2022-01-20 18:03:03
Φωτογραφία για Γιατί τα τρένα υψηλής ταχύτητας Pendolino δεν είναι ακόμα στις ράγες στην Ελλάδα;
Αντιμετωπίζοντας καθυστερήσεις στη διαδικασία έγκρισης, τα τρένα υψηλής ταχύτητας Pendolino για το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη στην Ελλάδα δεν βρίσκονται ακόμη στις ράγες, σχεδόν ένα χρόνο μετά την προγραμματισμένη εκκίνηση.

Esther Geerts

Συντάκτης του RailTech.com



Το πρώτο τρένο υψηλής ταχύτητας στην Ελλάδα ήταν αρχικά προγραμματισμένο να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2021 στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Αυτή την εβδομάδα, ο σιδηροδρομικός φορέας TrainOSE ανακοίνωσε ότι το τέταρτο τρένο από τα πέντε είναι καθ' οδόν προς την Ελλάδα από την Ιταλία.

Η πρώτη από τις αμαξοστοιχίες έφτασε στην Ελλάδα τον περασμένο Ιανουάριο , αλλά παραμένει ακίνητη από τότε. Όταν τεθεί σε λειτουργία, η διαδρομή από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη θα διαρκέσει 3 ώρες και 15 λεπτά.


Λευκό βέλος

Τα τρένα υψηλής ταχύτητας Avelia Pendolino ETR 470, κατασκευασμένα από την Alstom, λειτουργούσαν στο παρελθόν στην Ιταλία με την ονομασία «Frecciabianca» (Λευκό βέλος). Έχουν ανακαινιστεί από την Alstom και έχουν εξοπλιστεί με σύστημα ελέγχου αμαξοστοιχίας ETCS. Η TrainOSE, η κύρια σιδηροδρομική εταιρεία στην Ελλάδα (που ανήκει στην Ferrovie dello Stato Italiane από το 2017), θα εκμεταλλεύεται τα τρένα.

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΡΑΣ) δεν έχει ακόμη πιστοποιήσει τα τρένα, μια απαίτηση πριν τεθεί σε λειτουργία η νέα αμαξοστοιχία. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, η αρχή αποδέχθηκε την πρόταση της Trenitalia για νέα παράταση της προθεσμίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρένου Pendolino.

Η έλλειψη συστήματος αμμοβολής στα τρένα

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει παράταση στη διαδικασία έγκρισης. Σκοπός της πρώτης παράτασης, που έληξε στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, ήταν η παροχή των απαιτούμενων πρόσθετων πληροφοριών για την επίλυση διαφόρων προβληματικών σημείων. Κυρίαρχο ζήτημα ήταν η έλλειψη συστήματος αμμοβολής στα τρένα, το οποίο θα έπρεπε να εγκατασταθεί. Οι αμμοβολητές είναι προσαρτημένοι στο κάτω μέρος του τρένου και μπορούν να ενεργοποιηθούν σε μια συγκεκριμένη κατάσταση. Στη συνέχεια απελευθερώνεται άμμος για να αυξηθεί η πρόσφυση, έτσι ώστε το τρένο να μπορεί να κινείται με υγρασία, παγετό ή έντονη χιονόπτωση στις γραμμές, ειδικά σε επικλινείς περιοχές του διχτυού.

Η αξιολόγηση ανεστάλη, με νέα προθεσμία τον Νοέμβριο του 2021. Αν και στο ενδιάμεσο διάστημα υποβλήθηκαν πρόσθετα έγγραφα για τις προβληματικές περιοχές, το θέμα της έλλειψης συστήματος αμμοβολής παρέμενε. Ως εκ τούτου, η Ρυθμιστική Αρχή διατύπωσε εύλογη αμφιβολία σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας.

Η Trenitalia υπέβαλε αίτημα για νέα παράταση για την εγκατάσταση αμμοβολής και την υποβολή όλων των απαιτούμενων ενημερωμένων δικαιολογητικών με προθεσμία την 31η Δεκεμβρίου, αλλά προτάθηκε από τη RAS να δοθεί παράταση μέχρι την 1η Μαρτίου 2022, αναμένοντας περισσότερο χρόνο. απαιτείται.

railtech.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ