2012-06-09 08:37:48
Φωτογραφία για Τουρκία: Συνέντευξη Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού»
Εισβολή,Κατοχή,Αγνοουμενοι,Εγκλωβισμένοι,Νκεροί,Πρόσφυγες Που πήγαν τόσες Λέξεις;Κριτική στην κυβέρνηση Χριστόφια για τις συνομιλίες στο Κυπριακό, αλλά και την οικονομική πολιτική, ασκεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος, σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού». «Με μία νέα κυβέρνηση, η οικονομία μπορεί να αρχίσει να βελτιώνεται μέσα σε έξι μήνες» αναφέρει και τονίζει: «Πιστεύω ότι ο Χριστόφιας δεν έλαβε μέτρα και δεν λαμβάνει και σήμερα.

Εάν η κυβέρνηση και η Βουλή φτιάξουν ένα νόμο και περικόψουν το 5% των μισθών μας, από τον ίδιο τον Χριστόφια μέχρι το νεαρό εργάτη, θα λυθούν τα προβλήματα της Κύπρου.Αυτό θα ήταν μια μικρή συμβολή που δεν θα ενοχλούσε κανέναν», λέει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και σημειώνει πως «τα έσοδα της Εκκλησίας έχουν μειωθεί κατά 50%».

Τονίζει συγκεκριμένα ότι «η Αρχιεπισκοπή έπαιρνε από τις Τράπεζες 9-10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αλλά σήμερα δεν παίρνει ούτε 1 εκατομμύριο, ενώ έχουν μειωθεί και τα έσοδα από τα ενοίκια σε καταστήματα και οικίες».


«Δώρο Θεού» αποκαλεί ο Αρχιεπίσκοπος το φυσικό αέριο στο οικόπεδο 12 και συμπληρώνει: «Και προς τους Ελληνοκύπριους και προς τους Τουρκοκύπριους». Ως προς τη μεταφορά του αερίου, λέει πως «θα ενωθεί με αγωγούς το αέριο από το Λεβιάθαν και την Αφροδίτη, θα καταλήξει στην Κύπρο, από όπου θα υπάρχει αγωγός προς την Ελλάδα.Εάν δεν υπάρξει αγωγός προς την Ελλάδα, θα κατασκευαστεί στην Κύπρο εγκατάσταση για υγροποίηση του φυσικού αερίου και αντίστοιχες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, από όπου το αέριο θα μεταφερθεί προς την Ευρώπη».

 Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεργασία με την Τουρκία με σκοπό τη μεταφορά του αερίου, ο Αρχιεπίσκοπος λέει ότι «η Τουρκία με δεδομένο ότι οι αγωγοί θα περνούν από το έδαφός της, μπορεί στο μέλλον να μας δημιουργήσει δυσκολίες.Διότι δεν αναγνωρίζει (κατοχή 37% Ελληνικού Εδάφους;;;;) την Κυπριακή Δημοκρατία.Συνεπώς, δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία.

Πρώτα πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη.Εάν συνάψουμε και πάλι διπλωματικές σχέσεις, οι οποίες διακόπηκαν το 1963, μπορούμε να συνεργαστούμε».

 Ως προς την Τουρκία και την πορεία του Κυπριακού, ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει ότι «εμείς θέλουμε να γίνουν τα πράγματα όπως ήταν πριν από το 1963, όπως τις εποχές που δεν είχαμε διαφωνίες και παίζαμε με τα Τουρκόπουλα» και αναφερόμενος στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέει πως «είναι έξυπνος και χαρισματικός». «Πιστεύω, όμως, ότι είναι λάθος του να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.Η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα, ενώ εμείς μικρή.

Είναι λάθος να μην μας αναγνωρίζει», σημειώνει.

Ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει ότι το σύνολο της κυπριακής ηγεσίας υποστηρίζει τη λύση της ομοσπονδίας, αλλά ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά, ενώ αρχικά το δεχόταν, στη συνέχεια μετακινήθηκε προς την ιδέα της συνομοσπονδίας και τώρα θέτει θέμα δύο κρατών.

«Οι συνομιλίες έπρεπε να σταματήσουν εδώ και καιρό», λέει ο Αρχιεπίσκοπος και τονίζει: «Πρέπει να υπάρξει ομοσπονδία, δίχως όμως δικαίωμα βέτο.Η πλειοψηφία κυβερνά και η μειοψηφία κυβερνάται.Αν καταλήξουμε σε τέτοια συμφωνία, πιστεύω ότι θα ζήσουμε ευτυχισμένα στην πατρίδα μας οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι». «Ο ελληνοκυπριακός πληθυσμός είναι το 82% και ο τουρκοκυπριακός 18%.Οι έποικοι δεν είναι Κύπριοι και θα πρέπει να φύγουν» υπογραμμίζει ο Αρχιεπίσκοπος, τονίζοντας ότι «η μειοψηφία δεν μπορεί να ασκεί βέτο στην πλειοψηφία».

«Ο κ. Χριστόφιας έπρεπε να μείνει στο πλαίσιο τής ομοσπονδίας και να αποχωρήσει από τις συνομιλίες όταν υπήρξε έξοδος από το πλαίσιο αυτό», λέει χαρακτηριστικά.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ