2021-02-01 10:12:55
Φωτογραφία για Σομαλία: Τουλάχιστον 17 νεκροί σε επίθεση της Σεμπάμπ σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας-
Τουλάχιστον δεκαεπτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μογκαντίσου χθες Κυριακή όταν τζιχαντιστές της οργάνωσης Σεμπάμπ εξαπέλυσαν επίθεση στο ξενοδοχείο Afrik, στο κέντρο της σομαλικής πρωτεύουσας.

Η έφοδος των τζιχαντιστών ξεκίνησε με την πυροδότηση αυτοκινήτου-βόμβας το οποίο οδηγούσε καμικάζι στην είσοδο, προτού ένοπλοι εισβάλουν και ξεσπάσουν ανταλλαγές πυρών που διήρκεσαν ώρες, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γερμανικού Πρακτορείου που βρισκόταν επιτόπου όταν διαπράχθηκε η επίθεση.

Ο απολογισμός των θυμάτων της ενέργειας αυτής ενδέχεται να αποδειχθεί ακόμη βαρύτερος, καθώς μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έδιναν ακόμη μάχες με ισλαμιστές μέσα στο ξενοδοχείο το βράδυ. Ο αστυνομικός Αλί Χασάν δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι επικρατούσε σύγχυση καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας διεξήγαγαν επιχειρήσεις μέσα κι έξω από το κτίριο. Διασώθηκαν δεκάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους στρατηγοί. Ως και τριάντα άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία.


Στην επίθεση συμμετείχαν τουλάχιστον πέντε τζιχαντιστές, κάποιοι από τους οποίους ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά που πυροδότησαν μέσα στο ξενοδοχείο.

Η σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση Σεμπάμπ, η οποία ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα, ανέφερε μέσω του ραδιοφωνικού της σταθμού, του Andalus, ότι «οι μουτζαχεντίν» της βρίσκονταν μέσα στο ξενοδοχείο στην ενέργεια αυτή εναντίον των «αποστατών».

Στο Afrik διαμένουν ή συναντώνται συχνά πολιτικοί, ηγέτες φυλών, δημοσιογράφοι, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, δημόσιοι λειτουργοί και άλλοι.

Η Σεμπάμπ κλιμακώνει τη δράση της στη Σομαλία το τελευταίο διάστημα, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Φεβρουαρίου. Στο στόχαστρο των τζιχαντιστών μπαίνουν συχνά ξενοδοχεία όπου βρίσκονται στόχοι υψηλής αξίας, θέσεις των δυνάμεων ασφαλείας, καθώς και άμαχοι.

Οι φονταμενταλιστές συνεχίζουν εδώ και χρόνια τον ανταρτοπόλεμο εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και έχουν αποσπάσει τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων εδάφους σε νότιους και κεντρικούς τομείς της χώρας στο Κέρας της Αφρικής.

Σε χωριστό επεισόδιο, οκτώ παιδιά σκοτώθηκαν στην πόλη Σαλαμπούντ, 90 χιλιόμετρα νότια της Μογκαντίσου, όταν οβίδα όλμου που περιεργάζονταν εξερράγη, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος. Άλλα έντεκα παιδιά τραυματίστηκαν.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ