2020-07-09 13:52:16
Φωτογραφία για Γιατί ψάχνουν για κοβάλτιο Γκέιτς, Μπέζος, Μπράνσον, Ντάλιο και Μπλούμπεργκ
Πρόκειται για ένα σπάνιο πολύτιμο μέταλλο και ταυτόχρονα απολύτως απαραίτητο για την παραγωγή μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων - Μέσα στο 2017 η τιμή του είχε αυξηθεί κατά 70%

Η KoBold Metals είναι μια σταρτ – απ που υποστηρίζεται από έναν συνασπισμό δισεκατομμυριούχων υπό τον Μπιλ Γκέιτς και στα άμεσα σχέδιά της είναι να ψάξει για κοβάλτιο στον Καναδά, χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία χαρτογράφησης. Πεδίο αναζήτησης για το μέταλλο θα αποτελέσει το Βόρειο Κεμπέκ, κοντά στο ορυχείο νικελίου Raglan της Glencore.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2018 και έχει αποκτήσει τα δικαιώματα σε μια περιοχή περίπου 1.000 τετραγωνικών χλμ, όπου και σκοπεύει να ξεκινήσει τη συλλογή γεωφυσικών δεδομένων πριν από τα τέλη του έτους.

Στους υποστηρικτές της KoBold συγκακταλέγονται μεγάλα ονόματα όπως η εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Andreessen Horowitz και Breakthrough Energy Ventures. Η τελευταία χρηματοδοτείται από διάσημους δισεκατομμυριούχους όπως ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, ο Ρέι Ντάλιο (ιδρυτής του μεγαλύτερου fund παγκοσμίως Bridgewater), ο επιχειρηματίας και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο Βρετανός μεγιστάνας και ιδρυτής της Virgin Group, Ρίτσαρντ Μπράνσον και ο «πατέρας» της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.


Η KoBold στοχεύει να δημιουργήσει «Χάρτες Google» του φλοιού της Γης, με ιδιαίτερη έμφαση στην εύρεση αποθεμάτων κοβαλτίου. Οι χάρτες αυτοί θα συλλέγουν στοιχεία όπως αποτελέσματα από παλιές εξορύξεις και δορυφορικές εικόνες, ώστε να γίνεται καλύτερα αντιληπτό πού μπορεί να βρεθούν νέα αποθέματα κοβαλτίου.

Οι αλγόριθμοι που θα εφαρμόζονται στα δεδομένα που συλλέγονται θα καθορίζουν τα γεωλογικά σχήματα που θα δείχνουν την πιθανή ύπαρξη κοβαλτίου, που εμφανίζεται μαζί με το νικέλιο και το χαλκό.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κερτ Χάουζ, θα αρχίσουν να συλλέγονται γεωφυσικά στοιχεία τους επόμενους 3 με 6 μήνες και ότι η εξόρυξη θα μπορούσε να αρχίσει σε δυο χρόνια.

Γιατί όμως ενδιαφέρονται ξαφνικά τόσο πολύ για το κοβάλτιο μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο; Γιατί είναι ένα σπάνιο πολύτιμο μέταλλο και ταυτόχρονα απολύτως απαραίτητο για την παραγωγή μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Μέσα στο 2017 η τιμή του είχε αυξηθεί κατά 70%.

Οι μπαταρίες λιθίου-ιόντων έχουν σαν βασικό συστατικό το κοβάλτιο του οποίου το 65% της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από την δημοκρατία του Κονγκό, όπου η εξόρυξη γίνεται με τα χέρια από μικρά παιδιά και νεαρούς άνδρες, μια πρακτική που έχει εγείρει πολλές και θυελλώδεις αντιδράσεις για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας. Οι μπαταρίες που έχουν ανάγκη το κοβάλτιο δεν αφορούν μόνο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά και τα κινητά τηλέφωνα και τα laptop.Τα νέα ορυχεία κοβαλτίου εκτός του Κονγκό αναμένεται να γίνουν η προτιμώμενη πηγή εξόρυξης κοβαλτίου μεσοπρόθεσμα, χωρίς την εκμετάλλευση μικρών παιδιών.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ