2020-11-06 11:00:45
Φωτογραφία για Κορονοϊός: Πως θα αποζημιώνονται γιατροί και ιδιωτικές κλινικές αν νοσηλεύουν ασθενείς από το ΕΣΥ λόγω covid-19
Κορονοϊός: Πως θα αποζημιώνονται γιατροί και ιδιωτικές κλινικές αν νοσηλεύουν ασθενείς από το ΕΣΥ λόγω covid-19

Αποζημίωση θα λαμβάνει και το προσωπικό και ειδικά οι γιατροί που θα αναλάβουν να νοσηλεύσουν ασθενείς που θα μεταφερθούν από το ΕΣΥ στις ιδιωτικές κλινικές

Δήμητρα Ευθυμιάδου- HR

Τόσο ασθενείς με διάφορα νοσήματα, όσο και ασθενείς με κορονοϊό θα μπορούν να νοσηλεύονται σε ιδιωτικές κλινικές, εάν γεμίσει ασφυκτικά το ΕΣΥ και δεν επαρκούν οι κλίνες.

Ήδη ο υπουργός Υγείας με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, προβλέπει την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών λόγω κορονοϊού. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τι προβλέπει η τροπολογία: «Υπουργείο Υγείας: Πρόσληψη 300 μόνιμων γιατρών στις ΜΕΘ – Επίταξη ιδιωτικών κλινικών»

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr ήδη το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ έχει κληθεί να αποφασίσει πως θα αποζημιώνονται οι ιδιωτικές κλινικές αλλά και το υγειονομικό προσωπικό που θα αναλαμβάνει να νοσηλεύει ασθενείς που θα μεταφέρονται από δημόσια νοσοκομεία, στην περίπτωση που δεν επαρκούν οι κλίνες.


Ασθενείς με άλλα νοσήματα σε απλές κλίνες ή και σε ΜΕΘ

Ειδικότερα όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, ήδη προετοιμάζεται το σύστημα του ΕΟΠΥΥ ώστε να αξιοποιηθούν και να αποζημιωθούν απλές κλίνες για ασθενείς που νοσηλεύονται για άλλα νοσήματα στο ΕΣΥ και όχι για covid-19, προκειμένου να ελευθερωθούν κρεβάτια στα δημόσια νοσοκομεία.

Πρόκειται άλλωστε για την πρώτη κίνηση που αναμένεται να κάνει το υπουργείο Υγείας – μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr– στην περίπτωση που επικρατήσει ασφυξία στο δημόσιο σύστημα.

Θα μεταφερθούν δηλαδή στις ιδιωτικές κλινικές ασθενείς που δεν πάσχουν από κορονοϊό και πρέπει για παράδειγμα να χειρουργηθούν.

Αντίστοιχη πρόβλεψη γίνεται και για ασθενείς που πάσχουν από άλλα νοσήματα αλλά χρειάζονται ΜΕΘ.

Ασθενείς με covid-19 στις ιδιωτικές κλινικές

Παράλληλα ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ, να καθορίσει και την αποζημίωση για τους ασθενείς με κορονοϊό που μπορεί να χρειασθεί να μεταφερθούν στον ιδιωτικό τομέα. Όλα αυτά βέβαια στην περίπτωση που γεμίσει ασφυκτικά το ΕΣΥ και δεν επαρκούν οι κλίνες.

Νέα αναμονή για τους Διοικητές Νοσοκομείων

Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του HealthReport.gr, στις ιδιωτικές κλινικές θα μεταφέρονται και ηλικιωμένοι ασυμπτωματικοί ασθενείς θετικοί στον κορονοϊό, που χρειάζονται φροντίδα και νοσηλεία, στην περίπτωση που εξαντληθούν οι κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία ή για να αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ.

Η αποζημίωση για τις κλινικές

Ο ΕΟΠΥΥ που είναι άλλωστε και ο φορέας που πληρώνει για τις νοσηλείες, αναμένεται να αποφασίσει σήμερα ακριβώς για το ύψος της αποζημίωσης τόσο για τις κλινικές όσο και για το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό που θα εμπλακεί στη νοσηλεία ασθενών από το ΕΣΥ. Τα μέλη του ΔΣ θα κληθούν να ψηφίσουν σε πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι από την κυβέρνηση, αναφέρουν καλά διασταυρωμένες πηγές του HealthReport.gr.

Έτοιμες οι ΜΑΦ στο Νοσοκομείο Σαντορίνης

Συγκεκριμένα οι ιδιωτικές κλινικές που θα νοσηλεύουν ασθενείς με covid-19 θα εισπράττουν το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) που έχει ορισθεί αλλά λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης ενώ θα αμείβονται με επιπλέον ΚΕΝ εάν παραταθεί η νοσηλεία ενός ασθενούς. Στις περιπτώσεις αυτές που θα υπάρχει υπέρβαση της μέσης διάρκειας νοσηλείας, θα υπάρχει πρόβλεψη για κάλυψη του μισθολογικού κόστους για το προσωπικό.

Ειδικότερα με βάση την εισήγηση που έγινε από τον ΕΟΠΥΥ – όπως περιγράφουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr– η αποζημίωση θα πρέπει να γίνεται με προσαύξηση του νομοθετημένου μισθολογικού συντελεστή, δηλαδή πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09.

Οι γιατροί

Αξιοσημείωτο είναι πάντως -όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr – ότι στο τραπέζι των συζητήσεων στον ΕΟΠΥΥ, έχει πέσει και το θέμα της ξεχωριστής αποζημίωσης των ιατρών των ιδιωτικών κλινικών που θα απασχολούνται με περιστατικά ασθενών είτε με κορονοϊό, είτε με άλλα νοσήματα που προέρχονται από το ΕΣΥ.

Άλλωστε οι γιατροί στις ιδιωτικές κλινικές πληρώνονται με ξεχωριστές αμοιβές που δεν περιλαμβάνονται στα νοσήλια.

Άγνωστο παραμένει εάν η συγκεκριμένη πρόταση θα «περάσει» από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.

(ΦΩΤΟ: HealthReport.gr)

Το κόστος που θα προκύψει για τον ΕΟΠΥΥ, τονίζουν πηγές του HealthReport.gr, για όλες τις πιθανές νοσηλείες ασθενών από το ΕΣΥ, θα καλυφθεί από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που έλαβε ο Οργανισμός, ενώ εφόσον εξαντληθεί, θα δοθεί επιπλέον κονδύλι ως έκτακτη επιχορήγηση λόγω covid-19.

Δωρεάν οι ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα

Πάντως οι ασθενείς που θα χρειασθεί να νοσηλευθούν σε ιδιωτική κλινική ενώ επρόκειτο να βρίσκονται στο ΕΣΥ, δεν θα καταβάλουν κανένα επιπλέον κόστος. Όπως αποσαφηνίζεται από κυβερνητικά στελέχη στο HealthReport.gr, η νοσηλεία τους είτε πάσχουν από άλλο νόσημα είτε από covid, θα είναι απολύτως δωρεάν.

Οι ασθενείς που θα μεταφερθούν από το ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα δεν θα καταβάλλουν συμμετοχή ούτε στα νοσήλια, ούτε για τις ιατρικές αμοιβές, ενώ δεν θα επιβαρυνθούν ούτε λόγω διαφοράς «θέσης».
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ