2021-07-17 00:34:46
Φωτογραφία για Μεγαλύτερο έλλειμμα λόγω της πανδημίας βλέπει η Fitch - Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΒΒ
 

Ο οίκος ανεβάζει τον πήχη για το φετινό έλλειμμα προϋπολογισμού στο 9,5%, υψηλότερα από την πρόβλεψη της κυβέρνησης για 8,3%. Διπλός πονοκέφαλος το υψηλό χρέος και τα «κόκκινα» δάνεια. Σταθερό το outlook.

Την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου με ΒΒ επιβεβαίωσε ο οίκος Fitch, διατηρώντας και το θετικό outlook στην αξιολόγηση.  

Οπως αναφέρει, η αξιολόγηση της Ελλάδας αντανακλά τις αδύναμες αναπτυξιακές προοπτικές μεσοπρόθεσμα, τα πολύ υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό κλάδο και το μεγάλο χρέος της χώρας. Αυτές οι αδυναμίες εξισορροπούνται από το υψηλό επίπεδο κατά κεφαλήν ΑΕΠ που ξεπερνά κατά πολύ χώρες με αξιολόγηση ΒΒ και ΒΒΒ. 

Το σταθερό outlook αντανακλά την εκτίμηση του οίκου για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών στην Ελλάδα, ακόμη και μετά το ισχυρό σοκ για την οικονομία και τα οικονομικά της χώρας λόγω της πανδημίας και παρά τα σημαντικά ρίσκα για τις οικονομικές προοπτικές. 


Χρέος και έλλειμμα 

Το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο 9,7% του ΑΕΠ το 2020. Για εφετος, η Fitch προβλέπει ότι θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητο, στο 9,5% λόγω των υψηλότερων του αναμενόμενου δαπανών για την πανδημία. Ο οίκος αναβαθμίζει σημαντικά την πρόβλεψη για το έλλειμμα σε σχέση με την εκτίμηση του Ιανουαρίου για 7,2%. 

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι τα μέτρα στήριξης λόγω covid 19 θα επιδεινώσουν το έλλειμμα κατά 14,3 δισ. ευρώ (8,3% του προβλεπόμενου ΑΕΠ) εφέτος. Ο οίκος αναμένει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί το 2022 στο 4,8% καθώς θα ολοκληρώνονται τα μέτρα της πανδημίας και η ανάκαμψη της οικονομίας θα στηρίζει τα έσοδα. Το έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το 2023 στο 2,8%.

Το χρέος έφθασε στο 205,6% του ΑΕΠ το 2020. Οι προβλέψεις του οίκου συνάδουν με το σενάριο, το χρέος να ανέλθει στο ανώτατο επίπεδο εφέτος στο 207% του ΑΕΠ, μεταξύ των υψηλότερων από τις χώρες που καλύπτει. Η Fitch αναμένει ότι ο λόγος του χρέους θα υποχωρήσει την επόμενη διετία, φθάνοντας στο 192,6% έως το 2023.

Η αξιολόγηση από Moody's και S&P  

Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα στις 6 Νοεμβρίου σε Ba3 από B1 με σταθερό outlook αλλά την τοποθετεί μια κλίμακα κάτω από τους δυο άλλους μεγάλους οίκους.

Η S&P στις 23 Απριλίου αναβάθμισε την Ελλάδα σε BB από BB- διατηρώντας θετικό το outlook, δηλαδή δυο κλίμακες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ