2012-06-05 14:22:05
Φωτογραφία για ΓΙΑΤΙ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΝΔ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜIA
Γράφει ο Φελνίκος

Αισίως πέρασε ένας μήνας από τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Πλέον απομένουν μόνον 12 μέρες μέχρι να προσέλθουμε στις νέες κάλπες.

Αντί, στο διάστημα που διέρρευσε, να έχει ξεκαθαριστεί, τουλάχιστον, ποιοί θα συνεργαστούν για να σχηματιστεί κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου, και η συζήτηση να γίνεται επί των συγκεκριμένων μέτρων που θα λάβει η, όποια, νέα .... κυβέρνηση, παρατηρείται το φαινόμενο τα κόμματα να ερίζουν πάλι για τα ίδια και τα ίδια. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο δικομματισμός κατέρρευσε και τη θέση του ΠΑΣΟΚ πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μεγάλη αναμφισβήτητα αλλαγή αφού επανατοποθετεί το ελληνικό πρόβλημα σε διαφορετική βάση, τόσο για τις σχέσεις με τους εταίρους-δανειστές μας όσο και για το νέο μοντέλο λειτουργίας της οικονομίας, συγκρότησης του κράτους και των κοινωνικών και εθνικών προτεραιοτήτων.

Ο δικομματισμός Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ ήταν συγκλητικός. Αναπτύσσονταν στο πλαίσιο του μνημονίου, της δανειακής σύμβασης, δεν έθετε με έντονο και δραματικό τρόπο το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», δεν αμφισβητούσε το κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο, ενώ υπήρχε και συμφωνία ως προς τις κοινωνικές και εθνικές προτεραιότητες.


Ο νέος δικομματισμός Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ είναι διαζευκτικός και εξόχως διχαστικός. Τα δύο κόμματα έχουν αποκλίνουσες στρατηγικές προσεγγίσεις τόσο στο θέμα του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης όσο και στο συνολικότερο πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθεί εφεξής η χώρα.

Ο συγκλητικός  δικομματισμός οδήγησε σε εκλογικό, αλλά και πολιτικό κατακερματισμό των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων. ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. συγκέντρωσαν μόλις το 32% του εκλογικού σώματος. Ο νέος δικομματισμός, επειδή ακριβώς είναι διαζευκτικός, αναμένεται να αθροίσει πολύ υψηλότερα ποσοστά.

Όσο μάλιστα πιο έντονα διλημματικό είναι το διακύβευμα της κάλπης και όσο το θερμόμετρο της πόλωσης, ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους, ανεβαίνει -και την τελευταία εβδομάδα αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο- τόσο υψηλότερα θα είναι τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρώτο δεκαήμερο, μετά την 6η Μαΐου, το «φάγαμε» με τις διερευνητικές εντολές. Η προσδοκία για σχηματισμό κυβέρνησης ήταν λογικό να μην ευνοεί σημαντικές μετακινήσεις ψηφοφόρων.

Το δεύτερο δεκαήμερο, όταν άρχισαν να σχηματοποιούνται τα πράγματα, και να συνειδητοποιείται η ριζική αλλαγή του σκηνικού, άρχισαν οι αθρόες μετακινήσεις στα δύο πρώτα κόμματα. Υπολογίζεται ότι περίπου το 20% των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων μετακινήθηκε προς τους δύο πόλους του νέου δικομματισμού. Γι’ αυτό είδαμε τη Ν.Δ. και το ΣΥΡΙΖΑ, αθροιστικά, να συγκεντρώνουν, από το 36%, περίπου το 48% του εκλογικού σώματος.

Τώρα, που τελειώνει το τρίτο δεκαήμερο, υπολογίζεται ότι έχει μετακινηθεί το 30% των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων στα δύο κόμματα. Αυτή τη στιγμή,  σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δημοσκόπων και κομματικών επιτελείων, το ποσοστό Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει το 55% του εκλογικού σώματος.

Το επόμενο δεκαήμερο, είναι πολύ πιθανό, τα δύο κόμματα, ως εκφραστές δύο εντελώς διαφορετικών κόσμων, να κερδίσουν το 40% και ο νέος δικομματισμός να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει το 60% του εκλογικού σώματος. Η πιθανότητα να κινηθούν και τα δύο κόμματα, με μικρή ή μεγαλύτερη διαφορά, στην περιοχή του 30% το καθένα, δεν πρέπει να αποκλείεται.

Επίσης, διαγενομένου του χρόνου, της πόλωσης, της αυξανόμενης ανησυχίας για τα χειρότερα ή της ελπίδας για καλύτερα, και της ανάγκης να σχηματιστεί οπωσδήποτε σταθερή κυβέρνηση, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα ένα εκ των δύο κομμάτων να προσεγγίσει, σε συνδυασμό βέβαια και με την αναντιπροσώπευτη ψήφο, και ποσοστό αυτοδυναμίας.

Το τί τελικά θα συμβεί θα κριθεί από την εικαζόμενη προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης.   Είναι σίγουρο ότι οι πολίτες δεν θέλουν και τρίτο εκλογικό γύρο. Θέλουν οπωσδήποτε να σχηματιστεί στις 18 Ιουνίου κυβέρνηση. Κατανοούν πλήρως ότι μία νέα δυστοκία θα βύθιζε τη χώρα στα Τάρταρα. Το πρώτο κριτήριο της ψήφου είναι σίγουρα ο δρόμος που πρέπει να βαδίσει η χώρα. Το δεύτερο είναι να υπάρξει βιώσιμο και σταθερό κυβερνητικό σχήμα. Αν το τοπίο συνεχίζει να είναι θολό, λόγω και της αμφιθυμίας των υποψήφιων κυβερνητικών εταίρων είτε της Ν.Δ. είτε του ΣΥΡΙΖΑ, τότε τη «νύφη» θα την πληρώσουν οι υποψήφιοι κυβερνητικοί εταίροι…
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ