2012-06-05 21:15:49
Φωτογραφία για ΓΙΑ ΚΥΝΔΥΝΟ ''ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΟΥ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ'' ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Ο ΕΥΑΓΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Η ΔΗΜΑΡ θα βοηθήσει στο σχηματισμό «προοδευτικής» κυβέρνησης, λέει ο Φ.Κουβέλης

Στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας ζήτησε από την Καβάλα ο Πάνος Καμμένος

Την εκτίμηση ότι «αποκλείεται να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση» και ότι «κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε ανυπέρβλητο αδιέξοδο», εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ομιλία του προς νέους επιστήμονες, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «απαιτούνται συνεργασίες, απαιτείται διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κυρίως μια «φιλοδοξία», «να είναι ο παράγοντας που θα μπορέσει να διασφαλίσει και τη φυσιογνωμία και κυρίως την κατεύθυνση της νέας κυβέρνησης».

Επιπλέον, είπε ότι, καθώς παράλληλα εξελίσσεται και το εγχείρημα της ανασύστασης του Κινήματος, «είναι πολύ εύκολο να αφήσουμε τον εαυτό μας έξω από τη φθορά», για να συμπληρώσει ότι «όμως όλοι μας υπάρχουμε χάριν του εθνικού συμφέροντος και η πρώτη μας ευθύνη είναι να κυβερνηθεί ο τόπος, αλλά με σωστή εθνική στρατηγική που βγάζει με ασφάλεια τη χώρα από την κρίση».


Ο κ. Βενιζέλος θα επισκεφτεί το μεσημέρι της Τετάρτης το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, προκειμένου να συζητήσει με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες τα βασικά σημεία του προγράμματος του Κινήματος που τους αφορούν.

Η ΔΗΜΑΡ θα βοηθήσει στο σχηματισμό «προοδευτικής» κυβέρνησης, λέει ο Φ.Κουβέλης

Την άποψη ότι η χώρα δεν αντέχει να προσφύγει σε τρίτες εκλογές εξέφρασε από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μετά από σειρά συναντήσεων που είχε με θεσμικούς παράγοντες στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, σημειώνοντας παράλληλα τη βούληση του κόμματός του να βοηθήσει στο σχηματισμό «προοδευτικής» κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο Φώτης Κουβέλης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών, Χανς Σβόμποντα, τον Επίτροπο Κοινωνικών Υποθέσεων και Απασχόλησης, Λάζλο 'Αντορ, την επικεφαλής των σοσιαλιστών ευρωβουλευτών της Γαλλίας, Κατρίν Τροτμάν, τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Π. Στάινμάγερ, καθώς και με μέλη της ελληνικής κοινότητας των Βρυξελλών.

Στις συναντήσεις αυτές, η ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε την ανάγκη να επιμηκυνθεί χρονικά η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας ως το 2017, ώστε να δοθεί «ανάσα» στην ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, η ΔΗΜΑΡ επεσήμανε ότι πρέπει να προωθηθούν προοδευτικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αλλά και να υπάρξει σταδιακή αποδέσμευση από τους όρους του Μνημονίου και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία που περιορίζει τα εργασιακά δικαιώματα.

Παράλληλα, ο Φ. Κουβέλης επεσήμανε την ανάγκη να προωθηθεί πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο θα βασίζεται στη δανειοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και στα χρήματα του ΕΣΠΑ, καθώς και πρόγραμμα που θα στηρίξει την απασχόληση των νέων στην Ελλάδα. Ο Φ. Κουβέλης σημείωσε ότι το πρόγραμμα ΕΣΠΑ στην Ελλάδα βρίσκεται σε «βαθιά ύπνωση», καθώς όπως είπε βρισκόμαστε στο τέλος της χρονικής του διάρκειάς του και η απορροφητικότητα των κονδυλίων δεν ξεπερνά το 40%.

Εξάλλου, ο κ. Κουβέλης έκανε έκκληση προς τους θεσμικούς παράγοντες των Βρυξελλών να διαμορφωθεί μια ευρωπαϊκή πολιτική που θα στηρίξει την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η κρίση χρέους στην Ελλάδα, ναι μεν έχει ελληνικό χρώμα, αλλά αποτελεί μέρος ενός συνολικού πανευρωπαϊκού προβλήματος. «Η Ελλάδα μπορεί και δικαιούται να προχωρήσει. Να μείνει όρθια, αλλά να κρατήσει και την κοινωνία ζωντανή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φ. Κουβέλης.

Σύμφωνα με τον Φώτη Κουβέλη, οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται τη δύσκολη κατάσταση, καθώς και το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όριά της. Σημείωσε, ωστόσο, ότι όλοι οι συνομιλητές του στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα επέμειναν στην ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων και στην ανάγκη σχηματισμού ελληνικής κυβέρνησης.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε την βούληση του κόμματός του να βοηθήσει στο σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης, η οποία θα προϋποθέτει μία προοδευτική - προγραμματική συμφωνία. Παράλληλα, ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις δύο κόκκινες γραμμές της ΔΗΜΑΡ: την πολιτική που θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και τη διεκδίκηση για σταδιακή αποδέσμευση από τους όρους του Μνημονίου.

Ο Φ. Κουβέλης παρουσίασε τους επτά όρους που μπορούν κατά τη ΔΗΜΑΡ να εξασφαλίσουν τη διαμόρφωση ενός κοινού τόπου για τη διαμόρφωση «προοδευτικής» κυβέρνησης και τόνισε ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι αναγκαίος προκειμένου να υπάρξει συνομιλητής για διεκδικήσεις στην Ευρώπη και προκειμένου να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις προοδευτικού χαρακτήρα.

Καταλήγοντας, ο Φ. Κουβέλης τόνισε ότι η χώρα δεν αντέχει να προσφύγει σε τρίτες εκλογές. Σημείωσε ωστόσο, ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαταχθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί και από τη βούληση των πολιτικών δυνάμεων να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνεργασίας. «Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ποια θα είναι η κατάληξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

* Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Σούλτς τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπολογίζει στη συμβολή της Δημοκρατικής Αριστεράς και προσωπικά στον κ. Κουβέλη για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Αναφερόμενος ειδικότερα στον κ. Κουβέλη ο Μ. Σούλτς είπε ότι πρόκειται για έναν πολιτικό που δίνει μάχες με νηφαλιότητα για τις αναγκαίες λύσεις.

Στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας ζήτησε από την Καβάλα ο Πάνος Καμμένος

Την ανάγκη άμεσης στήριξης της ελληνικής βιομηχανίας ζήτησε από την Καβάλα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Μετά τις επισκέψεις που πραγματοποίησε στις δυο μεγαλύτερες βιομηχανίες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ - ELFE) και την ΚΑΒΑΛΑ OIL ο κ. Καμμένος τόνισε πως η Καβάλα είναι ένας νομός που αποτελεί παράδειγμα τι έχει υποστεί η ελληνική περιφέρεια από τις συνέπειες του μνημονίου.

«Ένας νομός», επισήμανε, «με βιομηχανίες, εργασία, ανάπτυξη, τουρισμό έχει φτάσει να απειλείται με εγκατάλειψη. Είναι τεράστιες ευθύνης για την απομόνωση της Καβάλας. Έχασε το 12% της επιδότησης του κόστους εργασίας, που θα έπρεπε να έχουν όλες οι ακριτικές περιοχές και οι δύο πνεύμονες του νομού, η ΒΦΛ και η ΚΑΒΑΛΑ OIL κινδυνεύουν να αφανιστούν, πιεζόμενες από τους τραπεζίτες».

Ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ότι στη συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους της ΒΦΛ τον ενημέρωσαν για το χρέος της επιχείρησης προς της ΔΕΠ και συμπλήρωσε με έμφαση: «είναι απόλυτα ξεκάθαρο πως η διακυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-τραπεζιτών διέπραξε έγκλημα. Φορολόγησε την πρώτη ύλη, που είναι το αέριο για το λίπασμα ως καταναλωτικό κι όχι ότι παράγει το τελικό προϊόν. Το φορολόγησε ως αέριο που χρησιμοποιούν άλλες εταιρείες ως υλικό καύσης και επέβαλε φόρο που επιβάλλουν για τη μόλυνση του περιβάλλοντος. 

Αποτέλεσμα αυτής της λογικής είναι να έχει μπλοκάρει η παραγωγή καθώς δεν μπορούν να προμηθευτούν πρωτογενή υλικά λόγω του χρέους προς της ΔΕΠΑ που αγγίζει τα δέκα εκατομμύρια ευρώ».

Αναφερόμενος στη λειτουργία της ΚΑΒΑΛΑ OIL και συνέχισης του επενδυτικού σχεδίου εξόρυξης πετρελαίου στο κοίτασμα του βόρειου Πρίνου δεσμεύτηκε ότι θα αποκαλύψει όλη την αλήθεια για τη λειτουργία της επιχείρησης για την οποία είπε ότι προσφέρει μοναδική τεχνογνωσία στη χώρα και αντί να τη στηρίξουν διαπράττουν σε βάρος της έγκλημα καθώς με κάθε τρόπο και μέσο μπλοκάρουν την υλοποίηση των νέων επενδυτικών σχεδίων της.

Ερωτώμενος για την πολεμική που επιχειρείται από την κεντροδεξιά στην παράταξη του, σχολίασε με τη φράση «κλάφτα Χαράλαμπε», ενώ συμπλήρωσε: «Όσο μας βρίζουν, σημαίνει ότι κάνουμε καλά τη δουλειά μας, όσο μας χτυπούν σημαίνει ότι μας φοβούνται».

Για την επόμενη των εκλογών και το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων σημείωσε: «η δική μας πρόταση είναι να δημιουργηθεί μια οικουμενική κυβέρνηση, που θα συμμετέχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, εκτός αυτών που υπέγραψαν την παράδοση της χώρας, αλλά με συγκεκριμένες αρχές και τις ξεκαθαρίσαμε και την προηγούμενη φορά. Πριν την 6η Μαΐου, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δεν έκαναν λόγο για επαναδιαπραγμάτευση, ενώ τώρα το κάνουν σε μια άλλη από τις κωλοτούμπες τους».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ