2021-10-11 20:21:35
Φωτογραφία για Πως θα βάψετε τσιμεντένια δάπεδα σε εξωτερικούς χώρους
Eύκολος  τρόπος για να δώσετε σε μικρής επιφάνειας τσιμεντένια δάπεδα εξωτερικών χώρων όψη πέτρινου πλακόστρωτου.

  

Θα χρειαστείτε:

1) Χρώματα σε σπρέϋ σε 2 ή 3 αποχρώσεις

Ιδανικότερα είναι τα ακρυλικά χρώματα για γκράφιτυ. Έχουν ιδιαίτερη αντοχή στις καιρικές συνθήκες, εξαιρετική πρόσφυση σε τσιμεντένιες επιφάνειες και σε μεγάλα χρωματοπωλεία θα τα βρείτε σε πλήρες χρωματολόγιο για να επιλέξετε. Δείτε ενδεικτικά εδώ. 

2) Πλαστικό Καλούπι τσιμέντου για μονοπάτια, δείτε ενδεικτικά EΔΩ και ΕΔΩ  

ή χαρτονένιο stencil  που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας σχεδιάζοντας και στην συνέχεια κόβοντας με κοπίδι αντίστοιχα με του καλουπιού σχήματα "πέτρας"  πάνω σε χαρτόνι μακέτας.  Δείτε ενδεικτικά εδώ χαρτόνια μακέτας

3) Διαφανές Βερνίκι πέτρας

Επιλέξτε ένα ποιοτικό προϊόν στεγανοποίησης και προστασίας πέτρινων-τσιμεντένιων επιφανειών πλήρους απορρόφησης, που δεν θα αφήνει δηλαδή "φιλμ" πάνω στην επιφάνεια του τσιμέντου, ενώ ταυτόχρονα θα τονίζει τα χρώματα. Δείτε ενδεικτικά εδώ κάποια τέτοια προϊόντα.


1. Κατ΄αρχήν καθαρίστε πολύ καλά με σκληρή βούρτσα και χλωρίνη το τσιμεντένιο δάπεδο ώστε να μην υπάρχουν στην επιφάνειά του σκόνες, λίπη κλπ. Αφήστε να στεγνώσει πολύ καλά πριν ξεκινήσετε το βάψιμο. 

2. Ξεκινήστε τοποθετώντας το καλούπι -από την πλευρά που εφάπτεται πλήρως στο δάπεδο- ή το stencil σας στην πρώτη γωνία-άκρη του δαπέδου.

Χρωματίστε τα κενά σχήματα με το σπρέϋ χρησιμοποιώντας εναλλάξ τις αποχρώσεις που έχετε επιλέξει και συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο σε όλο το δάπεδο, επανατοποθετώντας διαδοχικά το καλούπι ή το stencil. 

3. Αφού στεγνώσει το χρώμα απλώστε με ρολό βαψίματος το προστατευτικό βερνίκι και αφήστε το δάπεδο να στεγνώσει, χωρίς να το πατήσετε, τουλάχιστον 12 ώρες ή ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος που θα χρησιμοποιήσετε. 

Δείτε και στο video την όλη διαδικασία

Και * Καλούπια τσιμέντου για μονοπάτια θα βρείτε στην αγορά σε διάφορα σχέδια-τιμές. Για την συγκεκριμένη χρήση η ποιότητα δεν σας ενδιαφέρει γι΄αυτό επιλέξτε το πιο οικονομικό. 

* Το χαρτόνι μακέτας στο οποίο με κοπίδι θα δημιουργήσετε ακανόνιστα σχήματα πέτρας, είναι ο πιο οικονομικός τύπος "καλουπιού" για την συγκεκριμένη κατασκευή. Σχεδιάστε αρχικά το σχήμα που θέλετε με μολύβι σε ένα πρόχειρο κοινό χαρτόνι, κάντε τις ...δοκιμές και τις διορθώσεις σας μέχρι να σας ικανοποιεί πλήρως ο τελικός σχηματισμός και στην συνέχεια μεταφέρετε το οριστικό σχέδιο στο χαρτόνι μακέτας και κόψτε το εσωτερικά με κοπίδι.

Το ίδιο ακριβώς μπορείτε να κάνετε και πάνω σε ένα χοντρό κομμάτι πλαστικό ή οποιοδήποτε άλλο υλικό σας εξυπηρετεί. 

* Επειδή συνήθως οι άστρωτες τσιμεντένιες επιφάνειες δεν είναι εντελώς ίσιες, είτε χρησιμοποιήσετε κανονικό καλούπι είτε χαρτονένιο stencil, συγκρατείστε το κάθε φορά με το χέρι σας ώστε να εφάπτεται στο δάπεδο. 

* Πριν ξεκινήσετε κάντε έναν υπολογισμό με βάση το μέγεθος του καλουπιού-stencil για το πόσες φορές "χωράει" στο δάπεδο, ώστε αν χρειάζεται στις άκρες να τοποθετήσετε εντός του τσιμέντου ένα μέρος και όχι ολόκληρο του καλούπι-stencil, ώστε το τελικό σχέδιο να είναι σχετικά συμμετρικό  και χωρίς να τελειώνει "άκομψα" σε κάποια από τις εξωτερικές πλευρές.

* Ένας εναλλακτικός τρόπος για να δημιουργήσετε την ψευδαίσθηση πλακόστρωτου δαπέδου σε μια τσιμεντένια επιφάνεια είναι να δουλέψετε χρησιμοποιώντας προστατευτική ταινία βαψίματος. 

Απλώς δημιουργείστε με αυτή τα σχήματα που θέλετε και στην συνέχεια βάψτε με το σπρέϋ τα κενά και αφαιρέστε την ταινία. 

Με την χρήση της ταινίας μπορείτε να δημιουργήσετε αν το προτιμάτε και  συμμετρικά και όχι ακανόνιστα σχήματα, δίνοντας πχ σε ένα τσιμεντένιο δάπεδο όψη πλακόστρωσης με τετράγωνες πλάκες. 

* Χρησιμοποιώντας χαρτόνι ή ταινία και όχι πλαστικό καλούπι έχετε την ευχέρεια να κανονίσετε σε όποιο πάχος εσείς θέλετε τον "αρμό" που θα υπάρχει ανάμεσα στα σχήματα. 

* Αν θέλετε το κενό  ανάμεσα στα χρωματισμένα σχήματα να έχει ένα συγκεκριμένο χρώμα π.χ άσπρο ή μαύρο, απλά πριν ξεκινήσετε βάψτε ολόκληρο το δάπεδο με τσιμεντόχρωμα ή ακρυλικό χρώμα για εξωτερικούς χώρους με την αντίστοιχη απόχρωση.

* Πριν ξεκινήσετε την εφαρμογή του χρώματος πάνω στο τισμέντο, κάντε μια δοκιμή σε ένα μεγάλο κομμάτι απλό χαρτόνι για να είστε σίγουροι ότι τόσο το σχέδιο του καλουπιού όσο και οι αποχρώσεις που έχετε επιλέξει δημιουργούν το αποτέλεσμα που θέλετε. 

* Η επιλογή-συνδυασμός των χρωμάτων είναι παραπάνω από το μισό της επιτυχίας του τελικού αποτελέσματος. 

Επιλέξτε 2-3 χρώματα σε σπρέϋ που μπορεί να είναι παρεμφερή ή και να δημιουργούν μια αντίθεση μεταξύ τους. Πολύ ιδιαίτερο τελικό αποτέλεσμα δίνει και η χρήση έντονων αποχρώσεων σε κήπους - αυλές ή μπαλκόνια διακοσμημένα π.χ σε ethnic στυλ ενώ αντίστοιχα για εξοχικά-σπίτια σε νησιώτικο ύφος κλπ. επιλέξτε αποχρώσεις του άσπρου-μπλε ή και μόνο άσπρου με γκρι κενό ανάμεσα στα σχήματα.  

* Ασφαλώς και το χρώμα δεν σας παρέχει ένα αποτέλεσμα με διάρκεια ...εφ΄όρου ζωής όπως μια κανονική πλακόστρωση. Όμως με την χρήση καλής ποιότητας υλικών τα χρώματα θα διατηρηθούν ανεξίτηλα για πολύ μεγάλο διάστημα και με ένα κόστος κατά πολύ μικρότερο σε σχέση με οποιοδήποτε τύπο επένδυσης δαπέδου με άλλα υλικά, ενώ και η σταδιακή φθορά με την πάροδο του χρόνου δίνει στο χρωματισμένο τσιμέντο μια ιδιαίτερη ...παλαιωμένη όψη. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ