2020-08-06 23:58:32
Φωτογραφία για Τσιάρας διαβιβάζει ερώτημα για προσωρινή αργία της Τουλουπάκη
Αφού διαβιβαστεί το ερώτημα του υπουργού Δικαιοσύνης στο δικαστικό Μέγαρο της Λ. Αλεξάνδρας, η νεοπροαχθείσα πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του ΑΔΣ, θα

πρέπει να κοινοποιήσει στην κυρία Τουλουπάκη, τον ορισμό του εισηγητή και την ημερομηνία συνεδρίασης του ΑΔΣ

Αν όχι σήμερα, το πολύ αύριο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας θα διαβιβάσει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) του Αρείου Πάγου το ερώτημα για να τεθεί σε προσωρινή παύση-αργία από τα εισαγγελικά καθήκοντά της η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσει και δεύτερο ερώτημα του κ. Τσιάρα.

Λύθηκαν τα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης μετά την έκδοση του χθεσινού υπ΄ αριθμ. 2294/2020 βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, με το οποίο απορρίφθηκε η αίτηση της κυρίας Τουλουπάκη με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η ποινική δίωξη σε βάρος της για 6 αδικήματα σχετικά με την σκευωρία της Novartis.


Έτσι, ο κ. Τσιάρας περιμένει να του κοινοποιηθεί το επίμαχο βούλευμα για να διαβιβάσει το ερώτημα στο ΑΔΣ του Αρείου Πάγου για να τεθεί σε προσωρινή παύση η κυρία Τουλουπάκη.

Η όλη διαδικασία είναι χρονοβόρα πολύ περισσότερο μάλιστα, καθώς μεγάλο μέρος των αρεοπαγιτών είναι σε θερινές διακοπές.

Αφού διαβιβαστεί το ερώτημα του υπουργού Δικαιοσύνης στο δικαστικό Μέγαρο της Λ. Αλεξάνδρας, στην συνέχεια η νεοπροαχθείσα πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του ΑΔΣ Αγγελική Αλειφεροπούλου, θα πρέπει να κοινοποιήσει στην κυρία Τουλουπάκη, τον ορισμό του εισηγητή και την ημερομηνία συνεδρίασης του ΑΔΣ. Από την ημέρα κοινοποίησης στην κυρία Τουλουπάκη απαιτούνται να παρέλθουν 10 ημέρες για να μπορεί να συνεδριάσει το ΑΔΣ.

Σε περίπτωση κατά την οποία τεθεί σε προσωρινή παύση-αργία η κυρία Τουλουπάκη έχει δικαίωμα να προσφύγει στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κατά της απόφασης του ΑΔΣ, δηλαδή να ζητεί την ακύρωσή της.

Ακόμη, σε περίπτωση κατά την οποία εκδοθεί απόφαση του ΑΔΣ, που θα θέτει σε προσωρινή αργία την κυρία Τουλουπάκη από τα εισαγγελικά καθήκοντά της, τότε ο υπουργός Δικαιοσύνης πρέπει να στείλει δεύτερο ερώτημα στο ΑΔΣ για αντικατάσταση της κυρίας Τουλουπάκη από την θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς και την πλήρωση της εν λόγω θέσης.

Ωστόσο, μπορεί κάποιος εισαγγελικός λειτουργός εάν ενδιαφέρεται για να καταλάβει την θέση αυτή (επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς) να υποβάλλει σχετικό αίτημα στο ΑΔΣ, το οποίο και θα εξεταστεί. Αν δεν υπάρξει αίτημα-αιτήματα τότε το ΑΔΣ προχωρεί από μόνο του στην επιλογή του προσώπου.

Το βούλευμα

Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς ζητούσε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας να ακυρωθεί η ποινική δίωξη σε βάρος της για 6 αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος, δίωξη την οποία παρήγγειλε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής, μετά το πέρας της έρευνας που είχε διεξάγει για την πορεία και τους χειρισμούς στην σκευωρία της Novartis.

Αντίθετα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Λάμπρος Σοφουλάκης, που ήταν ο δεύτερος εισαγγελικός λειτουργός στην υπόθεση αυτή, είχε αντίθετη άποψη, ζητώντας την αρχειοθέτηση της δικογραφίας, για την κ. Τουλουπάκη.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, εξετάζοντας την αίτηση της κ. Τουλουπάκη, η οποία στηρίχθηκε κυρίως στο γεγονός ότι το πόρισμα αρχειοθέτησης του κ. Σοφουλάκη κατατέθηκε μία ημέρα πριν από το πόρισμα του κ. Ζαχαρή, έκρινε ότι τα δύο πορίσματα δεν τελούν μεταξύ τους σε σχέση χρονικής υπεροχής, «ωσάν η προκαταρκτική εξέταση να συνδέεται με την ταχύτητα διεκπεραίωσης της έρευνας».

Ακόμη, στο σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, αναφέρεται ότι «ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών δεσμεύεται από την παραγγελία ανωτέρων του για άσκηση ποινικής δίωξης και υποχρεούται να ενεργήσει σύμφωνα με αυτή, ανεξάρτητα από την εκτίμηση που ο ίδιος έχει αναφορικά με το υλικό της προκαταρκτικής εξέτασης που προηγήθηκε. Δεν μπορεί να ενεργήσει διαφορετικά».

Σε άλλο σημείο του σκεπτικού υπογραμμίζεται ότι «δεν υπάρχει ακυρότητα της από 8/7/2020 παραγγελίας του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευάγγελου Ζαχαρή και συνακόλουθα της από 14/7/2020 άσκησης ποινικής δίωξης του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και πρέπει η κρινόμενη αίτηση να απορριφθεί ως αβάσιμη στην ουσία της».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ