2012-06-05 19:50:05
Φωτογραφία για Ρευστό 260 δισ. ευρώ στην Ελλάδα
Μια έξοδος της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση κάθε άλλο παρά σωτήρια θα ήταν όπως υπολογίζει... το Open Europe αφού θα χρειαζόταν μια άμεση ένεση ρευστού συνολικού ύψους 259 δισ. ευρώ.

«Λόγω της πιθανής κατάρρευσης των τραπεζών και της επείγουσας έλλειψης ρευστού, το Open Europe υπολογίζει ότι εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ τώρα, θα χρειαζόταν μεταξύ 67 δισ. και 259 δισ. ευρώ σε εξωτερική και άμεση βραχυπρόθεσμη στήριξη, χωρίς να περιλαμβάνεται η στήριξη που απαιτείται μακροπρόθεσμα, ή το κόστος από τη μετάδοση της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη», αναφέρει σχετική μελέτη.

Σύμφωνα με το Open Europe, τη βοήθεια αυτή θα μπορούσαν να δώσουν το ΔΝΤ, η Ευρωζώνη και οι εκτός Ευρωζώνης χώρες.

Όπως αναφέρει η μελέτη, υπάρχουν ξεκάθαρα οικονομικά οφέλη από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όμως, οι κίνδυνοι αντισταθμίζουν τα οφέλη αυτά.

Συγκεκριμένα:


* Οι ελληνικές τράπεζες θα κατέρρεαν και θα χρειάζονταν κεφαλαιακή στήριξη 55 δισ. ευρώ, χρήματα τα οποία η Ελλάδα θα δυσκολευόταν να συγκεντρώσει.

* Η Ελλάδα θα βρισκόταν αντιμέτωπη με ένα άλμα του πληθωρισμού, καθώς η κεντρική της τράπεζα θα δημιουργούσε νέο χρήμα για να σώσει τις τράπεζες.

* Η κατά 30% υποτίμηση της δραχμής θα έδινε μεν μια ώθηση στις εξαγωγές, όμως, θα αύξανε το κόστος εισαγωγών. Η Ελλάδα δεν έχει επαρκείς πρώτες ύλες ή επαρκή παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων για να επιβιώσει.

* Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να βρει άμεσα τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ για να πληρώσει υποχρεώσεις, όμως, οι δαπάνες των νοσοκομείων.
dealnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ