2020-10-20 12:28:19
Φωτογραφία για ΕΟΠΥΥ: Στα κάγκελα τα στελέχη για τον νέο τρόπο διορισμού του ΔΣ – Όλα τα πρόσωπα που θα επιλεγούν
Συνεχίζεται η γκρίνια αλλά και οι διαμαρτυρίες για τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ που φέρνει τροπολογία του υπουργείου Υγείας

Σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία που έχει ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και φέρνει ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.

Εκτός από την αλλαγή των σημερινών προσώπων που φέρνει η τροπολογία, αφού απομακρύνεται ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Βασίλης Πλαγιανάκος, και ο τρόπος εκλογής και διορισμού του νέου Διοικητικού Συμβουλίου αλλάζει άρδην. Δείτε ΕΔΩ τι αλλάζει: «ΕΟΠΥΥ: Απομακρύνεται ο Πρόεδρος και έρχεται Διοικητής με όλες τις αρμοδιότητες – Σαρωτικές αλλαγές με νομοσχέδιο»

Όπως προκύπτει από την τροπολογία, στον ΕΟΠΥΥ πλέον τον πρώτο λόγο θα έχει ο εκάστοτε υπουργός Υγείας, ο οποίος επί της ουσίας θα μπορεί να ελέγχει και το Διοικητικό Συμβούλιο. Κάτι που προκαλεί αναταράξεις στον Οργανισμό αλλά και αλλεπάλληλες συζητήσεις στα στελέχη του, όπως μεταφέρουν έγκυρες πηγές στο HealthReport.gr.


Τι προβλέπεται για το ΔΣ

Ειδικότερα το σχετικό άρθρο προβλέπει ότι το Δ.Σ. θα αποτελείται από 11 μέλη που θα διορίζονται με απόφαση του υπουργού υγείας.

Συγκεκριμένα αποτελείται από:

-τον Διοικητή του ΕΟΠΥΥ ως πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, (σ.σ.: Θα υπάρχει και μη εκτελεστικός Πρόεδρος ο οποίος δεν θα συμμετέχει καν στο ΔΣ)

–δύο μέλη ειδικούς επιστήμονες με τους αναπληρωτές τους ίδιων προϊόντων με τον πρόεδρο, εκ των οποίων ένα μέλος ως εκπρόσωπο των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων που υποδεικνύεται από κοινού από τις τριτοβάθμιας οργανώσεις, με τον αναπληρωματικό του και ένα μέλος ως εκπρόσωπο των εργοδοτών που υποδεικνύεται από κοινού από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με τον αναπληρωματικό του.

Όπως σημειώνεται, τα μέλη αυτά ορίζονται από τους φορείς εντός προθεσμίας 10 ημερών από την έγγραφη ειδοποίηση τους.

-Επίσης τέσσερα πρόσωπα που έχουν εμπειρία και κατάρτιση σε θέματα σχετικά με το αντικείμενο του Οργανισμού, τα οποία ορίζονται από τον υπουργό υγείας με τους αναπληρωτές τους.

Ακόμη, με απόφαση του υπουργού Υγείας ορίζεται το μέλος στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο θα αναπληρώνει τον Διοικητή (προσωρινό ή τακτικό) σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας του, στο σύνολο των καθηκόντων του, τόσο ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, όσο και ως Διοικητή του ΕΟΠΥΥ.

–Ένα μέλος που υποδεικνύεται από κοινού από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία με τον αναπληρωτή του, κατόπιν προτάσεων που υποβάλλονται από τους ανωτέρω φορείς εντός προθεσμίας 10 ημερών από την έγγραφη ειδοποίηση τους.

Το παρασκήνιο

Ο τρόπος διορισμού του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ που διαχειρίζεται κοντά 5,5 δις ευρώ από εισφορές των ασφαλισμένων, προκαλεί έντονες τριβές στο εσωτερικό του Οργανισμού, ενώ συνεχείς είναι και οι πιέσεις προς τα κυβερνητικά στελέχη που κατεγράφησαν τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να γίνουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, μεταφέρουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στο HealthReport.gr.

Παρ αυτά, αποφασίστηκε η τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ να παραμείνει ως έχει και να προωθηθούν οι αλλαγές σε πρόσωπα και λειτουργία. Πηγές του HealthReport.gr πάντως τονίζουν ότι προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο με πιέσεις, προκειμένου την τελευταία στιγμή να γίνει προώθηση συγκεκριμένων ρυθμίσεων και να ψηφιστούν από το τελευταίο Δ.Σ. πριν αποχωρήσει, οι οποίες όμως δεν «πέρασαν» από το σύνολο των μελών.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ