2020-07-16 11:16:20
Φωτογραφία για Μάσκα, μέτρα και… επιστροφή Τσιόδρα ζητούν οι ειδικοί ενώ ο κορονοϊός εξαπλώνεται
Καμπανάκι χτυπούν οι ειδικοί την ώρα που ο κορονοϊός επιμένει στη χώρα μας. Τα ορφανά κρούσματα, οι συνωστισμοί στα μπαρ, αλλά και η αύξηση των ασθενών στα νοσοκομεία έχουν σημάνει συναγερμό. Εισηγήσεις για επιστροφή της ενημέρωσης των 18:00.

Newsit.gr

Παρόλο που υπάρχουν διακυμάνσεις στα κρούσματα κορονοϊού, συνεχίζουν να παραμένουν πολλά και το καμπανάκι έχει χτυπήσει για τα καλά την ώρα μάλιστα που τουρισμός έχει ανοίξει και έρχονται φορείς της νόσου από το εξωτερικό.

Ανησυχία υπάρχει και μάλιστα μεγάλη κάτι το οποίο φάνηκε κι από την έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου και κατά την διάρκεια της οποίας αποφασίστηκαν αυστηρότεροι έλεγχοι και νέα μέτρα. Οι λοιμωξιολόγοι έχουν σημάνει συναγερμό και γι΄αυτό τον λόγο εισηγήθηκαν ήδη την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στους κλειστούς χώρους προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά.


Η κατάσταση βρίσκεται στο «κόκκινο» με τους ειδικούς πέρα από τη μάσκα να ζητούν μέτρα, αλλά και επιστροφή της ενημέρωσης των 18:00 προκειμένου οι πολίτες να αντιληφθούν καλύτερα ότι ο κίνδυνος δεν έφυγε ποτέ από δίπλα μας. Και αυτό είναι η πραγματικότητα, καθώς την χαλάρωση που παρατηρείται ίσως την πληρώσουμε ακριβά.

Η μάσκα και το… ραντεβού των 18:00

Στο θέμα αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star επισημαίνοντας ότι η χρήση μάσκας πρέπει να είναι υποχρεωτική. «Είναι μια οδηγία που υπάρχει εξαρχής, για χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους και στα μέσα μεταφοράς. Υπάρχει επιτήρηση για χρήση μάσκας σε μετρό και λεωφορεία, ενώ θα πρέπει να τη φοράνε οι εργαζόμενοι στην εστίαση. Το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να αυξηθεί η επιτήρηση βάσει των αποφάσεων που ισχύουν αυτή τη στιγμή, όπως και ο έλεγχος. Έχει χαλαρώσει η τήρηση των μέτρων. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι η συχνότερη ενημέρωση του κόσμου με σποτάκια, αλλά και από εμάς και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες. Ίσως χρειαστεί να επανέλθει και πάλι ενημέρωση των 18:00 όχι όμως σε καθημερινή βάση. Είναι κάτι που συζητάμε. Γίνονται πάντως και διορθωτικές κινήσεις, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση των πανηγυριών. Μπορεί η χρήση μάσκας από αυστηρή σύσταση να γίνει υποχρεωτική».

Σχετικά με τον συνωστισμό στα μπαρ και στα κλαμπ που επιλέγουν οι νέοι για διασκέδαση είπε: « Υπάρχει μεγάλο θέμα γιατί οι νέοι είναι δύσκολο να εμφανίσουν και συμπτώματα. Η παρουσία ασυμπτωματικών φορέων σε αυτές τις περιοχές συμβάλει στην μετάδοση του ιού. Γίνεται διασπορά της νόσου που μπορεί να μεταφερθεί σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού κάτι το οποίο είναι επικίνδυνο. Οι οδηγίες για τα πανηγύρια ισχύουν και για κάθε είδους συναθροίσεις».

Ξεκίνησε ήδη το δεύτερο κύμα;

Για το αν η αύξηση των κρουσμάτων μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το δεύτερο κύμα του κορονοϊού έχει ξεκινήσει σχολίασε: «Είμαστε σε μια φάση έξαρσης του ιού και είναι δεδομένο αυτό. Μπορεί να είναι μια υποτροπή του προηγούμενο κύματος με περιστατικά που υπήρχαν και πολλαπλασιάστηκαν εξαιτίας της χαλάρωσης αλλά και της εισόδου τουριστών είτε να ξεκινάει ποιοτικά διαφορετικό κύμα από τους τουρίστες που αλλάζουν την μορφή της επιδημίας. Το σημαντικό είναι ότι έχουμε έξαρση».

Στο ερώτημα αν κάποιος βρεθεί σε διακοπές και στην περιοχή του υπάρχει κρούσμα ο κ. Γώγος εξήγησε: «Οταν υπάρχει κάποιο κρούσμα γίνεται ιχνηλάτηση και δίνονται οδηγίες από τον ΕΟΔΥ σε σχέση με αυτούς που εκτέθηκαν αλλά την απολύμανση που πρέπει να γίνει. Δεν πρέπει κάποιος να φοβηθεί. Καθένας από εμάς πέρα από την ατομική ευθύνη θα πρέπει να μάθει να αυτοπροστατεύεται. Θα πρέπει να φοράει μάσκα και να απαιτεί από τον άλλο να κάνει το ίδιο».

Για το ενδεχόμενο να νοσήσει κάποιος πιο ελαφρά επειδή είναι καλοκαίρι είπε: «Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο δεδομένο. Απλά το καλοκαίρι λόγω της παρουσίας μας στους εξωτερικούς χώρους υπάρχει καλύτερος εξαερισμός επομένως η μετάδοση μπορεί να ελαττώνεται,. Δεν έχουμε όμως κανένα στοιχείο που να λέει ότι η έκφραση της νόσου είναι διαφορετική. Μάλιστα εκτός από τα πολλά κρούσματα έχουμε και αρκετούς ασθενείς που νοσηλεύονται και ο αριθμός τους έχει διπλασιαστεί, από 40 πήγαν στους 80. Έχουμε και εισαγωγές στις ΜΕΘ, λίγες όμως αλλά ενδεικτικές ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Δεν άλλαξε συμπεριφορά ο ιός, είναι ακριβώς ίδιος και πρέπει να έχουμε την ίδια προσοχή».

Μαγιορκίνης: «Ανησυχία για τα ορφανά κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη»

Στο θέμα της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού αναφέρθηκε και ο Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στον Ant1. Στην ερώτηση αν ανησυχεί για τα πολλά ορφανά κρούσματα και το ενδεχόμενο τον Αύγουστο να βρεθούμε μπροστά σε μια έξαρση είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1: «Στη συγκεκριμένη φάση βλέπουμε μια ήπια κινητική ορφανών κρουσμάτων και αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι αυτά που βλέπουμε στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ο αριθμός είναι ήπιος, άλλα αυτό μας βάζει μια σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι προς στη σωστή κατεύθυνση».

Σχετικά με το θέμα της μάσκας που άνοιξε και πάλι τις τελευταίες ημέρες τόνισε: «Η μάσκα είναι ένα μέσο που προστατεύει τους άλλους από εμάς και λιγότερο εμάς από τους άλλους. Το καλύτερο σημείο είναι να χρησιμοποιείται σε κλειστούς χώρους και όπου είμαστε σε επαφή με άτομα που δεν τα γνωρίζουμε. Όσο πιο κοντά είναι οι επαφές τόσο μεγαλύτερη είναι η αναγκαιότητα χρήσης της μάσκας. Αν για παράδειγμα πάμε σε ένα εμπορικό κέντρο με πολύ κόσμο και μπούμε σε κλειστό χώρο καλό είναι να φοράμε μάσκα. Το ίδιο ισχύει και για τα εμπορικά καταστήματα και οπωσδήποτε σε σούπερ μάρκετ και γενικά σε χώρους που θα έρθουμε σε επαφή με πολλά άτομα που δεν τα γνωρίζουμε, καθώς αυτά είναι που προκαλούν τα ορφανά κρούσματα».

Οσον αφορά στους κινδύνους σε χώρους που κλιματίζονται επισήμανε. «Ο κλιματισμός δημιουργεί μέτριο κίνδυνο αν και εφόσον δεν ανακυκλώνεται ο αέρας. Δεν αναπαράγει τον ιό, δεν αυξάνει την συγκέντρωση του ιού. Αν όμως είναι κλειστός χώρος και ο κλιματισμός χρησιμοποιεί τον ίδιο αέρα ξανά και ξανά εκεί δημιουργείται ένα πρόβλημα. Θεωρώ όμως ότι δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Τα κλιματιστικά που έχουμε στο σπίτι μας δεν έχουν απολύτως κανέναν κίνδυνο, καθώς ανακυκλώνουν τον αέρα που είμαστε εμείς. Σε μεγάλα κτίρια έχουν δοθεί οδηγίες και θεωρώ ότι χρησιμοποιούνται σωστά».

Με πληροφορίες από: ΑΝΤ1 και Star.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ