2020-10-23 02:23:30
Φωτογραφία για Δίκη Χρυσής Αυγής: Πότε θα αποφυλακιστούν όσοι θα εκτίσουν την ποινή τους
 Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τον χρόνο αποφυλάκισης των μόλις πριν από λίγες ώρες 39 συλληφθέντων μελών της Χρυσής Αυγής, μετά την λήξη της σημερινή συνεδρίασης του Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, όπου η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη κτύπησε το κουδούνι της τελευταίας συνεδρίασης. Οι καταδικασθέντες, εκτός του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λάγου και του Παππά ο οποίος είπε δια του δικηγόρου του πως δεν θα εμφανιστεί, κρατούνται στην ΓΑΔΑ για να οδηγηθούν αύριο στις φυλακές.

Το ερώτημα είναι πότε θα αποφυλακιστούν τα 39 μέλη της Χρυσής Αυγής που καταδικάστηκαν και το δικαστήριο δεν έδωσε αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους, μέχρι την έκδοση της απόφασης από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, δηλαδή της απόφασης που θα εκδοθεί από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.

Ποιοι απέφυγαν τον εγκλεισμό

Πάντως, το Τριμελές Εφετείο Αθηνών έδωσε σήμερα αναστολή εκτέλεσης της ποινής στους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Μιχάλη Αρβανίτη, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Ευστάθιο Μπούκουρα, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτρης Κουκούτσης, στους οποίους όμως έθεσε περιοριστικούς όρους (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εγγύηση 20.000 ευρών και εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους κάθε 1η και 15η κάθε μήνα).


Ο χρόνος αποφυλάκισης των καταδικασθέντων εξαρτάται από την ποινή που τους επιβλήθηκε, δηλαδή σε πόσα χρόνια έχει καταδικαστεί ο καθένας από τους 39.

Δικαίωμα υφ’ όρων απόλυσης μετά την έκτιση των 3/5 της ποινής

Ειδικότερα, τα μέλη του διευθυντηρίου της Χρυσής Αυγής τα οποία καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο σε κάθειρξη 13 ετών και κάτι μηνών (από 5 έως 8 μήνες), έχουν την δυνατότητα, κατά μέσον όρο, να καταθέσουν αίτηση υφ΄ όρων απόλυσης στα 5 περίπου χρόνια φυλάκισης.

Σε γενικές γραμμές, όλοι οι καταδικασθέντες έχουν δικαίωμα, να αιτηθούν υφ΄ όρων απόλυση όταν εκτίσουν περίπου τα 3/5 της ποινής τους και υπό τις προϋποθέσεις ότι:

1) Θα εργαστούν μέσα στις φυλακές (μαγειρεία, πλυντήρια, βιβλιοδετεία, κ.λπ.) όπου οι ημέρες εργασίας έχουν ευεργετικό υπολογισμό και

2) Δεν θα υποπέσουν σε πειθαρχικό παράπτωμα κατά την διάρκεια του εγκλεισμού τους.

Πάντως, μπορούν να αιτηθούν υφ΄ όρων απόλυση για ανήκεστο βλάβη της υγείας τους, εάν η υγεία τους αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τα οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν στο νοσοκομείο των φυλακών ή κρίνεται αναγκαία ιδιαίτερη υγειονομική περίθαλψη, κ.λπ.

Από το σύνολο του χρόνου φυλάκισης, θα αφαιρεθεί το διάστημα της 18μήνης προφυλάκισής τους. Υπενθυμίζεται ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει μεγαλύτερο χρόνο προφυλάκισης, από τα άλλα μέλη του διευθυντηρίου της Χρυσής Αυγής.

Τι θα συμβεί με το διευθυντήριο της οργάνωσης

Ενδεικτικά, τα μέλη του διευθυντηρίου Νίκος Μιχαλολιάκος, Ιωάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής, Χρήστος Παππάς και Ηλίας Παναγιώταρος που έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών, θα μπορούν να αιτηθούν υφ΄ όρων απόλυση στα 5 περίπου χρόνια παραμονής τους στις φυλακές και υπό την προϋπόθεση ότι θα εργαστούν εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων. Την ίδια στιγμή, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών, θα μπορεί να υποβάλλει αίτηση συντομότερα.

Ακόμη, σε περίπτωση κατά την οποία εκτίσουν τις ποινές τους σε αγροτικές φυλακές, τότε, ο χρόνος φυλάκισης μειώνεται κατά κάτι, καθώς τα «μεροκάματα» στις φυλακές αυτές είναι ευνοϊκότερα, από ότι εάν εργαστούν σε οποιαδήποτε άλλη φυλακή.

Για τους πρώην βουλευτές οι οποίοι βαρύνονται με το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση (χωρίς ή με ελαφρυντικά) και έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη από 5 έως 7 χρόνια, ο χρόνος που μπορούν να ζητήσουν υφ΄ όρων απόλυση, είναι λιγότερος των 5 ετών και μεγαλύτερος των 4 ετών.

Πότε αποκτούν δικαίωμα αποφυλάκισης οι υπόλοιποι

Όλοι οι υπόλοιποι που έχουν καταδικαστεί σε μικρότερες ποινές, ο χρόνος που μπορούν να υποβάλλουν αίτημα υφ΄ όρων απόλυσης μειώνεται ανάλογα με το ύψος της ποινής τους και γενικότερα ο μέσος όρος παραμονής στη φυλακή θα είναι από 4 έως 4,8 έτη.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο καθ΄ ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια και κάθειρξη 14 ετών, αίτημα υφ΄ όρων απόλυσης έχει την δυνατότητα να υποβάλλει αφού εκτίσει τα 20 έτη. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ