2022-02-15 08:46:12
Φωτογραφία για Ο μαγευτικός κόσμος Decoupage του John Derian
John Derian 

John Derian Company. Η παγκοσμίου φήμης στον χώρο του Design ...αυτοκρατορία του John Derian, βασισμένη στην παραδοσιακή τεχνική του Decoupage την οποία όμως εφαρμόζει χρησιμοποιώντας ένα πρωτοποριακό στοιχείο δικής του έμπνευσης. Εκτυπωμένες φωτογραφίες-εικόνες από παλιά βιβλία του 18ου και 19ου αιώνα.

Από το 1989, που ο John Derian δημιούργησε τα πρώτα γυάλινα πιάτα με την συγκεκριμένη τεχνική, έως σήμερα η συλλογή του από τέτοιες εικόνες είναι τεράστια, ενώ το 2016 εκδόθηκε και το βιβλίο του "John Derian Picture Book" μια συλλογή με εκτυπώσεις από εικόνες που έχουν χρησιμοποιηθεί σε κάποια από τα πλέον κλασσικά και συλλεκτικά του δημιουργήματα.

Με συμβολικό εξώφυλλο ένα μάτι και στο οπισθόφυλλο την υδρόγειο το βιβλίο, αποτελεί πραγματικά μια καταγραφή για το πως ο ίδιος βλέπει τον κόσμο και όπως δηλώνει χαρακτηριστικά: "Είναι κάτι σαν βιογραφία, αυτές οι εικόνες είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου τις τελευταίες δεκαετίες". 


Παλιά βιβλία που εντοπίζει σε παλαιοπωλεία με αντίκες και υπαίθρια παζάρια στην Αμερική αλλά και ολόκληρο τον κόσμο είναι η ...πηγή έμπνευσης του Derian, ενώ ένα μεγάλο μέρος της τεράστιας συλλογής του σε εικόνες προέρχεται από παλιά εκπαιδευτικά βιβλία.

Εικόνες ζώων, πουλιών, φυτών, λουλουδιών, αντικειμένων αλλά και προσωπογραφίες, τραπουλόχαρτα, γράμματα, τοπία κλπ. χρησιμοποιούνται ολόκληρες ή τμήματα - λεπτομέρειές τους σε μεγένθυνση ή σμίκρυνση και αποτυπώνονται χειροποίητα με κόλλα πάνω σε γυάλινα αντικείμενα από έναν μικρό αριθμό εξειδικευμένων τεχνητών που απασχολούνται στο στούντιο του Derian στην Ν.Υόρκη. 

Σε αντικείμενα μεγάλου μεγέθους το μοτίβο τυπώνεται  και κόβεται στον σχηματισμό και αριθμό κομματιών που απαιτούνται ανά περίπτωση (από 3 έως 60) τα οποία μεταφέρονται πάνω στο γυαλί σαν "κολλάζ" ώστε να σχηματίσουν το ενιαίο σχέδιο με απόλυτη ακρίβεια. 

Εδώ και εδώ μπορείτε να δείτε σε video μερικά ενδεικτικά στάδια της όλης διαδικασίας το αποτέλεσμα της οποίας βασίζεται, εκτός από την επιλογή του θέματος, τόσο στην εξαιρετική ποιότητα εκτύπωσης κάθε εικόνας όσο και στο τέλειο κόψιμό της ανάλογα με το σχήμα των αντικειμένων που θα επικοληθεί.



Το  χαρτί κολλιέται στο πίσω ή το εσωτερικό μέρος του κάθε γυάλινου αντικειμένου, ανάλογα με το είδος - σχήμα τους, ενώ πολλά από αυτά είναι κατασκευαασμένα από χειροποίητο γυαλί. 

Γυάλινα πιάτα, πιατέλες κάθε σχήματος και μεγέθους, ολοκληρωμένα σερβίτσια φαγητού, πρες παπιέ, μολυβοθήκες, μπωλ, διακοσμητικά πιάτα, κούπες, βάζα, κηροπήγια, γυάλινα σκεύη κουζίνας-σερβιρίσματος είναι μερικά μόνο από τα αντικείμενα με τα οποία είναι ...πλημμυρισμένα τόσο το κεντρικό όσο και τα άλλα τρία καταστήματα του John Derian στην Ν.Υόρκη, ενώ επιλεγμένα και συλλεκτικά κομμάτια του πωλούνται και σε πάνω από 600 σημεία πώλησης αντικειμένων τέχνης και γκαλερί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι εικόνες -  εκτυπώσεις του Derian κοσμούν επίσης πολλές μοναδικές συλλογές χειροποίητων κεραμικών της Γαλλικής φίρμας Astier De Villatte. 





Οι δημιουργίες του Derian είναι απτή απόδειξη πως με  τον ίδιο ακριβώς τρόπο που εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά την απλή τεχνική του Decoupage μπορεί να παραχθεί ένα μοναδικό εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα που οφείλεται, εκτός φυσικά από το πάθος και την πολύ δουλειά,  στην έμπνευση και φαντασία στην επιλογή των χαρτιών, ανάλογα με την φόρμα κάθε αντικειμένου. Αποτέλεσμα όλα τα κομμάτια να φέρουν πολύ χαρακτηριστικά την ιδιαίτερη αισθητική και το προσωπικό στίγμα του δημιουργού τους.  



Η φήμη και αναγνωρισιμότητα που προσέφεραν στον John Derian οι Decoupage δημιουργίες του συνέβαλαν ώστε σταδιακά να επεκτείνει την δραστηριότητά του και στην πώληση εκτυπωμένων υφασμάτων με αντίστοιχες εικόνες, λευκών ειδών και γενικά αντικειμένων για το σπίτι όπως και πολύ ιδιαίτερων εποχιακών διακοσμητικών με πιο χαρακτηριστικές τις χειροποίητες χριστουγεννιάτικες μπάλες σε πολύ ιδιαίτερα σχέδια, κατασκευασμένες από φυσητό γυαλί στην Πολωνία. 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

instagram.com/johnderiancompany

johnderian.com/


ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ