2021-03-22 21:47:56
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Ιμπάτιενς (Έρωτας)
Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας 

για το Ιμπάτιενς 

Ιδιαίτερα δημοφιλές καλλωπιστικό όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, λόγω τόσο της πολύ όμορφης όψης του Ιμπάτιενς αλλά και της ιδιαίτερα πλούσιας ανθοφορίας του. 

Γενικά Χαρακτηριστικά

Impatiens balsamina η βοτανολογική του ονομασία και στην χώρα μας συχνά το Ιμπάτιενς αναφέρεταισαν Έρωτας ή Ερωτάκι.

Πόα με καταγωγή από την NA Ασία και ένα από τα πιο δημοφιλή και εμπορικά φυτά παγκοσμίως, για την διαμόρφωση κήπου αλλά και καλλιέργεια σε δοχεία φύτευσης.

Αν και πρόκειται για πολυετές είδος, στην χώρα μας καλλιεργείται συνήθως ως ετήσιο, ενώ οι σπόροι που πέφτουν στο χώμα από τα ώριμα λουλούδια φυτρώνουν και πάλι την επόμενη χρονιά. 

Διαθέτει πολλές ποικιλίες που διαφέρουν ελαφρά τόσο στο μέγεθος του φυτού όσο και στην όψη των λουλουδιών που μπορεί να είναι μονά ή διπλά και μιας μόνο απόχρωσης ή δίχρωμα.



Εκτός των λουλουδιών ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας είναι και το πλούσιο φύλλωμα του Ιμπάτιενς, αποτελούμενο από λογχοειδή και ιδιαίτερης υφής σκουροπράσινα φύλλα.

Το ύψος του ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να φτάσει από τα 25-30cm έως 60-70cm και το χρώμα του λουλουδιών καλύπτει όλες τις αποχρώσεις του λευκού, ροζ, μωβ, κόκκινου και πορτοκαλί.

Η ανάμειξη ποικιλιών Ιμπάτιενς διαφορετικής απόχρωσης, δίνει τόσο σε παρτέρια όσο και σε γλάστρες πολύ εντυπωσιακή πολύχρωμη όψη.  

Είναι φυτό κατάλληλο για απευθείας φύτευση σε κήπους αλλά και γλάστρες - ζαρντινιέρες, ιδανικό για δημιουργία χαμηλής μπορντούρας όπως και για σημεία κάτω από δέντρα. 



Φροντίδα

Χώμα: Χρειάζεται γόνιμο έδαφος με πλούσια συστατικά γι΄αυτό και χρησιμοποιείστε για το Ιμπάτιενς ένα πλήρως εμπλουτισμένο φυτόχωμα για είδη εξωτερικού χώρου, που να διαθέτει καλή αποστράγγιση. 

Θέση: Ανήκει στα είδη που δεν αντέχει ούτε τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον έντονο αέρα αλλά ούτε και την απευθείας έκθεση στον ήλιο.

Επιλέξτε για το Ιμπάτιενς μια ημισκιερή θέση με έμμεσο ηλιακό φως, αποκλειστικά νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα και σημεία προστατευμένα από τον έντονο αέρα.

Στην διάρκεια του χειμώνα μπορεί να μεταφερθεί σε εσωτερικό - προστατευμένο χώρο, που επίσης για λίγες ώρες θα δέχεται έμμεσο φως. 

Πότισμα: Χρειάζεται αρκετή υγρασία με τακτικά ποτίσματα και αρκετή ποσότητα νερού, όμως το χώμα του θα πρέπει να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση ώστε να αποφευχθεί το σάπισμα των ριζών. Από την άνοιξη ποτίζετε 2-3 φορές την εβδομάδα, ανάλογα φυσικά και τις καιρικές συνθήκες - θερμοκρασίες που επικρατούν και στο ζεστό διάστημα του καλοκαιριού καθημερινά. 

Σημαντικό για την όμορφη χωρίς στίγματα και κηλίδες όψη τόσο των λουλουδιών όσο και των φύλλων είναι αυτά να μην βρέχονται κατά την διάρκεια του ποτίσματος και το νερό να κατευθύνεται αποκλειστικά στις ρίζες του φυτού. 

Λίπανση: Μικρή ποσότητα υγρού  λιπάσματος από τα μέσα της άνοιξης έως το φθινόπωρο, κάθε 15-20 ημέρες, είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της ανθοφορίας και την γενική ευρωστία του φυτού.  

Κλάδεμα: Δεν χρειάζεται κλάδεμα, παρά μόνο περιστασιακή αφαίρεση τυχόν μαραμένων βλαστών. 



Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Ανήκει στα είδη με ιδιαίτερα παρατεταμένη ανθοφορία, από το τέλος άνοιξης έως το φθινόπωρο. 

Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται κυρίως με σπόρους ή, πιο δύσκολα, με μοσχεύματα.

Από τον Απρίλιο θα βρείτε στα φυτώρια έτοιμα φυτά σε πολλές ποικιλίες και αποχρώσεις και σχεδόν όλο τον χρόνο σπόρους Ιμπάτιενς.

Οι σπόροι φυτεύονται αρχές της άνοιξης, σε προστατευμένο σπορείο αν η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 15-20 °C και τα νέα φυτά ανθίζουν μετά περίπου 90 ημέρες. 


soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το ηλιακό σύστημα για παιδιά
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το ηλιακό σύστημα για παιδιά
Να μην είσαι πλάνη!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Να μην είσαι πλάνη!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ