2012-06-06 15:32:15
Φωτογραφία για Η Κύπρος είναι η δεύτερη πιό ακριβή χώρα στη λιανική πώληση φαρμάκων στην Ευρώπη
 Η Κύπρος είναι η δεύτερη πιο ακριβή χώρα στη λιανική πώληση φαρμάκων στην Ευρώπη και πέμπτη στη χοντρική πώληση.

Αυτό αποκαλύπτει έκθεση των φαρμακευτικών υπηρεσιών και επιβεβαίωσε με δηλώσεις στο ΡΙΚ ο υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς.

Ο κύριος Μαλάς διευκρίνισε ότι πρόκειται για τα φάρμακα που διατίθενται από τα φαρμακεία και όχι για τα φάρμακα που παραχωρούνται από τις κρατικές υπηρεσίες.

Εξήγησε ότι η σημερινή τιμολόγηση των φαρμάκων γίνεται στη βάση μελέτης που είχε ετοιμαστεί το 2004 και εφαρμόστηκε το 2005. Το μοντέλο αυτό, είπε ο Υπουργός, δεν λειτούργησε αποτελεσματικά.

Ο κύριος Μαλάς ανέφερε ότι στη χοντρική τιμή που αγοράζει η Κύπρος, προστίθεται ποσοστό κέρδους τρία τοις εκατό για τον φαρμακέμπορα, τριανταεπτά τοις εκατόν είναι το κέρδος των φαρμακοποιών και πέντε τοις εκατό είναι το ΦΠΑ.

Τόνισε επίσης ότι το υπουργείο μελετά διάφορα μοντέλα τιμολογιακής πολιτικής και εξέφρασε την πεποίθηση ότι έως τα μέσα του καλοκαιριού θα ληφθούν αποφάσεις.


Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου Αυγουστίνος Ποταμίτης αμφισβήτησε τα πορίσματα της έκθεσης, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται για μελέτη αλλά για κάποιο πίνακα.

Ο κύριος Ποταμίτης κατήγγειλε ότι στην ετοιμασία του πίνακα εμπλέκονται λειτουργοί των φαρμακευτικών Υπηρεσιών, οι οποίοι το 2003 είχαν ευνοήσει δύο εταιρείες που δεν είναι μέλη του συνδέσμου, με αποτέλεσμα το κράτος να αγοράζει τα φάρμακα εννέα φορές πιό ακριβά.

Ο κύριος Ποταμίτης απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες αναφέροντας απλώς ότι αν χρειαστεί θα επανέλθει.

Είπε ακόμα ότι ο Σύνδεσμος είναι έτοιμος να συζητήσει βελτίωση του συστήματος τιμολόγησης φαρμάκων στη βάση της μελέτης που διεξήχθη το 2004.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Βγενόπουλος: «Μάστιγα η βία»!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Βγενόπουλος: «Μάστιγα η βία»!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ