2022-02-19 23:02:45
Φωτογραφία για Βάψιμο - Τεχνικές Παλαίωσης σε Κηροπήγια
Τα κηροπήγια είναι από τα διακοσμητικά αντικείμενα που προσφέρονται για βάψιμο - τεχνητή παλαίωση, αφού λόγω της μικρής τους επιφάνειας η όλη διαδικασία είναι εύκολη και γρήγορη. Επιπρόσθετα επειδή συνήθως διαθέτουν καμπύλα και ανάγλυφα σημεία το αποτέλεσμα της επεξεργασίας τους μόνο με χρώματα είναι ιδιαίτερα όμορφο χωρίς καμιά ιδιαίτερη προσπάθεια.

Απλό βάψιμο αλλά και τεχνικές παλαίωσης μπορείτε να εφαρμόσετε σε κηροπήγια ξύλινα, μεταλλικά ή και γυάλινα χρησιμοποιώντας χρώματα κιμωλίας, ακρυλικό χρώμα νερού ή χρώμα σε σπρέϊ, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλετε νε πετύχετε. Τα χρώματα κιμωλίας προσφέρουν, γενικά, πιο όμορφο φινίρισμα σε παλαιώσεις αλλά παρεμφερές είναι το αποτέλεσμα ειδικά πάνω σε μικρής επιφάνειας ντικείμενα και με ακρυλικά χρώματα. 

Η αλλαγή χρώματος με απλό βάψιμο είναι ο πιο απλός τρόπος για να αλλάξετε όψη σε παλιά, φθαρμένα ή κηροπήγια που απλώς θέλετε να δώσετε εντελώς διαφορετική εμφάνιση.  


Αν όταν στεγνώσει το χρώμα τρίψετε πολύ ελαφρά με ψιλό γυαλόχαρτο τα σημεία που υπάρχουν σχέδια, εγκοπές, σκαλίσματα ή περιμετρικά την εξωτερική πλευρά των στρογγυλών σημείων τους ώστε να φανεί το ξύλο ή το μέταλλο της φυσικής τους όψης θα τους δώσετε μια πολύ διακριτική παλαιωμένη όψη.

Εντονότερα παλαιωμένη όψη θα πετύχετε με τρεις τρόπους:

- Τρίβοντας περισσότερο ώστε το φυσικό τους χρώμα να είναι εμφανές σε πιο πολλά σημεία

- Βάφοντας αρχικά τα κηροπήγια σε μια σκούρα απόχρωση και στην συνέχεια με πιο ανοιχτό χρώμα, έτσι ώστε μετά το τρίψιμο η αντίθεση να είναι ιδιαίτερα έντονη. Για ακόμη πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και περισσότερες αποχρώσεις. Απλώς βάφετε διαδοχικά το κηροπήγιο με τα χρώματα που έχετε επιλέξει και ενδιάμεσα τρίβετε με γυαλόχαρτο ώστε πριν την εφαρμογή της επόμενης απόχρωσης ανά σημεία να φανεί η προηγούμενη.

Εδώ θα βρείτε τον πλήρη αναλυτικό Οδηγό του SoulouposeTo για τις τεχνικές παλαίωσης. Η τεχνικές-διαδικασία είναι ακριβώς ίδιες ανεξάρτητα από το είδος αντικειμένου που θα τις χρησιμοποιήσετε.

- Με την χρήση πατίνας ανά σημεία, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας βάψιμο-τρίψιμο. Η πατίνα δίνει εξαιρετικό αποτέλεσμα ειδικά σε μεταλλικά κομμάτια (ανοξείδωτα, μπρούτζινα κλπ). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί πατίνα όποιας απόχρωσης θέλετε, αν και το πιο φυσικό αποτέλεσμα σε παλαιώσεις δημιουργεί η μπρονζέ απόχρωση.  Εδώ θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες και σχετικές οδηγίες. 

To κλασσικό αντικέ λευκό, οι παλ αποχρώσεις, οι επίσης κλασσικοί για παλαιώσεις τόνοι του μπλε-πράσινου είναι χρωματικές επιλογές που δίνουν εξαιρετικό αποτέλεσμα στην επεξεργασία ξύλινων - μεταλλικών αντικειμένων με χρώμα, αλλά βεβαίως το ίδιο όμορφη εμφάνιση μπορούν να αποκτήσουν και τα κηροπήγια για τα οποία θα επιλέξετε πιο έντονα χρώματα. 

Γενικά οι συνδυασμοί του αντικέ λευκού ή του μπλε με τις αποχρώσεις του φυσικού ξύλου οι οποίοι και αυτοί μπορούν ασφαλώς να δημιουργηθούν με καφέ χρώμα ή μπρονζέ πατίνα, προσφέρουν πιο "φυσική" παλαιωμένη όψη. 

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας περάστε 2-3 διαδοχικά χέρια διαφανές προστατευτικό βερνίκι.

Με τους ίδιους ακριβώς τρόπους μπορούν να βαφτούν - επεξεργαστούν και κομμάτια από ακατέργαστο ξύλο όπως και κάθε τύπου οικονομικά κηροπήγια που θα βρείτε στην αγορά αλλά δεν σας αρέσει το χρώμα τους. 

Κλασσικής όψης ξύλινα κηροπήγια μπορείτε πολύ εύκολα και να φτιάξετε με ελάχιστο κόστος συναρμολογώντας ξύλινα κομμάτια-αντικείμενα με το κατάλληλο σχήμα. 

Για παράδειγμα ένα πολύ όμορφο ρουστίκ ξύλινο κηροπήγιο μπορεί να δημιουργηθεί από δύο πομπέ άκρες για ξύλινο κουρτινόξυλο και δύο απλά ξύλινα σουβέρ. Απλώς ενώστε τα κομμάτια μεταξύ τους με ξυλόκολλα ή πιστόλι σιλικόνης και βάψτε με βερνίκι, χρώμα ή εφαρμόζοντας μια τεχνική παλαίωσης.  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ