2021-10-05 00:13:55
Φωτογραφία για Pandora Papers:  283 Έλληνες βρίσκονται στη λίστα
 Τεράστιες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δημοσίευση των Pandora Papers, με όλα τα ονόματα των ισχυρών του πλανήτη που χρησιμοποιούν τις offshore εταιρείες ώστε να μην φορολογηθούν για τον πλούτο τους, μεταξύ τρων οποίων βρίσκονται και 330 πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, στη λίστα με τα ονόματα των Pandora papers δεν υπάρχει κανένας Έλληνας πολιτικός, πρώην ή νυν, γι' αυτό και στον χάρτη που δείχνει τη διασπορά των ονομάτων των πολιτικών με offshore ανά χώρα, η Ελλάδα έχει χρωματιστεί λευκή.

Το μόνο πρόσωπο με πολιτική ιδιότητα που εμφανίζεται, είναι αυτό του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, ή καλύτερα για την ακρίβεια εμφανίζεται νομική εταιρεία που ίδρυσε ο Πρόεδρος της Κύπρου και φέρεται να παρουσιάζει "εικονικούς" ιδιοκτήτες, προκειμένου να αποκρύψει τους πραγματικούς κατόχους μιας σειράς από offshore εταιρείες.


Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στη λίστα με τις δικηγορικές εταιρείες απ΄όπου προήλθαν τα στοιχεία εμφανίζονται διάφορες εταιρείες στις Σευχέλλες και τον Παναμά ή στις Παρθένες Νήσους αλλά υπάρχει και μια στην Κύπρο: Η εταιρεία Δημήτριος Δημητριάδης.

Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και Ρώσος πολιτικός, ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση.

283 Έλληνες στη λίστα

Ωστόσο ανάμεσα στους 27.000 πραγματικούς δικαιούχους offhsore εταιρειών που έχουν εντοπισθεί, συμπεριλαμβάνονται και 283 Έλληνες. Οι περισσότεροι σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι επιχειρηματίες, αλλά υπάρχουν και πολλοί δικηγόροι που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες των offshore εταιρειών, ώστε να μην γίνει γνωστό το όνομα των πραγματικών ιδιοκτητών.

Τα δεδομένα και τα στοιχεία για ορισμένους από αυτούς θα γίνουν γνωστά μέσα στον Οκτώβριο.

Οι περισσότεροι πολιτικοί της λίστας εντοπίζονται στην Ουκρανία (38), ενώ ακολουθούν πολιτικοί από τη Ρωσία (18), την Κολομβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (από 11), τη Νιγηρία (10), τη Βραζιλία και την Ανγκόλα (από 9) και τη Βενεζουέλα (8)

To δημοσιογραφικό δίκτυο International Consortium of Investigative Journalists έχει ερευνήσει συνολικά 11,9 εκατομμύρια εμπιστευτικά έγγραφα τα προηγούμενα δύο χρόνια. Τη δημοσιογραφική ομάδα αποτελούν 600 άτομα από 150 διαφορετικά μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο αλλά σε αυτή την έρευνα δεν συμμετείχε κάποιο ΜΜΕ από την Ελλάδα.

Τα Pandora Papers έρχονται στο φως της δημοσιότητας μόλις πέντε χρόνια μετά τα Panama Papers, που αποκαλύφθηκαν το 2016, προκαλώντας αίσθηση σε όλον τον κόσμο, προκαλώντας ακόμη και την κατάρρευση κυβερνήσεων, για παράδειγμα στην Ισλανδία και στο Πακιστάν.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης απορρίπτει τις υπόνοιες

Όσον αφορά την Κύπρο, τα Pandora Papers κάνουν αναφορά και στο δικηγορικό γραφείο του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη σε σχέση με απόκρυψη της πραγματικής ταυτότητας ιδιοκτήτη εταιρειών offshore, ενός αμφιλεγόμενου Ρώσου πολιτικού, κάτι που το δικηγορικό γραφείο αρνείται.

Η εταιρεία Anastasiades & Partners, από την πλευρά της, απορρίπτει με δήλωση προς την εφημερίδα την κατηγορία. Με δήλωσή του στον Guardian και το BBC και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει ότι υπήρξε κάτοχος μετοχών σε αυτήν την εταιρεία μέχρι την εκλογή του ενώ δεν είχε κανέναν ενεργό ρόλο στη νομική εταιρεία από όταν έγινε ηγέτης της αντιπολίτευσης το 1997.

«Δεν έχω γνώση και θα ήταν αδύνατο για μένα να γνωρίζω και να είμαι σε θέση να απαντήσω σε οποιαδήποτε κατηγορία αφορά το χειρισμό των υποθέσεων της πρώην εταιρείας μου», σημειώνεται στη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη προς την εφημερίδα. Προσθέτει ότι η σχέση του με τον κ. Λεμπεντεφ ήταν «εγκάρδια» αλλά ποτέ σχέση δικηγόρου-πελάτη.

Ο Guardian σχολιάζει πως δεν υπάρχει υπόνοια περί ανάμειξης του Προέδρου στις δραστηριότητες του νομικού γραφείο, αλλά αμφισβητεί τη σύνεση της απόφασης να επιτρέψει στο γραφείο να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το όνομά του, «την ώρα που προφανώς δεν είχε ούτε επίβλεψη, ούτε έλεγχο».

Το νομικό γραφείο από την πλευρά του διευκρινίζει προς τον Guardian πως οι τρεις υπάλληλοί του που κατά την Alcogal είχαν δηλωθεί ως ωφελούμενοι ιδιοκτήτες των υπεράκτιων εταιρειών δεν είχαν ποτέ δηλωθεί ως τέτοιοι, αλλά ως διαχειριστές εκ μέρους του ιδιοκτήτη, σε απόλυτη συμφωνία με τον κυπριακό νόμο. Η δήλωση της εταιρείας προς τον Guardian επίσης τονίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει καμία ενεργή εμπλοκή στις δραστηριότητες του νομικού γραφείου από το 1997.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, τόσο το νομικό γραφείο όσο και ο ιδρυτής του είχαν ξεχωριστές σχέσεις με τον κ. Λεμπέντεφ, ενώ του παρείχαν συμβουλές ώστε να αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα, κάτι που έγινε το 2011.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ