2022-03-15 15:23:22
Φωτογραφία για Το κέντρο διοίκησης στις ράγες: Πώς οι Ουκρανοί κρατούν τα τρένα σε τροχιά στον πόλεμο
Ternopil και Lviv, Ουκρανία (CNN): Ένας πνιγμένος ήχος διασχίζει το αμυδρό δωμάτιο που περιβάλλεται από μακριές, σκούρες κουρτίνες. Ένα τηλεφωνικό σύστημα κλειστού κυκλώματος της Σοβιετικής εποχής στέλνει ένα μήνυμα στα ουκρανικά σε έξι άνδρες, οι μισοί από τους οποίους είναι ντυμένοι στα στρατιωτικά πράσινα. Αλλά δεν είναι στρατιωτικοί, είναι τα στελέχη των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων.

Το φαινομενικά απαρχαιωμένο σύστημα, διάστικτο με κουμπιά και πόμολα, τους συνδέει με όλους τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ουκρανίας, από τους οποίους υπάρχουν περίπου 1.450, σύμφωνα με τους Ουκρανικούς Σιδηροδρόμους. Όταν η υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας απέτυχε σε βασικούς σταθμούς μετά τη ρωσική εισβολή , το σύστημα με ημερομηνία έγινε απαραίτητο για τις συναντήσεις τους δύο φορές την ημέρα, οι οποίες πραγματοποιούνται για να έχουν μια επισκόπηση του τι συμβαίνει στο έδαφος.

Αυτή η συνάντηση, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Ternopil, στη δυτική Ουκρανία, διαρκεί μόνο 10 ή 15 λεπτά, τότε ήρθε η ώρα να μετακινηθείτε ξανά. Η ηγεσία της εταιρείας πιστεύει ότι είναι πρωταρχικός στόχος για τα ρωσικά στρατεύματα.


«Η στρατηγική είναι να κινείσαι γρήγορα για να μην σε πιάσουν και να μην περνάς πολύ χρόνο σε μια τοποθεσία», είπε στο CNN ο Oleksandr Kamyshin, ο 37χρονος Διευθύνων Σύμβουλος των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων. Φορώντας μια κομμένη αλογοουρά, τραβάει την προσοχή του δωματίου, σαν στρατηγός στον πόλεμο. Οι "Ώρες" είναι οι μεγαλύτερες που θα μείνουν σε οποιοδήποτε μέρος, είπε.

Μέσα σε μια πρωινή συνάντηση στο σιδηροδρομικό σταθμό Ternopil. Το μηχάνημα στη γωνία είναι το τηλεφωνικό σύστημα κλειστού κυκλώματος που συνδέει όλους τους σταθμούς.

Πάνω από δύο εβδομάδες μετά την εισβολή, το σιδηροδρομικό σύστημα της Ουκρανίας -- ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο -- έχει γίνει σανίδα σωτηρίας, μεταφέροντας απαραίτητες προμήθειες και απελπισμένους αμάχους μακριά από τον κίνδυνο.

Το δίκτυο λέει ότι έχει μετακινήσει περισσότερους από 2,1 εκατομμύρια επιβάτες στο εσωτερικό από την έναρξη του πολέμου, συν περίπου τέταρτο του ενός εκατομμυρίου ακόμη που έχουν πάει στην Πολωνία. Ορισμένα βαγόνια τρένων έχουν επανατοποθετηθεί για να μεταφέρουν ιατρικές προμήθειες στην πρώτη γραμμή και τους τραυματίες στα νοσοκομεία.

Το έργο της διαχείρισης του τεράστιου δικτύου των περίπου 231.000 εργαζομένων καταλήγει σε αυτήν την ομάδα ανδρών, οι οποίοι απέρριψαν έναν χώρο εργασίας στο καταφύγιο του προέδρου Volodymyr Zelensky. Αντίθετα, παρέμειναν σε σχεδόν σταθερή κίνηση από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, διασχίζοντας τη χώρα για να ελέγξουν τους συναδέλφους τους και να παραμείνουν ένα βήμα μπροστά από τους Ρώσους -- ακόμη και στα πιο επικίνδυνα μέρη της Ουκρανίας.

"Η λογική μας είναι πολύ απλή. Εάν έχουμε υπαλλήλους που εργάζονται σε αυτόν τον σταθμό και πιστεύουμε ότι είναι ασφαλής για αυτούς, τότε θα πρέπει να πάμε επίσης", είπε ο Kamyshin.

Το αυτοκίνητο ενός τρένου, που λειτουργεί ως κινητό κέντρο διοίκησης.

Αφού άφησαν την αίθουσα συσκέψεων με χαμηλό φωτισμό, επιβιβάζονται σε ένα τρένο με ένα αυτοκίνητο που κατευθύνεται προς τη δυτική πόλη Lviv, περίπου 80 μίλια μακριά. Στο κέντρο υπάρχει ένα μακρύ τραπέζι συνεδριάσεων που περιβάλλεται από καθίσματα φορτωμένα με τζάκετ, κράνη και μια θήκη τουφεκιού.

Πιο τυπικά, βρίσκουν χώρο σε κανονικά επιβατικά αυτοκίνητα για να ενωθούν με τις μάζες. Αυτά τα τρένα κουδουνίζουν με μόλις 60 χιλιόμετρα την ώρα (37 μίλια την ώρα) στα περισσότερα μέρη -- από 160 χιλιόμετρα την ώρα (99 μίλια την ώρα) σε καιρό ειρήνης -- εν μέρει επειδή είναι υπερφορτωμένα με κόσμο.

«Η απόφαση να επιτραπούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι στα τρένα ήταν δύσκολη γιατί οποιοδήποτε ατυχές γεγονός θα επηρέαζε πολύ περισσότερους ανθρώπους», είπε στο CNN ο αναπληρωτής του Kamyshin, Oleksandr Pertsovskyi, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εξυπηρέτηση επιβατών της εταιρείας. Οι οδηγοί κινούνται επίσης πιο αργά λόγω του κινδύνου να χτυπήσουν κατεστραμμένες ράγες.

Μέσα στο κινητό κέντρο εντολών. Οι διευθυντές των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων λένε ότι δεν περνούν πολύ χρόνο σε μια τοποθεσία.

Ένα βομβαρδισμένο τμήμα τροχιάς μπορεί να σπάσει προσωρινά μια σύνδεση μεταξύ μεγάλων πόλεων, αλλά μια κατεδαφισμένη γέφυρα μπορεί να θέσει τη διαδρομή εκτός λειτουργίας επ' αόριστον.

Οι απλοί υπάλληλοι των σιδηροδρόμων, οι περισσότεροι χωρίς προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία, τώρα μερικές φορές βρίσκονται να επισκευάζουν γραμμές εν μέσω ρωσικών βομβαρδισμών.

Μια κατεστραμμένη γέφυρα μπορεί να θέσει μια διαδρομή εκτός λειτουργίας επ' αόριστον.

Μια εβδομάδα μετά τον πόλεμο, μια βόμβα που δεν πυροδοτήθηκε έπεσε μόλις λίγα μέτρα από τις γραμμές κοντά στο Χάρκοβο και έπρεπε να εξουδετερωθεί και να αφαιρεθεί με ασφάλεια, είπε ο Kamyshin.

Ο Περτσόφσκι λέει ότι 33 υπάλληλοι έχουν σκοτωθεί και 24 τραυματίστηκαν από την έναρξη της σύγκρουσης, ο τελευταίος το βράδυ του Σαββάτου.

Τμήματα του δικτύου δεν βρίσκονται πλέον υπό ουκρανικό έλεγχο. Άλλα τμήματα έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά -- όπως η γραμμή που εκτείνεται από την πολιορκημένη Μαριούπολη έως τη Βολνοβάκα, μια μικρή πόλη, αλλά σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο. Το τρένο δεν ήταν επιλογή για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη της Μαριούπολης. Επανειλημμένες προσπάθειες δημιουργίας διαδρόμου εκκένωσης οδικώς απέτυχαν.

«[Οι Ρώσοι] δεν θέλουν στρατιωτικές προμήθειες [να εισέλθουν], δεν θέλουν να εκκενωθούν οι άνθρωποι, δεν θέλουν να μπει ανθρωπιστική βοήθεια στις πόλεις, διαφορετικά, γιατί δεν αφήνουν τους ανθρώπους της Μαριούπολης έξω?" είπε ο Καμίσιν. «Τους βλέπουμε συνεχώς να προσπαθούν να κόψουν τις κύριες γραμμές σωτηρίας της Ουκρανίας: Από το Κίεβο στο Χάρκοβο, από το Λβιβ στο Κίεβο και αυτό που συνδέει τη Ντνίπρο και τη Ζαπορίζια», πρόσθεσε.

Οι κατεστραμμένες διαδρομές μπορούν να κόψουν τη σύνδεση μεταξύ μεγάλων πόλεων.

Οι σύνδεσμοι μεταξύ αυτών των μεγάλων κόμβων παραμένουν άθικτοι. Αλλά αν χάθηκαν; «Μη με ρωτάτε πόσο κακό, αλλά [θα ήταν] πολύ κακό», είπε ο Kamyshin.

Ο όγκος των επισκευών σιδηροδρομικών γραμμών και των τρένων που επαναδρομολογούνται σημαίνει ότι ο σιδηρόδρομος έπρεπε να προσαρμοστεί.

Η ηγετική του δομή είναι πλέον «επίπεδη» -- οι διευθυντές είναι ελεύθεροι να λαμβάνουν αποφάσεις επί τόπου χωρίς να ζητούν άδεια από τους ανωτέρους. Οι επισκευές μπορούν να γίνουν σε ένα κλάσμα του κανονικού χρόνου χωρίς όλη τη γραφειοκρατία. Το πρόγραμμα των τρένων καταρτίζεται τώρα κάθε βράδυ για την επόμενη μέρα, αλλάζει για να προσαρμοστεί στις εξελίξεις στο έδαφος -- όπως το ανεξέλεγκτο πλήθος που παρατηρήθηκε πρόσφατα στις αποβάθρες των τρένων στην πρωτεύουσα, Κίεβο και τη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο ή τις απεγνωσμένες προσπάθειες επιβίβασης τρένα με προορισμό την Πολωνία από το Lviv τις πρώτες μέρες του πολέμου.

Επισημαίνονται με ροζ τμήματα του Ουκρανικού Σιδηροδρομικού Δικτύου που δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν ή δεν βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας.

Το πώς το σύστημα εξακολουθεί να διατρέχει όλα αυτά είναι "κάτι που προκαλεί έκπληξη για ολόκληρη τη χώρα αλλά και για τον Πρόεδρο", είπε ο Kamyshin. 

Σε ένα κινούμενο τρένο, οι επικοινωνίες είναι μια συνεχής πρόκληση, με την κάλυψη κυψέλης να είναι κηλιδωτή ή να λείπει εντελώς σε ορισμένες περιοχές. Έχουν δορυφορικά συστήματα Διαδικτύου Starlink με την ευγενική προσφορά του επιχειρηματία Elon Musk , αλλά λένε ότι τα ενεργοποιούν μόνο όταν είναι απολύτως απελπισμένοι. Λένε ότι οι δορυφόροι διευκολύνουν τον εχθρό να εντοπίσει την τοποθεσία τους.

Όχι μόνο ο σιδηρόδρομος πρέπει να συντονίζει τα στρατιωτικά και επιβατικά τρένα, καθώς και τις αποστολές βοήθειας, αλλά και οι εμπορευματικές διαδρομές ενισχύονται. Οι Ρώσοι έχουν διακόψει την πρόσβαση της Ουκρανίας σε πολλά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, με τον οποίο σχεδόν το 95% της γεωργικής παραγωγής αποστέλλεται συνήθως στις αγορές του εξωτερικού .

Τώρα, οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι επιχειρούν να αποζημιώσουν στέλνοντας περισσότερα τρένα στην Ευρώπη φορτωμένα με σιτηρά και προϊόντα. Αυτό δεν είναι μικρό κατόρθωμα, δεδομένου ότι οι ουκρανικές διαδρομές έχουν διαφορετικό μέγεθος εύρους από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, επομένως το φορτίο πρέπει να φορτώνεται εκ νέου στα σύνορα.

Ο Oleksandr Kamyshin, ο διευθύνων σύμβουλος των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων, δεν έχει δει την οικογένειά του από την έναρξη του πολέμου.

Το έργο δεν τελειώνει ποτέ, είπε ο Kamyshin. Ο ύπνος ήταν δύσκολο να επιτευχθεί και κανένα από τα στελέχη δεν έχει δει τις οικογένειές του από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Εκείνο το πρωί, ο Kamyshin τράβηξε μια τελευταία φωτογραφία με τα δύο παιδιά του, το ένα ακόμη κοιμάται. Έκτοτε έφυγαν από τη χώρα.

Ενώ στωικός σε όλη τη συνέντευξη, τα μάτια του Kamyshin κοκκινίζουν και η φωνή του σπάει όταν η συζήτηση μεταφέρεται στην οικογένειά του.

«Για μένα είναι πιο εύκολο όταν ξέρουν ότι είναι ασφαλείς και έχω χρόνο να κάνω τη δουλειά μου», είπε.

Ο Roman Tymotsko συνεισέφερε στην αναφορά από το Lviv της Ουκρανίας.

edition.cnn.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ