2020-03-28 18:14:55
Φωτογραφία για Πολύ πιθανή έλλειψη τροφίμων. Πολλά τρόφιμα σαπίζουν σε όλο τον κόσμο, λόγω της πανδημίας
Τα προβλήματα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αναμένεται να εμφανιστούν άμεσα, ακόμα και στις επόμενες εβδομάδες.

Όλο και πιο δυσοίωνα είναι τα νέα που έρχονται από τον ΟΗΕ. Μία ημέρα αφότου ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτιέρες, δήλωσε ότι η πανδημία της νόσου Covid-19 «απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα», ο οργανισμός προέβη σε μία ανησυχητική αν και αναμενόμενη προειδοποίηση. Σύμφωνα με το Επισιτιστικό Σώμα του οργανισμού, υπάρχει ορατός κίνδυνος να παρουσιαστεί έλλειψη τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από τη στιγμή που περισσότερο από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται υπό συνθήκες εγκλεισμού, σε μία προσπάθεια αναχαίτισης του ιού, κάτι τέτοιο μοιάζει εξαιρετικά πιθανό. Τα προβλήματα, μάλιστα, αναμένεται να εμφανιστούν άμεσα, ακόμα και στις επόμενες εβδομάδες. Οι εξαγωγές έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία, καθώς η μία μετά την άλλη χώρα κλείνουν τα σύνορά τους.


Από την άλλη εργαζόμενοι, αλλά και παραγωγικές μονάδες βάζουν λουκέτο, χωρίς, μάλιστα, ακόμα να διαφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Όλα αυτά έχουν επιδράσει ιδιαίτερα επιβαρυντικά. Πολλές είναι οι χώρες που έχουν σταματήσει τις εξαγωγές, ή έχουν επιβάλλει περιορισμούς. Τεράστια συμβόλαια έχουν ανασταλεί.

Τα έκτακτα μέτρα πρόληψης και προστασίας, που έχουν επιβληθεί σε όλα τα κράτη για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πανδημίας του κοροναϊού, ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές ελλείψεις σε τρόφιμα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το Επισιτιστικό Σώμα των Ηνωμένων Εθνών.

Μπορεί οι φετινές σοδειές να είναι πλούσιες και οι προοπτικές για βασικές καλλιέργειες πολλά υποσχόμενες, ωστόσο η έλλειψη εργατών λόγω των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία των πολιτών, καθώς και οι πολιτικές προστατευτισμού (δασμοί και απαγορεύσεις εξαγωγών) σημαίνουν ότι τις επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να εμφανιστούν τα πρώτα προβλήματα, αναφέρει ο Μάξιμο Τορέρο, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Κάθε άνοιξη, τα χωράφια του Picon στην Ουέλβα, στην ακτή του Ατλαντικού της Ισπανίας, μεταξύ της Σεβίλλης και των συνόρων με την Πορτογαλία, γεμίζουν συνήθως με περίπου 200 εργαζόμενους, κυρίως από το Μαρόκο και τη Ρουμανία, που μαζεύουν μούρα και τα συσκευάζουν για παραγγελίες. Αλλά φέτος, υπάρχουν λιγότεροι από 100, κυρίως ντόπιοι - και ο Picon δεν έχει ιδέα πώς θα προχωρήσει στη συγκομιδή.

«Όταν έχεις το 80% της παραγωγής σου έτοιμο και κανείς δεν το μαζεύει, αισθάνεσαι ανίκανος» δήλωσε ο Picon. «Δεν ξέρουμε πώς θα τελειώσει αυτό.»

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, από την Ουέλβα μέχρι το Αμβούργο και από το Νιουκάστλ έως τη Νάπολη, οι αγρότες της Ευρώπης αγωνίζονται να βρουν ανθρώπους για συγκομιδή φρούτων και λαχανικών, τα οποία συχνά πρέπει να μαζεύονται με το χέρι, συνήθως μέσα σε μόλις λίγες ημέρες. Συνήθως, βασίζονται σε εποχικούς εργαζόμενους από την Ανατολική Ευρώπη ή τη Βόρεια Αφρική, αλλά οι φόβοι του κοροναϊού κρατούν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες εργάτες στο σπίτι τους και οι έλεγχοι στα σύνορα σταματάνε πολλούς από αυτούς που επιθυμούν να κάνουν το ταξίδι.

Οι φράουλες και τα σπαράγγια αφήνονται ήδη να σαπίσουν στην Ισπανία, την Ιταλία και τη νότια Γαλλία. Πιο βόρεια, οι παραγωγοί όλων των ειδών, από τις πράσινες σαλάτες και τις ντομάτες και τα κρεμμύδια, ανησυχούν για το τι πρέπει να κάνουν.

Τα αστικά κέντρα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ελλείψεις, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι ακόμη και αυτά για τα οποία γίνεται συγκομιδή, δεν θα φτάσουν ποτέ στους καταναλωτές, καθώς οι υπαίθριες αγορές είναι κλειστές και οι μεταφορές δύσκολες.

Η Γαλλία αναμένει ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι δεν θα εμφανιστούν φέτος, ενώ η Ιταλία περιμένει ότι θα λείπουν 100.000. Η Γερμανία έχει συνήθως 30.000 μετανάστες αγρότες τον Μάρτιο και 80.000 τον Μάιο, αλλά μόνο ένα μικρό τμήμα από αυτούς έχουν εμφανιστεί φέτος, την ώρα που πλέον τα σύνορα έχουν κλείσει.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ