2022-04-19 10:03:26
Φωτογραφία για 10 Από τους πιο φημισμένους Κήπους στον κόσμο
Εκπληκτικά χρώματα, εξαιρετικοί σχεδιασμοί, σπάνια είδη και συναρπαστική ατμόσφαιρα σε 10 από τους πιο φημισμένους κήπους στον κόσμο, που ο καθένας διαθέτει την δική του διαφορετική ομορφιά και ιστορία. 

__________________

1. Βοτανικός Κήπος Μόντρεαλ -Καναδάς Συγκρότημα με χιλιάδες είδη φυτών από όλο τον κόσμο, που αποτελείται τόσο από υπαίθριους κήπους αλλά και "θερμοκήπια", κλειστούς χώρους για προστασία πολλών ειδών από τις ιδιαίτερα αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες του Καναδά, αφού από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο οι εξωτερικοί κήποι είναι συνήθως γεμάτοι χιόνι.

Tα τεράστια πράσινα ...γλυπτά που αναπαριστούν ανθρώπινες και ζωϊκές φιγούρες και διαφοροποιούνται τακτικά, είναι το χαρακτηριστικότερο στοιχείο του κήπου, ενώ από το 1988 στον Βοτανικό Κήπο του Μόντρεαλ φιλοξενείται και ο 25 στρεμμάτων Κινέζικος Κήπος με Κινέζικα - Ιαπωνικά φυτά, κτίσμα ανάλογης αρχιτεκτονικής και περιοχές με υδάτινα στοιχεία. 


2. Kawachi Fuji Garden -ΙαπωνίαΟ κήπος με τις Γλυσίνιες!

Ιδιωτικός κήπος που ανοίγει για το κοινό Απρίλιο-Μάϊο και Νοέμβριο-Δεκέμβριο όταν οι εκατοντάδες Γλυσίνιες - Βιστέριες (Winsteria) που φιλοξενεί, σε όλες τις αποχρώσεις του λευκού, ροζ, μωβ,  είναι ανθισμένες.

Τα δέντρα που σχηματίζουν μια τεράστια ανθισμένη ...οροφή όπως και τα "τούνελ" με Γλυσίνιες που φυτεμένες αντικριστά σε δύο μονοπάτια περίπου 100 μέτρων το καθένα "αγκαλιάζουν" η μία την άλλη, είναι τα πιο εντυπωσιακά σημεία του κήπου και αυτά που τον έχουν κάνει παγκοσμίως δημοφιλή και πόλο έλξης πολύ μεγάλου αριθμού επισκεπτών, σε σημείο που η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν προγραμματίσει την επίσκεψή τους και προαγοράσει τα εισιτήριά τους αρκετό καιρό πριν, ώστε τόσο ο χώρος του κήπου όσο και η γύρω περιοχή να μην επιβαρύνονται καθημερινά από υπερβολικό πλήθος επισκεπτών και αυτοκινήτων. 

3. Monet's Ηouse and Garden, Giverny -Γαλλία 

Από τους πλέον φημισμένους κήπους στον κόσμο, όχι μόνο για την πραγματικά εξαιρετική ομορφιά του τοπίου και των ειδών που φιλοξενεί, αλλά και γιατί αποτέλεσε βασικό στοιχείο έμπνευσης του Claude Monet, ενός από τους μεγαλύτερους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους. Ένα μεγάλο μέρος έργων του Monet και από τα σημαντικότερα στην ιστορία της παγκόσμιας ζωγραφικής απεικονίζουν τον κήπο του εξοχικού σπιτιού στο Ζιβερνύ, 65 χιλιόμετρα από το Παρίσι, όπου ο διάσημος ζωγράφος έζησε από 1883 έως τον θάνατό του. 

Ο κήπος, στον οποίο οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν "ζωντανούς" μερικούς από τους πιο χαρακτηριστικούς πίνακες του Monet όπως τα "Νούφαρα", χωρίζεται σε δύο ξεχωριστά τμήματα όπου στο ένα φιλοξενούνται χιλιάδες πολύχρωμα λουλούδια φυτεμένα από τον ίδιο τον ζωγράφο, ενώ το άλλο αποτελεί ο υδάτινος κήπο.  Το ροζ παλιό σπίτι, τα φυτεμένα παρτέρια σε διάταξη και σχεδιασμό ελαφρά "ακατάστατο" αλλά έντονα πολύχρωμο, όπως ακριβώς και η ζωγραφική του Monet, η πράσινη γέφυρα και η λίμνη με τα νούφαρα διατηρούνται όπως ακριβώς και όταν ο ζωγράφος κατοικούσε εκεί και τα απεικόνιζε στους διάσημους πίνακές του.

Ο χώρος ανήκει πλέον στο Γαλλικό δημόσιο και αποτελεί το 2ο σε αριθμό επισκεπτών τουριστικό αξιοθέατο της Νορμανδίας.   

4. Waddesdon Manor Gardens -ΑγγλίαΤο Βικτωριανό Ανάκτορο του Waddesdon χτίστηκε από το Baron Ferdinand Rothschild μεταξύ 1874-1885. Η διαχείριση λειτουργίας του ανήκει σήμερα στο ομώνυμο ίδρυμα και λειτουργεί ως ένας επισκέψιμος στο σύνολό του χώρος-πάρκο, μέσα στο οποίο εκτός των κυρίως χώρων του ανακτόρου περιλαμβάνονται και οι εξαιρετικής ομορφιάς κήποι.

Δέντρα, παρτέρια με καλλωπιστικά και εντυπωσιακά πράσινα ...γλυπτά συνθέτουν μια ατμόσφαιρα που σε συνδυασμό με τα επιβλητικά κτίσματα, τα αγάλματα που κοσμούν τους εξωτερικούς χώρους και την ηρεμία του τοπίου, μεταφέρουν τους επισκέπτες ...πίσω στον χρόνο. 

5. Kuekenhof Gardens,  Lisse -ΟλλανδίαΟ μεγαλύτερος κήπος του κόσμου! 320 στρέμματα, 8 εκατομμύρια βολβοί ετησίως!

Κυριαρχούν βεβαίως οι τουλίπες, το εθνικό λουλούδι της Ολλανδίας, σε όλα τα χρώματα και ποικιλίες από τις πιο συνήθεις έως σπανιότατες.

Ο κήπος λειτουργεί μόνο από Μάρτιο-Μάϊο οπότε και είναι ολάνθιστος. Κάθε χρονιά το θέμα και ο σχεδιασμός φύτευσης είναι διαφορετικός, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των βολβών είναι προσφορά στον κήπο από Ολλανδούς παραγωγούς. Παρά το μικρό διάστημα λειτουργίας του μέσα στο έτος, είναι από τα πιο τουριστικά αξιοθέατα της Ολλανδίας, με τους επισκέπτες του να ανέρχονται ετησίως σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο. 

6. Chateau de Villandry -ΓαλλίαΈνα από τα πιο εντυπωσιακό ιστορικά Κάστρα της κοιλάδας του Λίγηρα, φημισμένο εκτός των άλλων και για τους κήπους του. Ανήκει όπως και ολόκληρη η περιοχή στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Εκτός από τους εκπληκτικούς διακοσμητικούς κήπους με τα υπέροχα σχέδια, στον χώρο υπάρχει βιολογικός λαχανόκηπος με πολύ μεγάλη ποικιλία ειδών,  οι δε επισκέπτες έχουν την δυνατότητα και να συνομιλήσουν με τους κηπουρούς που είναι επιφορτισμένοι με την φροντίδα του.

7. Desert Botanical Garden, Αριζόνα ΗΠΑΠάνω από 50.000 φυτά, ανάμεσά τους περίπου 14.000 κακτοειδή πολλά από τα οποία ανήκουν σε ιδιαίτερα σπάνια αλλά και απειλούμενα με εξαφάνιση είδη, με εξαιρετική όψη τις εποχές που είναι ανθισμένα.

Στον κήπο που δημιουργήθηκε το 1937 και  η λειτουργία του στηρίζεται σε χιλιάδες εθελοντές, πολλά από τα καλλιεργούμενα φυτά προστατεύονται από τις κλιματολογικές συνθήκες σε σκεπαστά σκιασμένα σημεία, ενώ η πλειοψηφία των ειδών και κυρίως των κάκτων αναπτύσσεται στο φυσικό τους περιβάλλον, στις συνθήκες ερήμου που επικρατούν στην περιοχή.  

8. Nong Nooch Tropical Botanical Garden

Πατάγια -Ταϊλάνδη Aπό τα τουριστικότερα αξιοθέατα της Ταϊλάνδης και ο πιο φημισμένος κήπος της Νοτιοανατολικής Ασίας, γεμάτος με τροπικά δέντρα, λουλούδια και φυτά από την Αμερική, Ασία και Αφρική. Στον χώρο του φιλοξενεί και έναν μικρό ζωολογικό κήπο, λειτουργεί από το 1980 και είναι χωρισμένος σε διαφορετικά τμήματα από τα οποία ξεχωρίζουν ο Γαλλικός Κήπος με τις λίμνες και τα κλαδεμένα σε εντυπωσιακά σχήματα δέντρα και θάμνους, το τμήμα με τους Κάκτους, ο Πύργος των Μυρμηγκιών και ο Λόφος των Πεταλούδων, ενώ αξιοσημείωτες είναι η ποικιλία σε Ορχιδέες και η πιο μεγάλη συλλογή σε Κυκαδόφυτα (Cycads) στον κόσμο, δέντρο που μοιάζει με τεράστιο φοίνικα αλλά ανήκει σε εντελώς διαφορετικό είδος. 

9. Villa d΄Este Tίβολι -Ιταλία

Από τα πιο συναρπαστικά συγκροτήματα κήπων και συντριβανιών παγκοσμίως, χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και είναι καταχωρημένο ως ένα από τα 31 σημαντικότερα αξιοθέατα της Ιταλίας. 

Ο συνδυασμός του πράσινου, των δέντρων και των καλλωπιστικών ειδών σε συνδυασμό με το νερό που σε πολλά σημεία σχηματίζει λίμνες, εκατοντάδες μικρούς καταρράκτες και συντριβάνια που το κάθε ένα έχει το όνομα του, δημιουργούν στους εξωτερικούς χώρους της ιστορικής έπαυλης ένα απίστευτο περιβάλλον. Οι κήποι της Villa d΄Este επηρέασαν με τον σχεδιασμό τους τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό κήπων σε ολόκληρη την Ευρώπη και έγιναν το βασικό μοντέλο βάσει του οποίου έχουν δημιουργηθεί πολλοί μεταγενέστεροι δημόσιοι κήποι σε πολλές χώρες. 

Αξιοσημείωτος είναι ο ιδιοφυής τρόπος τροφοδοσίας όλων των υδάτινων κατασκευών με νερό, δημιούργημα του Ιταλού αρχιτέκτονα και σχεδιαστή κήπων κατά την Αναγέννηση Πίρρο Λιγκόριο. Μέσω σήραγγας κάτω από την πόλη του Τίβολι εφοδιαζόταν μια δεξαμενή με νερό απευθείας από τον ποταμό Ανιένε και η οποία με την σειρά της τροφοδοτούσε όλα τα συντριβάνια χωρίς την χρήση κάποιου μηχανισμού, παρά μόνο με την εκμετάλλευση της φυσικής πίεσης του νερού. 

10. Yuyuan Garden Σαγκάη -Κίνα

Από τους πιο παλιούς και ιστορικούς κήπους στον κόσμο.

Η δημιουργία του ξεκίνησε το 1559 επί δυναστείας Μινγκ από τον Pan Yunduan που ήθελε να προσφέρει στον πατέρα του ένα ησυχαστήριο για το γεράματά του και άνοιξε για το κοινό το 1760. Κατά την διάρκεια του 1ου παγκοσμίου πολέμου ο χώρος υπέστη σημαντικές ζημιές, ανακατασκευάστηκε σταδιακά και λειτουργεί μόνιμα από το 1961, ενώ από το 1988 αποτελεί εθνικό μνημείο και προσελκύει ετησίως χιλιάδες επισκέπτες.

Χωρίζεται σε 6 χώρους που περιλαμβάνουν υπαίθρια τμήματα και κτίσματα, στα οποία φιλοξενούνται πλήθος ασιατικών δέντρων-φυτών και μια πολύ μεγάλη ποικιλία ειδών Μπονσάϊ τοποθετημένα σε περίτεχνες προθήκες. Λίμνες, γέφυρες, τα εξαιρετικής κινέζικης αρχιτεκτονικής κτίσματα κάποια εκ των οποίων είναι χτισμένα μέσα στο νερό και το καθένα διαθέτει την δική του ιστορία και συμβολισμό, συνθέτουν ένα μαγευτικό περιβάλλον. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ