2021-06-02 13:38:49
Φωτογραφία για Στασιμότητα στα έργα του σιδηροδρόμου.
Γράφει ο Κώστας Σπηλιόπουλος

Στο συνέδριο που οργάνωσε πρόσφατα η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με θέμα '' ο ρόλος του σιδηροδρόμου στην ανάπτυξη'' ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Καραμανλής, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο σιδηρόδρομος έχει κεντρικό ρόλο στην επόμενη μέρα και την ανάπτυξη της χώρας.

Ετοιμάζουμε είπε, ένα πρόγραμμα ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ σιδηροδρομικών έργων που θα καλύπτει συνδυασμένες μεταφορές με έμφαση στην εμπορική μεταφορά.

Ανέφερε επίσης, ότι τα έργα θέλουν σχέδιο και προγραμματισμό.

Με παλαιότερες δηλώσεις του στη Βουλή είχε αναφέρει '' η πραγματικότητα είναι ότι την περίοδο 2012-2014 υπεγράφησαν από την ΕΡΓΟΣΕ συμβάσεις σιδηροδρομικών έργων 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ την επόμενη τετραετία υπεγράφησαν συμβάσεις ύψους 225 εκατομμυρίων ευρώ'' .

Στο ίδιο συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαμε, μας δόθηκε η δυνατότητα να αναφέρουμε:


Πράγματι την περίοδο 2012-2014, όταν είχα την ευθύνη της διοίκησης της ΕΡΓΟΣΕ ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, υπογράψαμε συμβάσεις ύψους περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αφορούσαν κυρίως έργα στον άξονα ΠΑΘΕ (Πάτρα- Αθήνα- Θεσσαλονίκη). Έτσι ολοκληρώθηκε η γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη που απέκτησε πλέον τεράστιο ενδιαφέρον επιβατικό και εμπορικό.

Δυστυχώς την επόμενη περίοδο 2015-2019 υπεγράφησαν συμβάσεις ύψους μόνον 225 εκατομμυρίων ευρώ και από το 2019 μέχρι σήμερα δεν έχουμε ουσιαστικά νέες συμβάσεις.

Σε μία περίοδο που ο σιδηρόδρομος στη χώρα μας έχει τεράστια ελλείμματα αλλά και πολλές δυνατότητες ανάπτυξης, η απουσία νέων έργων είναι ασφαλώς μια κακή κατάσταση. Η δέσμευση ότι ετοιμάζονται έργα ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα δημοπρατηθούν με το σύστημα μελέτη-κατασκευή και το σύστημα του ανταγωνιστικού διαλόγου, είναι μεν θετική εξέλιξη, αλλά δημιουργεί και εύλογα ερωτήματα διότι:

Η μέθοδος του ανταγωνιστικού διαλόγου προβλέπεται μεν από τη νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή οδηγία, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί στη χώρα μας. Η μαζική δε εφαρμογή της σε μεγάλα και πολύπλοκα έργα, που δεν έχουν επαρκή προετοιμασία, όπως τα σιδηροδρομικά, πιθανόν να οδηγήσει σε ατέρμονες διαδικασίες, πλήθος προσφυγών και διεκδικήσεων και επομένως μεγάλες καθυστερήσεις. Το ίδιο ισχύει και για τη μέθοδο με μελέτη-κατασκευή, που για μεγάλα σιδηροδρομικά έργα δεν έχει εφαρμοστεί και δοκιμαστεί.

Ο σιδηρόδρομος σήμερα στην Ευρώπη αποκτά έντονο αναπτυξιακό ενδιαφέρον και οι μεγάλες χώρες σχεδιάζουν μεγάλες αναβαθμίσεις των ήδη υπαρχόντων δικτύων τους. Στη χώρα μας που έχει ακόμη μεγάλες ανάγκες από σιδηροδρομικές υποδομές, καθυστερούμε δραματικά.

Ο σιδηρόδρομος, είναι ένα από τα στοιχήματα της πράσινης μετάβασης και της ανάπτυξης της χώρας μας.

Κώστας Σπηλιόπουλος

 

 

sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ