2022-05-10 08:14:05
Φωτογραφία για Κενταύριο. Ένα πολύ εύκολο φυτό για ψηλά παρτέρια και βάζα
Το όμορφο και με θεραπευτικές ιδιότητες Κενταύριο, ένα ετήσιο καλλωπιστικό για να προσθέσετε χρώμα σε ανοιξιάτικα παρτέρια και γλάστρες, ιδανικό και για τοποθέτση σε βάζα. 

Γενικά χαρακτηριστικά



Ετήσια πόα του γένους Centaurea που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις Μαργαρίτες (Asteraceae). Πρόκειται στην πραγματικότητα για αυτοφυές ζιζάνιο, που πολύ συχνά συναντάνται στις καλλιέργειες καλαμποκιού, όμως έχουν δημιουργηθεί και πλήθος υβριδικών ποικιλιών που συγκαταλέγονται στα ανθοφόρα καλλωπιστικά με πιο γνωστή την Centaurea cyanus. 

Κατά την μυθολογία πήρε το όνομά του από τον Κένταυρο Χείρωνα που με το συγκεκριμένο φυτό θεράπευσε την πληγή που του προκάλεσαν τα βέλη του Ηρακλή.

Η χρήση του είναι διαδεδομένη στην φαρμακολογία και την κοσμετολογία σαν συστατικό φυσικών καταπραϋντικών και θεραπευτικών σκευασμάτων για δερματικές παθήσεις, ενώ χρησιμοποιείται και ως πόσιμο βότανο με δράση κυρίως διουρητική και αντιφλεγμονώδη, ιδιότητες που διαθέτει η κυανοκενταυρίνη (η φυσική χρωστική που περιέχεται στα άνθη του φυτού) αλλά και τα φλαβονοειδή, οι κουμαρίνες και οι ανθοκυάνες που επίσης αποτελούν συστατικά του φυτού. 


Τα διακλαδιζόμενα στελέχη του Κενταύριο έχουν ύψος από 20-30 έως και 80cm, ενώ η παράπλευρη ανάπτυξή του κυμαίνεται από 30-60cm. Στο κάτω μέρος των βλαστών αναπτύσσονται τα βαμβακοειδή φύλλα ενώ στην κορυφή κάθε στελέχους εμφανίζεται το άνθος που ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να έχει μπλε, λευκό, ροζ, κόκκινο, μπορντώ ή ροζ απόχρωση. 

Στις περισσότερες καλλιεργήσιμες ποικιλίες τα άνθη είναι διπλά με βελονοειδή πέταλα.

To Κενταύριο είναι κατάλληλο για φυτεύσεις σε ψηλά παρτέρια και μπορντούρες πίσω σειράς και τοποθέτηση σε βραχόκηπους, σε σημεία κάτω από δέντρα που όμως περνά ήλιος ενώ το ίδιο ικανοποιητικά ευδοκιμεί και σε γλάστρες τοποθετημένες σε ηλιόλουστα σημεία. 

Τα λούλούδια του είναι κατάλληλα και για βάζα, στα οποία αντέχουν περισσότερο από 7-10 ημέρες, ακρεί όταν κοπούν να έχουν ανοίξει πλήρως. 

Φροντίδα

Χώμα: Αναπτύσσεται ακόμη και στα πιο φτωχά σε σύσταση εδάφη και είναι χαρακτηριστικό ότι συχνά αυτοφύεται σε ελάχιστη ποσότητα χώματος ανάμεσα σε τσιμέντα και πέτρες.

Επιλέξτε για το Κενταύριο ένα κοινό φυτόχωμα εξωτερικού χώρου με πολλή καλή αποστράγγιση.

Θέση: Ευδοκιμεί σε συνθήκες πλήρους ηλιοφάνειας ή ελαφρά ημισκιερές θέσεις. 

Ένα σημείο με ήλιο περισσότερες από 6 ώρες την ημέρα αλλά προστατευμένο σχετικά από τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο του μεσημεριού είναι το ιδανικό, ειδικά για φυτά σε γλάστρα. 

Πότισμα:  Το  Κενταύριο έχει σχετικά μεγάλη αντοχή στην ξηρασία και απαιτεί λιγοστό έως μέτριο πότισμα.

Ποτίζετε 1-2 φορές την εβδομάδα, από τα μέσα της άνοιξης και έως την ολοκλήρωση της ανθοφορίας του, ανάλογα και με την θέση που έχετε τοποθετήσει το φυτό, και πάντα αφού το χώμα του έχει στεγνώσει.

Κλάδεμα: Δεν χρειάζεται κλάδεμα παρά μόνο αφαίρεση τυχόν μαραμένων - ασθενικών βλαστών, που μπορεί να γίνει όλες τις εποχές.  

Ανήκει στα είδη που αποξηραίνονται εύκολα, με φυσικό τρόπο, και τα αποξηραμένα λουλούδια διατηρούν την όμορφη όψη τους. 

Λίπανση: Χωρίς να του είναι απολύτως απαραίτητο ένα κοινό ενισχυτικό σε κόκκους ή υγρό, ανά 20-30 ημέρες στην διάρκεια της άνοιξης, ενισχύει την ανθοφορία και την έτσι και αλλιώς ταχεία ανάπτυξή του. 

Πολλαπλασιασμός

Η ανθοφορία του διαρκεί από τα μέσα της άνοιξης έως τα μέσα του καλοκαιριού. 

Το Κενταύριο πολλαπλασιάζεται με σπόρους που φυτεύονται αμέσως μετά το τέλος του χειμώνα, απευθείας στην μόνιμη θέση του.

Τα πρώτα λουλούδια εμφανίζονται μετά 6-8 εβδομάδες.

Σε φυτώρια και γεωπονικά καταστήματα θα βρείτε σπόρους Κενταύριου, που συνήθως είναι ανάμεικτοι με ποικιλίες διαφόρων αποχρώσεων.
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ