2021-12-16 07:54:55
Φωτογραφία για Το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας πρόκειται να γίνει μεγαλύτερο, ταχύτερο και φθηνότερο, σύμφωνα με τα νέα σχέδια της ΕΕ
Ταχύτερα τρένα, απλούστερα εισιτήρια και υποστήριξη για διεθνή ταξίδια θα μπορούσαν να είναι στην ατζέντα του σιδηροδρομικού δικτύου της Ευρώπης, σύμφωνα με τις νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανακοινώθηκαν την Τρίτη .

Του Τομ Μπέιτμαν 

Το σχεδιαζόμενο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (TEN-T) θα δημιουργήσει νέες σιδηροδρομικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας έως το 2040, μειώνοντας τους χρόνους ταξιδιού σε ταξίδια όπως η Βουδαπέστη στο Βουκουρέστι, το Βίγκο στο Πόρτο και το Αμβούργο στην Κοπεγχάγη.

Οι βασικές διαδρομές στο δίκτυο ΔΕΔ-Μ θα έχουν ελάχιστη ταχύτητα 160 km/h για επιβατικά τρένα και 100 km/h για εμπορευματικά, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της Επιτροπής για την ενίσχυση των σιδηροδρόμων μεγάλων αποστάσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε επίσης «αποφασιστική δράση» για την απλούστευση της διαδικασίας κράτησης διασυνοριακών σιδηροδρομικών ταξιδιών, προκειμένου να γίνουν τα εισιτήρια «ευκολότερα στην εύρεση και κράτηση και πιο ελκυστικά σε τιμή», ανέφερε.


«Οι σημερινές προτάσεις θέτουν την ευρωπαϊκή κινητικότητα σε τροχιά για ένα βιώσιμο μέλλον: ταχύτερες ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές συνδέσεις με εισιτήρια εύκολα στην εύρεση και βελτιωμένα δικαιώματα των επιβατών, υποστήριξη των πόλεων για αύξηση και βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών και υποδομών για περπάτημα και ποδήλατο, και βελτίωση του δυνατού χρήση λύσεων για έξυπνη και αποτελεσματική οδήγηση», δήλωσε ο Φρανς Τίμερμανς, αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Αλλαγή διαδρομής

Στην ανακοίνωσή της για τα σχέδια του δικτύου ΔΕΔ-Μ, η Επιτροπή αναγνώρισε ότι η πρόοδος όσον αφορά την ενίσχυση του μεριδίου των σιδηροδρομικών μεταφορών επιβατών στην Ευρώπη ήταν αργή μέχρι σήμερα.

Ενώ ο αριθμός των επιβατικών χιλιομέτρων που διανύθηκαν στους σιδηροδρόμους της Ευρώπης αυξήθηκε από 339,9 δισεκατομμύρια το 2001 σε 407,2 δισεκατομμύρια το 2018, το συνολικό μερίδιο των διαδρομών των σιδηροδρόμων μόλις μετακινήθηκε, αυξάνοντας από 6,7 τοις εκατό σε 6,9 τοις εκατό.

Στην Κίνα, πάνω από 37.000 km σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας έχουν κατασκευαστεί από το 2008 AFP

Την ίδια περίοδο, το μερίδιο των αεροπορικών ταξιδιών αυξήθηκε από 6,1 τοις εκατό σε 9,6 τοις εκατό όλων των ευρωπαϊκών ταξιδιών ανά επιβατικά χιλιόμετρα.

Το μερίδιο των ταξιδιών με τρένο, που είναι 81 τοις εκατό ηλεκτροκίνητα στην ΕΕ, πρέπει να αυξηθεί εάν ο κόσμος θέλει να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους του, ανέφερε η Επιτροπή.

«Οι σιδηρόδρομοι αποτελούν μέρος της λύσης, καθώς είναι υπεύθυνοι για λιγότερο από 0,4 τοις εκατό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με τις μεταφορές στην ΕΕ», αναφέρουν οι προτάσεις.

Τι θα άλλαζε για τους επιβάτες;

Εάν εφαρμοστεί στην πράξη, το «Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση των υπεραστικών και διασυνοριακών επιβατικών σιδηροδρόμων» θα επιφέρει αξιοσημείωτες αλλαγές τόσο για τους επιβάτες όσο και για τις εταιρείες τρένων.

Για τους επιβάτες, τα εισιτήρια θα μπορούσαν να γίνουν φθηνότερα, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπόσχεται να εξετάσει την απαλλαγή τους από τους φόρους επί των πωλήσεων.

Αυτό θα βασιστεί στο παράδειγμα της Γερμανίας του κράτους μέλους της ΕΕ, η οποία ήδη μείωσε τον ΦΠΑ στα σιδηροδρομικά εισιτήρια μεγάλων αποστάσεων από 19 σε 7 τοις εκατό πέρυσι, ανέφερε η Επιτροπή.

Οι προτάσεις θα αντιμετωπίσουν επίσης την περίπλοκη υπόθεση της κράτησης διασυνοριακών ταξιδιών με τρένο, με στόχο την αλλαγή της τρέχουσας διαδικασίας που μπορεί να αναγκάσει τους επιβάτες να κάνουν κράτηση ξεχωριστών εισιτηρίων με κάθε φορέα εκμετάλλευσης τρένου στο ταξίδι τους.

Αυτά τα μοιρασμένα εισιτήρια μπορούν να προκαλέσουν ένα άλλο πρόβλημα που τονίζεται στα σχέδια της Επιτροπής: τι συμβαίνει όταν κάποιος χάνει ένα τρένο που συνδέει;

«Είναι σημαντικό οι επιβάτες που συνδυάζουν πολλά τρένα σε ένα ταξίδι να είναι βέβαιοι ότι δεν θα μείνουν εγκλωβισμένοι εάν ένα από τα τρένα καθυστερήσει, ανεξάρτητα από το αν τα εισιτήρια πωλήθηκαν ως εισιτήριο ή ως χωριστές συμβάσεις», αναφέρει το σχέδιο δράσης. .

Και για τις εταιρείες τρένων;

Όσον αφορά το διεθνές ταξίδι με τρένο μια ομαλή διαδικασία, η απλοποίηση της εμπειρίας των επιβατών είναι μόνο η μισή μάχη.

Καθώς τα τρένα περνούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο μιας γειτονικής χώρας, οι φορείς εκμετάλλευσης πληρώνουν ένα τέλος πρόσβασης για να καλύψουν τη χρήση της γραμμής. Επί του παρόντος, η νομοθεσία της ΕΕ επιτρέπει στις εταιρείες υποδομής να χρεώνουν ένα ασφάλιστρο για αυτά τα τέλη πρόσβασης, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει.

Το 2023, η Επιτροπή θα ενημερώσει τις κατευθυντήριες γραμμές της σχετικά με το πόσο υψηλά μπορεί να είναι τα τέλη πρόσβασης σε τροχιά. Θα προωθήσει επίσης πιλοτικά έργα για να διαπιστωθεί εάν η περικοπή αυτών των τελών θα μπορούσε να ενισχύσει τις διασυνοριακές μετακινήσεις με τρένο.

Οι προσωρινοί κανονισμοί που επιτρέπουν στις χώρες της ΕΕ να μειώσουν ή ακόμη και να καταργήσουν τα τέλη πρόσβασης στις γραμμές, που επιβλήθηκαν ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19, θα μπορούσαν επίσης να επεκταθούν για να «βελτιωθούν οι τρέχουσες πρακτικές χρέωσης», ανέφερε η Επιτροπή.

euronews.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ