2022-04-10 00:08:49
Φωτογραφία για Ρώσοι και Ουκρανοί ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη στο Ντονμπάς... που θα κρίνει πιθανότατα και την έκβαση του πολεμου
-Ρώσοι και Ουκρανοί προετοιμάζονται για την μεγάλη μάχη στο Ντονμπάς.

-Οι κινήσεις στο πεδίο και η διαφορά με την πολιορκία του Κιέβου

Τα γεγονότα στην Μπούκα και στην Μποροντιάνκα επισκίασαν την προώθηση των ουκρανικών δυνάμεων που μετά από ένα μήνα κατάφεραν να επανέλθουν στις περιοχές που εγκατέλειψαν τα ρωσικά στρατεύματα από στα περίχωρα του Κιέβου.

Η αποτυχία ή απροθυμία των Ρώσων να κατακτήσουν την ουκρανική πρωτεύουσα αποτελεί όμως καμπή για τον πόλεμο, καθώς πλέον η Μόσχα στρέφεται στο Ντονμπάς, όπου σύμφωνα με τους αναλυτές επίκειται σφοδρή επίθεση.

Η περιοχή του Ντονμπάς, η οποία περιλαμβάνει τις δύο αποσχισθείσες περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση από το 2014 με τους Ουκρανούς και τους φιλορώσους αυτονομιστές να μάχονται αδιαλείπτως.

Η περικύκλωση του Ντονμπάς

Η Ρωσία στα τέλη Φεβρουαρίου εξαπέλυσε επίθεση στο Ντονμπάς με πυρά τακτικού πυροβολικού. Στόχος της ήταν όπως φαίνεται να κρατήσει απασχολημένους τους 40.000 Ουκρανούς μαχητές που υπερασπίζονται αυτά τα εδάφη έτσι ώστε να μην μπορέσουν να μετακινηθούν προς τα άλλα πεδία των μαχών στη Μαριούπολη, στο Χάρκοβο και στο Κίεβο.


Τώρα, οι Ρώσοι ετοιμάζονται να περικυκλώσουν το Ντονμπάς από βορρά και νότο. Στα νότια, έχοντας εξασφαλίσει έναν χερσαίο διάδρομο από το Ροστόφ έως τη Χερσώνα, οι ρωσικές δυνάμεις αναμένεται προωθηθούν βορειότερα με σκοπό να κόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού των Ουκρανών στο Ντονέτσκ. Στα βόρεια, οι δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το Χάρκοβο θα επιτεθούν στο Λουγκάνσκ.

Κατά το Πεντάγωνο, η Μόσχα σκοπεύει να κινητοποιήσει πάνω από 60.000 στρατιωτικούς σε αυτή την επιχείρηση. Η φάση αυτή του πολέμου «μπορεί να είναι πολύ αιματηρή και πολύ άσχημη», προειδοποίησε Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι διαφορές με το Κίεβο

Η μάχη στο Ντονμπάς δεν έχει καμία σχέση με την πολιορκία του Κιέβου. Οι Ρώσοι είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένοι, έχουν περισσότερα εφόδια και βρίσκονται κοντά στις γραμμές ανεφοδιασμού τους, ενώ θα επιτεθούν από δύο πλευρές. Σημαντική ίσως αποδειχθεί η καλή κάλυψη που μπορεί να παρέχει στο Ντονμπάς η ρωσική πολεμική αεροπορία. Κρίσιμο σημείο είναι επίσης το γεγονός ότι οι μάχες στο Ντονμπάς δεν θα διεξαχθούν μέσα σε αστικό ιστό αλλά σε κυρίως ανοιχτό πεδίο στην ύπαιθρο, κάτι που ευνοεί το ρωσικό πυροβολικό.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν θα είναι ούτε απλά, ούτε εύκολα για τους Ρώσους. Το Ντονμπάς ετοιμάζονται να το υπερασπιστούν επίλεκτες δυνάμεις του ουκρανικού στρατού, ενώ αριθμητικά οι διαφορές θα είναι ελάχιστες μεταξύ των δύο πλευρών. «Πονοκέφαλος» για τους Ρώσους είναι και το ηθικό των στρατιωτών που εμφανίζεται να είναι σχετικά χαμηλό.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρειάζεται πάση θυσία μια νίκη στο Ντονμπάς πριν από την 9η Μαΐου, γεγονός που μπορεί να ωθήσει τον στρατό σε μαζική χρήση βαρέων οπλικών συστημάτων προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του. Το σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για την έκβαση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αν η Ρωσία πετύχει τον σκοπό της ίσως σταματήσει προς ώρας την προέλαση. Αν αποτύχει οι δυνάμεις της θα βρεθούν εκτεθειμένες και θα έχουν την τύχη των στρατευμάτων που εγκατέλειψαν το Κίεβο με βαριές απώλειες.

*Με πληροφορίες από Guardian
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ