2021-04-10 09:03:03
Φωτογραφία για Άγιος Κοσμάς Αιτωλός: «Αδελφοί μου, ή τρώτε ή πίνετε κρασί ή νερό ή περπατάτε ή δουλεύετε, να μη σας λείπει η ευχή»

Διδαχές

…«Μας έδωκε (ο Θεός) το στόμα μας, να δοξάζουμε τον Κύριό μας, να λέγουμε το «Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, Υἱὲ καὶ Λόγε τοῦ Θεοῦ τοῦ ζῶντος, διὰ τῆς Θεοτόκου καὶ πάντων τῶν Ἁγίων ἐλέησόν με τὸν ἀμαρτωλὸν καὶ ἀνάξιον δοῦλόν σου». 

Μέσα στο «Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ», θεωρείται η Αγία Τριάς, ο Θεός, η «ένσαρκος οικονομία» του Χριστού μας, η Δέσποινά μας η Θεοτόκος και πάντες οι Άγιοι. Όθεν, αδελφοί μου, ή τρώτε ή πίνετε κρασί ή νερό ή περπατάτε ή δουλεύετε, να μη σας λείπει αυτός ο λόγος (η ευχή Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ «…» ) από το στόμα σας και ο σταυρός από το χέρι σας. Και αν μπορείτε το ημερόνυκτο να κάμετε και πενήντα και εκατό κομποσχοίνια, καλό και άγιο είναι έργο».Και σε κάποια άλλη Διδαχή συνιστά: 

«Να πάρετε όλοι από ένα κομβολόγι. Και το κομβολόγιόν σας να έχει τριάντα τρία σπυριά, και να προσεύχεσθε. Να λέγετε το “Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, Υἱὲ καὶ Λόγε τοῦ Θεοῦ τοῦ ζῶντος, διὰ τῆς Θεοτόκου καὶ πάντων τῶν Ἁγίων ἐλέησόν με τὸν ἀμαρτωλὸν καὶ ἀνάξιον δοῦλόν σου ”».


… Τώρα σας συμβουλεύω να κάμετε από ένα κομβολόγι μικροί και μεγάλοι και να το κρατάτε με το αριστερό χέρι και με το δεξιό να κάμετε το σταυρό σας και να λέτε: «Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, Υἱὲ καὶ Λόγε τοῦ Θεοῦ τοῦ ζῶντος, διὰ τῆς Θεοτόκου καὶ πάντων τῶν Ἁγίων ἐλέησόν με τὸν ἀμαρτωλὸν καὶ ἀνάξιον δοῦλόν σου».

Ο πανάγαθος Θεός μας χάρισε τον τίμιον Σταυρόν με τον οποίο να ευλογούμε, και τα Άχραντα Μυστήρια. Με το Σταυρό ανοίγουμε τον παράδεισον, με το Σταυρό διώκουμε τους δαίμονες, αλλά πρέπει να έχουμε το χέρι μας καθαρόν από αμαρτίες, και τότε κατακαίεται ο διάβολος και φεύγει.

Όθεν, αδελφοί μου, ή τρώγετε ή πίνετε ή δουλεύετε, να μη σας λείπει αυτός ο λόγος και ο Σταυρός και καλόν και άγιο είναι να προσεύχεσθε πάντοτε την αυγήν, το βράδυ και τα μεσάνυκτα».

Πηγή: Θεολογία και Θαύματα της Νοεράς Προσευχής «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με».

ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ Κ. ΝΤΑΝΑ, ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΟΣ

Εκδόσεις «Άθως»
paraklisi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ