2021-08-19 01:30:27
Φωτογραφία για Η «Δέλτα» ...πριονίζει την άμυνα των εμβολίων
Δραματικά μειωμένα ποσοστά προστασίας από τα εμβόλια επιφέρει η μετάλλαξη «Δέλτα» στους ηλικιωμένους σύμφωνα με νέα στατιστικά δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα η επικεφαλής των αμερικανικών κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC).

Συγκεκριμένα η Δρ Ροσέλ Γουαλένσκι υπεραμύνθηκε του σχεδίου για τρίτη δόση λέγοντας ότι πρόσφατη έρευνα σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έπεσε στο 53% με την μετάλλαξη «Δέλτα».

Επικαλέστηκε επίσης, για να καταδείξει την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης, έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα στο Ισραήλ και από την οποία προκύπτει αύξηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων της Pfizer στο 86% με την χορήγηση της ενισχυτικής δόσης.

ΠΟΥ: Η Δέλτα διεμβολίζει τους ανεμβολίαστους

Την ίδια στιγμή ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι κυκλοφορία της μετάλλαξης «Δέλτα» σε περιοχές όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά προκαλεί μετάδοση της Covid-19 σε όλο τον κόσμο.


«Σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο όπου η παραλλαγή Δέλτα καταγράφει αύξηση κρουσμάτων ακόμη και σε χώρες οι οποίες, σε εθνικό επίπεδο, έχουν υψηλά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης — ο ιός, το ίδιο το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, κυκλοφορεί πραγματικά σε περιοχές που έχουν χαμηλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης και στο πλαίσιο μιας πολύ περιορισμένης και ασυνεπούς χρήσης των μέτρων δημόσιας υγείας και κοινωνικής προστασίας”, δήλωσε η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία Βαν Κέρκοβ, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης του Τύπου.

Τα εμβόλια προλαμβάνουν σαφώς αυξήσεις κρουσμάτων σοβαρής νόσησης και θανάτου από την παραλλαγή Δέλτα, δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σούμια Σουαμινάθαν.

Ανακοίνωσαν πρόγραμμα τρίτης δόσης οι ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη, ότι σχεδιάζει να καταστήσει ευρέως διαθέσιμες σε όλους τους Αμερικανούς τις «αναμνηστικές» δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19, αρχής γενομένης από τις 20 Σεπτεμβρίου, καθώς οι μολύνσεις αυξάνονται από την παραλλαγή Δέλτα.

Ο Λευκός Οίκος είναι έτοιμος να προσφέρει μια τρίτη αναμνηστική δόση από την ημερομηνία αυτή σε όλους τους Αμερικανούς, που ολοκλήρωσαν τον αρχικό εμβολιασμό τους τουλάχιστον πριν από οκτώ μήνες, έγινε γνωστό από το αμερικανικό υπουργείο Υγείας σε μια ανακοίνωση.

Οι αναμνηστικές δόσεις θα δοθούν αρχικά κυρίως στους υγειονομικούς, τους τροφίμους οίκων ευγηρίας και τους ηλικιωμένους. Όλες αυτές οι κατηγορίες ήταν μεταξύ των ομάδων που εμβολιάστηκαν πρώτες στα τέλη του 2020 και τις αρχές του 2021, σύμφωνα με το υπουργείο.

Κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι του τομέα της υγείας επισήμαναν, σε μια κοινή ανακοίνωση, πως βασίζουν την απόφασή τους να χορηγήσουν ενισχυτικές δόσεις σε στοιχεία που δείχνουν ότι η προστασία από τα εμβόλια κατά της Covid-19, τα οποία έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ, αρχίζει να φθίνει μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Μεταξύ των αξιωματούχων είναι ο κορυφαίος ιατρικός σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν Άντονι Φάουτσι όπως και οι επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών, της αμερικανικής Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων και των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας.

«Τα διαθέσιμα στοιχεία καθιστούν πολύ σαφές ότι η προστασία έναντι της μόλυνσης SARS-CoV-2 αρχίζει να ελαττώνεται με τον καιρό… και σε συνδυασμό με την κυριαρχία της παραλλαγής Δέλτα, αρχίζουμε και βλέπουμε ενδείξεις μειωμένης προστασίας έναντι ήπιας και μετρίου βαθμού νόσησης», τονίζουν οι αξιωματούχοι.

«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μια αναμνηστική δόση θα χρειαστεί για να μεγιστοποιήσουμε την προστασία από τα εμβόλια και να παρατείνουμε την ανθεκτικότητά της», τονίζουν.

Η όποια απόφαση εξαρτάται, εντούτοις, από την έγκριση μιας επιπλέον δόσης των εμβολίων Pfizer και Moderna από την αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA), σημειώνουν.

Οι αξιωματούχοι είπαν επίσης πως αναμένουν ότι όσοι έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 θα χρειαστούν επίσης αναμνηστικές δόσεις. Όμως, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο αυτό ξεκίνησαν στις ΗΠΑ «τον Μάρτιο του 2021» και τα δεδομένα σχετικά με αυτούς αναμένονται «εντός των επόμενων εβδομάδων».

Με πληροφορίες από Reuters, AfP, ΑΠΕ – ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ