2021-03-13 07:53:34
Φωτογραφία για Πότε θα παραδοθούν στο Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού τα 62 στρέμματα του παλαιού αμαξοστασίου του ΟΣΕ.
Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και ο Δήμος Αγίων Αναργύρων - Καματερού έχει την ευκαιρία να προβεί πλέον στην ανάπλαση του παλαιού αμαξοστασίου του ΟΣΕ και να λειτουργήσει ένα αθλητικό, πολιτιστικό και εμπορικό πάρκο, ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη.

Ο υφυπουργός τόνισε πως "η κυβέρνηση προχώρησε στη δέσμευση την οποία είχε δώσει προς τους κατοίκους της περιοχής, έτσι ώστε να απολαύσουν ένα καλύτερο περιβάλλον και μια καλύτερη ποιότητα ζωής και βεβαίως, όλα αυτά όχι με λόγια αλλά με συγκεκριμένα έργα ουσίας". Υπογράμμισε πως "δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ μίσθωσης και παραχώρησης" εκεί που πραγματικά υπάρχει διαφορά είναι "μεταξύ παραχώρησης και δωρεάν παραχώρησης" και εξήγησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει δωρεάν παραχώρηση καθώς "ο κάθε φορέας του στενού ή του ευρύτερου δημοσίου τομέα δεν είναι ιδιοκτήτης των δημοσίων εκτάσεων για να προβαίνει σε δωρεές, αλλά τις διαχειρίζεται με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, αποδίδει λογαριασμό για τις ενέργειές του, για την αξιοποίηση των εκτάσεων και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος" Συνεπώς, είπε ο υφυπουργός, η ΓΑΙΟΣΕ εξέτασε το αίτημα του Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού, διαβουλεύτηκε, όπως ο νόμος ορίζει, με τον διαχειριστή της εθνικής σιδηροδρομικής υποδομής και έφτασαν σε μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία παραχώρησης μέσω μίσθωσης".

Ο κ
. Κεφαλογιάννης ανέφερε πως η συμφωνία που έχει επιτευχθεί προβλέπει την αξιοποίηση μιας έκτασης 62 στρεμμάτων στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό Αγίων Αναργύρων. Ο χώρος αυτός θα παραδοθεί εντός του 2021, αφού πρώτα ο διαχειριστής υποδομής αφαιρέσει όλο το υλικό της υποδομής που χρειάζεται και όλα τα κινητά πράγματα της ιδιοκτησίας του. Ο δήμος δεν θα επιβαρυνθεί με τα συγκεκριμένα έξοδα. Η διάρκεια της μίσθωσης είναι 12 έτη με ανανέωση για άλλα 12 συν 6 εάν θελήσει ο δήμος. Ο δήμος θα πρέπει να καταθέσει μελέτη για τη διαμόρφωση και λειτουργία αθλητικού, πολιτιστικού και εμπορικού πάρκου με τον ανάλογο εξωραϊσμό και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Αξιοποιούμε, ανέφερε ο υφυπουργός, την ιδιοκτησία του δημοσίου με ρεαλιστικό και σύννομο τρόπο, δεν μένουμε σε εξαγγελίες και δεν είμαστε διατεθειμένοι να διολισθήσουμε σε εγκαίνια εντυπωσιασμού. Ο κ. Κεφαλογιάννης, απέρριψε τους ισχυρισμούς του βουλευτή ότι ο χώρος θα παραχωρηθεί σε εργολάβους, λέγοντας πως η απάντηση είναι: Όχι. Παραχωρείται στον Δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού μέσω μίσθωσης. Ούτε, είπε, αυτή "η έκταση - "φιλέτο" θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες, αλλά μέσα από τις ενέργειες του δήμου και μέσω μίσθωσης θα δοθεί στους πολίτες του. Και του ζήτησε να μην δαιμονοποιεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, που είναι η ΣΔΙΤ, τονίζοντας πως η δημοτική αρχή υπεύθυνα και με συγκεκριμένο σχέδιο ενεργειών και διαδικασιών μελέτης εξέφρασε το ενδιαφέρον της για μίσθωση του χώρου.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι πριν λίγες ημέρες μετέτρεψε σε μια γιορτή την παραχώρηση του αμαξοστασίου του ΟΣΕ. Ζήτησε να δημοσιοποιηθεί η σύμβαση παραχώρησης και ρώτησε τελικά τι είναι τελικά για τον δήμο, "ενοικίαση" ή "παραχώρηση"; Ανέφερε πως η μακέτα του έργου που παρουσιάστηκε ο δήμος λέει πως δεν την έφτιαξε ο ίδιος και ρώτησε ποιος την κατασκεύασε καθώς και γιατί στην εκτός σχεδίου περιοχή εμφανίζονται κτίρια. Η κυβέρνηση, είπε, θα πρέπει να αποσαφηνίσει εάν ο χώρος αυτός θα παραχωρηθεί μέσω ΣΔΙΤ σε ιδιώτες.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ, capital.gr

sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ