑΤΟ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να παραστεί στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγλκάης έχει συμβολικό χαρακτήρα.

Η ρωσική ηγεσία ρίχνει το βάρος στην οικονομική συνεργασία με την Κίνα, ενώ Μόσχα και Πεκίνο προστατεύουν τους τελευταίους μήνες από κοινού το καθεστώς της Δαμασκού, μπλοκάροντας κάθε σημαντική πρωτοβουλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πριν από την άφιξη του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Πεκίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα «έχουν αντίστοιχη στάση ως προς τις εν εξελίξει σημαντικές αλλαγές στον κόσμο και παρόμοιες προσεγγίσεις στις νέες προκλήσεις». Η συνεργασία των δύο χωρών «έχει συμβάλει στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα» και οι δύο χώρες επιθυμούν «την ενίσχυση του κεντρικού ρόλου των Ηνωμένων Εθνών στην επίλυση θεμάτων», δήλωσε ο Λαβρόφ στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Στον οικονομικό τομέα, η συνεργασία ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις αναπτύσσεται στον τομέα της ενέργειας, με τη Ρωσία να είναι ο πρώτος στον κόσμο παραγωγός πετρελαίου και την Κίνα, ο πρώτος καταναλωτής ενέργειας παγκοσμίως.

Η Μόσχα και το Πεκίνο διαπραγματεύονται εδώ και χρόνια την υπογραφή συμβολαίου που προβλέπει την εξαγωγή 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα για μία περίοδο τριάντα ετών.

Από το 2009 και την υπογραφή μίας συμφωνίας-πλαισίου δεν έχει γίνει σημαντική πρόοδος στο κεφάλαιο αυτό εξαιτίας διαφοράς ως προς την τιμή του φυσικού αερίου.

Πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχουν πιθανότητες υπογραφής της συμφωνίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Πούτιν στο Πεκίνο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο χώρες έχουν την πρόθεση να συνεργασθούν στην κατασκευή αεροπλάνου μεγάλων αποστάσεων ανταγωνιστικού των γιγάντιων Airbus και Boeing και είναι πιθανόν ότι επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος θα γίνει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Πούτιν στο Πεκίνο.

Η Μόσχα και το Πεκίνο ανακοίνωσαν επίσης τον Απρίλιο τη δημιουργία μέχρι το τέλος του Ιουνίου ενός κοινού επενδυτικού ταμείου ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη της γεωργίας των μεταφορών.

Πηγή: ΑΜΠΕ
GeopoliticsDailyNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ή τώρα ή ποτέ για «Τόρο»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ή τώρα ή ποτέ για «Τόρο»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ