2012-06-06 07:56:04
Φωτογραφία για Τα έξι πράγματα που πρέπει να γίνουν ,προκειμένου να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου
του Τάσου Δασόπουλου

Επανεκκίνηση σε έξι βασικές μεταρρυθμίσεις θα χρειαστεί το μνημόνιο, ώστε να μπορέσει η οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση να φέρει την τρόικα σε διαπραγμάτευση τόσο για το χρόνο υλοποίησης όσο και για μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής Η πολιτική κρίση που διέρχεται για πολλοστή φορά η Ελλάδα από τα τέλη του 2009, ειδικά τον περασμένο Μάρτιο και μετά έχει παγώσει βασικές μεταρρυθμίσεις του μνημονίου οι οποίες με την οριστική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού θα ξεκινήσουν ουσιαστικά από "λευκό χαρτί". Εκτός από τις πηγές των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ αλλά και της αύξησης των εσόδων κατά περίπου 3 δισ. το μνημόνιο προέβλεπε και μια σειρά διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει, αλλά είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσουν και πάλι από την αρχή.

Φορολογικό

Το πρώτο και ιδίως το πιο βασικό θέμα θα είναι το θέμα της αναμόρφωσης του φορολογικού μηχανισμού το οποίο στην ουσία έχει μείνει στα λόγια
. Το σχέδιο για το νέο φορολογικό καθεστώς στο οποίο είχε καταλήξει το υπουργείο Οικονομικών μετά από διαβούλευση των τριών κομμάτων που στήριζαν την κυβέρνηση Παπαδήμου ΠΑΣΟΚ ΝΔ, ΛΑΟΣ) με την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού θα βρεθεί στον κάδο απορριμμάτων και η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από την αρχή. Επίσης η μνημονιακή υποχρέωση για τη συγκέντρωση των φορολογικών ελέγχων σε μεγαλύτερα κέντρα με υπαλλήλους οι οποίοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα της προσωπικής επαφής με τους φορολογούμενους.

Το σχέδιο προέβλεπε το κλείσιμο 200 εφοριών σε όλη τη χώρα, απολύσεις εφοριακών και την ανάθεση της συλλογής των φορολογικών εσόδων σε υπερκομματικό γενικό γραμματέα με τα απαραίτητα προσόντα. Υπάρχουν φορολογικοί στόχοι σύμφωνα με τους οποίους έως τέλος Ιουνίου που θα περιλαμβάνουν την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών 1 δισ. ευρώ και συγκεκριμένο αριθμό ολοκληρωμένων ελέγχων-είσπραξης προστίμων σε ομάδες φορολογουμένων. Η προεκλογική περίοδος επιβάλλει παρατάσεις σε όλες τις προθεσμίες και κατά συνέπεια και απόκλιση από τους στόχους.

Επίσης με βάση το μνημόνιο θα πρέπει να διενεργούνται έλεγχοι υπηρεσιακής απόδοσης και να αντικαθιστούνται οι διευθυντές που δεν ανταποκρίνονται στους στόχους απόδοσης. Οι συσκέψεις του υπηρεσιακού υπουργού, Γιώργου Ζανιά είχαν περισσότερο χαρακτήρα ενημερωτικό παρά ελέγχου απόδοσης των εφοριών. Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες θα κάνει ετησίως έλεγχο τουλάχιστον 200 δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων εφοριακών.

Εκθεση για τις δαπάνες θα πρέπει να έχει το Γενικό Λογιστήριο σε συνεργασία με το ΚΕΠΕ την ομάδα Ράιχενμπαχ, το ΚΕΠΕ και τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ

Δαπάνες

Στον τομέα των δαπανών υπάρχει σημαντικό πρόβλημα κατ’ αρχήν στην έκθεση που θα πρέπει να έχει έτοιμη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε συνεργασία με το ΚΕΠΕ την ομάδα Ράιχενμπαχ, αλλά και τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ. Μέσα στο υπουργείο Οικονομικών άλλοι επιμένουν ότι υπάρχει συνεχής πρόοδος και άλλοι ότι το θέμα έχει παγώσει μέχρι να υπάρξει νέα κυβέρνηση. Χωρίς όμως ένα σαφές πλάνο για το πότε και από πού θα εξοικονομηθούν τα 11,5 δισ. ευρώ δεν θα μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση για τους υπόλοιπους όρους του μνημονίου.

Πρώτο καυτό θέμα είναι η ενεργοποίηση της εργασιακής εφεδρείας για 15.000 «πλεονάζον προσωπικό» για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 12 μηνών, μετά το οποίο απομακρύνονται. Επίσης υπάρχει δέσμευση για μείωση των μισθών, κυρίως, στα ειδικά μισθολόγια, αλλά και τα μισθολόγια των ΔΕΚΟ. Παράλληλα θα πρέπει να ενεργοποιηθεί και το σχέδιο για την αναστολή λειτουργίας ανενεργών ή ζημιογόνων δημοσίων φορέων. Η προεκλογική ρητορική πολλών κομμάτων της αριστεράς και της κέντρο - αριστεράς ακόμη και αυτών που έχουν υπογράψει το μνημόνιο έχει αλλάξει σε σημείο που τώρα ισχυρίζονται, όπως πρόσφατα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος ότι δεν χρειάζονται απολύσεις ή νέες μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα.

Στην Υγεία

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο και το θέμα της μείωσης των δαπανών υγείας και ειδικότερα των χρημάτων που δίνονται για φάρμακα και αναλώσιμα. Παράλληλα ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να αλλάξει τον αριθμό των συμβάσεων με ιδιώτες ιατρούς, έτσι ώστε να μειωθεί η αναλογία ιατρών- ασθενών κοντά στον, πολύ χαμηλότερο, μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσα στις υποχρεώσεις περιλαμβάνεται και ότι όλοι οι άλλοι (πλην ΕΟΠΥΥ και λοιπών ασφαλιστικών ταμείων) φορείς πρόνοιας και κοινωνικής αρωγής του υπουργείου Υγείας μετακινούνται στο υπουργείο Εργασίας έως τον Ιούνιο 2012. Στον τομέα του φαρμάκου θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις για επιτάχυνση της εισαγωγής στην αγορά φθηνότερων γενόσημων φαρμάκων και παράλληλα θα πρέπει να λειτουργήσει σε πλήρη έκταση η ηλεκτρονική συνταγογράφηση η οποία σήμερα βρίσκει μεγάλες δυσκολίες.

Εκκρεμούν κεφάλαια τραπεζών και ΤΑΙΠΕΔ

Στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών υπάρχει επίσης καθυστέρηση που ξεπερνά το μήνα, αφού μόλις την περασμένη Δευτέρα μεταβιβάστηκαν τα 18 δισ. ευρώ στις τέσσερεις μεγάλες εμπορικές τράπεζες. Οι όροι της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου τα σχέδια ανασυγκρότησης που θα πρέπει να υποβάλουν οι τράπεζες και κυρίως η επόμενη δόση του δανείου που θα περιέχει και τα επόμενα 23 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι αμφίβολο πότε θα γίνουν πράξη. Στο μεταξύ η ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει το νωρίτερο το καλοκαίρι αναμένεται ολοκληρωθεί στο τέλος του 2012 ή τις αρχές του 2013. Μέχρι και τότε θα διατηρείται η κατάσταση της έλλειψης ρευστότητας ακριβώς όπως είναι και σήμερα.

Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων το ΤΑΙΠΕΔ έχει κατεβάσει αναγκαστικά τα ρολά μέχρις να υπάρξει κυβέρνηση. Στελέχη του ταμείου δηλώνουν έτοιμα να ξεκινούν ένα διαγωνισμό την εβδομάδα με την προϋπόθεση όμως θα υπάρξει κυβέρνηση που θα πρέπει να παίρνει αποφάσεις. Η ύπαρξη της κυβέρνησης, όμως, είναι απαραίτητη και για άλλο ένα σημαντικό λόγο. Το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις αποκρατικοποιήσεις απαιτούν ένα τεράστιο όγκο υπουργικών αποφάσεων (52 συνολικά) χωρίς τις οποίες δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει τίποτα. Την ίδια ώρα βέβαια τα στελέχη του ταμείου υποβιβάζουν πλέον τον ετήσιο στόχο των εσόδων κάτω από τα 3 δισ. ευρώ και αυτό αν όλα πάνε καλά στο δεύτερο μισό του 2012.

Κλειστά επαγγέλματα - πολύπλοκα προβλήματα

Πολλά και πολύπλοκα είναι και τα προβλήματα που έχουν μείνει άλυτα σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα. Στα λεγόμενα ονοματισμένα κλειστά επαγγέλματα (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, ορκωτοί λογιστές) έχουν μείνει σε εκκρεμότητα μια σειρά από θέματα. Πρώτα από όλα για τη μεταρρύθμιση του κώδικα περί δικηγόρων. Τροποποιεί τους όρους εισδοχής και επανεισδοχής, καθώς και τις προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος. Προωθείται τροποποίηση ή κατάργηση διατάξεων σχετικά με την τιμολόγηση, την πρόσβαση και την άσκηση επαγγελματικών ή οικονομικών δραστηριοτήτων που αντίκεινται στο Νόμο. Αίρεται η υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου για την υπογραφή πράξεων ενώπιον συμβολαιογράφου για μία σειρά νομικών συναλλαγών, καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν το ελάχιστο ποσό που οφείλεται σε δικηγόρους που αμείβονται αποκλειστικά για υπηρεσίες που παρέχουν με έμμισθη εντολή.

Προεδρικό διάταγμα θα ορίζονται τα προκαταβαλλόμενα ποσά για κάθε διαδικαστική ενέργεια ή παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου που δεν θα συνδέονται με κάποιο συγκεκριμένο "ποσό αναφοράς". Αξιολόγηση για το αν οι εισφορές των δικηγόρων και των αρχιτεκτόνων για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των επαγγελματικών οργανώσεών τους είναι εύλογες, αναλογικές και δικαιολογημένες. Η ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία των επαγγελματικών φορέων, με τη δημοσίευση στην ιστοσελίδα κάθε επαγγελματικής οργάνωσης των πληροφοριών: ετήσιες λογιστικές καταστάσεις, αμοιβή των μελών του διοικητικού συμβουλίου, ποσά των ισχυουσών εισφορών, επιβαλλόμενες κυρώσεις, αξιώσεις ή παράπονα, κανόνες σχετικά με το ασυμβίβαστο.

Στα επαγγέλματα που εμπίπτουν στην οδηγίας 123/2006 το πρώτο πρόβλημα που εντοπίζεται αφορά την κατοχύρωση της λίστας των ελάχιστων επαγγελματικών προσόντων για την άσκηση επαγγέλματος στην Ελλάδα. Τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί με την οδηγία για τη θέσπιση κατώτερων επαγγελματικών προσόντων και κατά συνέπεια εκκρεμεί η απελευθέρωση πολλών από τα 350 επαγγέλματα μέχρι τα υπουργεία να αποκτήσουν σταθερή πολιτική ηγεσία.

Μείωση μισθών και ΔΕΚΟ

Μεταξύ των θεμάτων που έχει να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση είναι η δέσμευση για μείωση των μισθών, κυρίως, στα ειδικά μισθολόγια, αλλά και τα μισθολόγια των ΔΕΚΟ. Παράλληλα θα πρέπει να ενεργοποιηθεί και το σχέδιο για την αναστολή λειτουργίας ανενεργών ή ζημιογόνων δημοσίων φορέων.

Οφειλές και περικοπές

Τα προβλήματα ρευστότητας στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και τα αυξανόμενα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων και των δημόσιων νοσοκομείων υποδηλώνουν την ανάγκη λήψης περισσότερων μέτρων για να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου.

πηγή:naftemporiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ