2012-06-06 18:52:50
Φωτογραφία για ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ ΓΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
«Όχι» Βερολίνου σε απευθείας χρηματοδότηση τραπεζών

Η ευρωζώνη είναι έτοιμη «να κινητοποιήσει πολύ γρήγορα» τα "εργαλεία" στήριξης που διαθέτει για να βοηθήσει την Ισπανία, «εάν η ισπανική κυβέρνηση το θελήσει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί, ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να βοηθήσει την Ελλάδα.

«Σεβόμαστε επίσης την κυριαρχία μίας μεγάλης χώρας όπως η Ισπανία... σε σχέση με ό,τι διατυπώνει ως αίτημα», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπερσί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μαδρίτη δεν έχει διατυπώσει τέτοιο αίτημα.

«Εάν η κυβέρνηση το θελήσει τη μία ή την άλλη στιγμή... διαθέτουμε στην ευρωζώνη εργαλεία τα οποία μπορούμε να κινητοποιήσουμε πολύ γρήγορα», είπε αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε επίσης ότι μπορούν να λειτουργήσουν και άλλοι μηχανισμοί, κυρίως ο μηχανισμός άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το ταμείο στήριξης της ευρωζώνης, επιλογή που στηρίζουν η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συναντώντας, ωστόσο, την αντίδραση της Γερμανίας.


«Θα δώσουμε απαντήσεις συλλογικά, θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ο οποίος θα συναντηθεί το απόγευμα στο Παρίσι τον Ισπανό ομόλογό του Λουίς ντε Γκίντος. 

Ο Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ισπανία είναι προσηλωμένη στη διαδικασία μεταρρυθμίσεων «η οποία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Γάλλος υπουργός δήλωσε ότι ελπίζει «μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου να έχει γίνει μια επιλογή που θα επιτρέψει τη συνέχιση των (ευρωπαϊκών) δεσμεύσεων» που έχει αναλάβει η Αθήνα. «Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε», υπογράμμισε.

«Θα πρέπει να προσέξουμε ώστε τα ευρωπαϊκά ταμεία και τα διαρθρωτικά εργαλεία να είναι κινητοποιημένα για να βάλουν την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας», υπογράμμισε ο Μοσκοβισί.

Τις επόμενες ημέρες η απόφαση της Ισπανίας για βοήθεια   

Πάντως η Ισπανία θα αποφασίσει μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και κατ' επέκταση για το ενδεχόμενο να ζητήσει διεθνή βοήθεια, όπως δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος. 

«Η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα σε 15 ημέρες. Σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα έχει λάβει τις πληροφορίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και τα αποτελέσματα των ελέγχων» των ισπανικών τραπεζών, σημείωσε ο ντε Γκίντος.

«Το πρόβλημα των ισπανικών τραπεζών περιορίζεται σε ορισμένα ιδρύματα που έχουν εντοπιστεί από τη Μαδρίτη. Βάσει αυτού η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις που πρέπει», πρόσθεσε ο Γκίντος.

Εν αναμονή της απόφασης της ισπανικής κυβέρνησης «δεν υπάρχουν συζητήσεις για την παροχή βοήθειας (στις ισπανικές τράπεζες)», σημείωσε ο ισπανός υπουργός στο περιθώριο της ομιλίας του, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μετέδωσε το Dow Jones Newswire. 

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατικών Ενώσεων της Γερμανίας CDU/CSU Φόλκερ Κάουντερ δήλωσε ότι η Ισπανία θα πρέπει να προσφύγει στη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας "εξαιτίας των τραπεζών".

"Η Ισπανία θα πρέπει να λάβει μία απόφαση και πιστεύω ότι πρέπει να τεθεί υπό την προστασία του Ταμείου...εξαιτίας των τραπεζών της", δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Φόλκερ Κάουντερ, στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ.

Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε στις αρχές της εβδομάδας ότι ασκεί πιέσεις προς τη Μαδρίτη για να την παρακινήσει να ζητήσει στήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους της θεωρώντας ότι η απόφαση ανήκει αποκλειστικά στην ισπανική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αρνείται προς το παρόν να ζητήσει οικονομική στήριξη, η οποία θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους που θα τεθούν από το εξωτερικό. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι η οικονομική κατάσταση είναι κρίσιμη και κάλεσε την Ευρώπη "να υποστηρίξει" τη χώρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, είναι πιθανή η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για την Ισπανία: έχουν διεξαχθεί  διαπραγματεύσεις για την αποδέσμευση πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απευθείας προς το ισπανικό δημόσιο Ταμείο στήριξης του ισπανικού τραπεζικού τομέα (Frob). Σε αντάλλαγμα, η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού της τομέα, προχωρώντας σε συγχωνεύσεις ή και κλείσιμο ορισμένων τραπεζικών ιδρυμάτων.

Αυτή η συμβιβαστική λύση θα είχε πολλά πλεονεκτήματα, σύμφωνα με την εφημερίδα: θα έδειχνε ότι η ισπανική κρίση είναι διαφορετικής φύσης από την ελληνική κρίση, καθώς η ισπανική κυβέρνηση δεν θα υφίστατο απώλεια μέρους της κυριαρχίας της. Και η Γερμανία θα επέβαλλε τη θέση της, η οποία συνίσταται στη χορήγηση πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποκλειστικά σε δημόσιους, και όχι σε ιδιωτικούς, θεσμούς.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι κάλεσε την Ευρώπη να «στηρίξει τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες», την ώρα που η Ισπανία αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση από τις αγορές. «Η Ευρώπη πρέπει να πει πού πάει για να αποκτήσει ενότητα, πρέπει να πει ότι το ευρώ είναι ένα μη αναστρέψιμο σχέδιο το οποίο δεν κινδυνεύει, πρέπει να στηρίξει τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα», δήλωσε ο Ραχόι μιλώντας στην ισπανική γερουσία, ενώ υπογράμμισε ότι το «πιο άμεσο» πρόβλημα της Ισπανίας είναι «το πρόβλημα χρηματοδότησης».

Από την πλευρά του, ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Χιλή, απηύθυνε έκκληση για "αλληλεγγύη" στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διάσωση του ευρωπαϊκού πολιτικού σχέδιο που χρειάζεται όπως είπε, "λιτότητα και πειθαρχία" αλλά και πολιτικές λύσεις και ανάπτυξη.

«Όχι» Βερολίνου σε απευθείας χρηματοδότηση τραπεζών    

 Το ενδεχόμενο απευθείας χρηματοδότησης τραπεζών από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης EFSF και ESM, απέρριψε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ κατά τη σημερινή ενημέρωση των συντακτών, στο Βερολίνο.

«Έχουμε δημιουργήσει όργανα, τα οποία πρέπει να χρησιμοποιούνται από κυβερνήσεις και να συνοδεύονται από όρους», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με αίτημα που υπεβλήθη από τις ισπανικές τράπεζες.

Ο κ. Ζάιμπερτ εξέφρασε ακόμη την αντίθεση της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς, όπως επισήμανε, δεν έχει επιτευχθεί το απαραίτητο επίπεδο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «Δεν πρέπει να κάνουμε το δεύτερο βήμα πριν από το πρώτο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απαιτούνται αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη και την αποφυγή μελλοντικών σφαλμάτων και ''διασώσεων'' με χρήματα των φορολογουμένων, υποστήριξε ο Μισέλ Μπαρνιέ, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τον ανταγωνισμό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ