2022-06-08 07:51:04
Φωτογραφία για 7 Τρόποι για να διαμορφώσετε παρτέρια με Φυσικά και Ανακυκλώσιμα υλικά
Ο τρόπος διαμόρφωσης και διαχωρισμού παρτεριών, αρκεί για να αλλάξει εντελώς την εικόνα ακόμη και σε μικρούς κήπους και αυλές και εκτός από τις κλασσικές επιλογές πχ ακανόνιστες πέτρες, τσιμέντο, κυβόλιθοι, τούβλα κλπ την ίδια χρήση μπορούν να εξυπηρετήσουν αρκετά άλλα φυσικά, οικονομικά ή και ανακυκλώσιμα υλικά. 

Με Βότσαλα

Όχι μόνο μεγάλες πέτρες αλλά και μικρότερου μεγέθους βότσαλα τοποθετημένα σε σειρές μπορούν θαυμάσια και πολύ καλαίσθητα τα διαχωρίσουν ένα φυτεμένο σημείο από το υπόλοιπο ελεύθερο τμήμα του κήπου, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή φυσική ...μπορντούρα.  

Τα βότσαλα για οριοθέτηση φυτεμένων - πλακοστρωμένων περιοχών δημιουργούν πολύ όμορφο αποτέλεσμα και σε ...χτιστές κατασκευές τύπου βοτσαλωτό. Θα χρειαστεί απλώς να τα κολλήσετε με κόλλα πλακιδίων ή κανονική λάσπη χτισίματος στην άκρη της πλακόστρωσης.  

Βότσαλα ή και χαλίκι σε μεγάλη ποσότητα και ελεύθερα τοποθετημένα με την μορφή μιας μικρής "τάφρου" ανάμεσα σε παρτέρια και περιοχές με γκαζόν, πλακόστρωση κλπ μπορούν να τοποθετηθούν με την βοήθεια  ειδικού εύκαμπτου διαχωριστικού παρτεριών από ανακυκλώσιμο συνήθως πλαστικό, που διατίθεται σε καταστήματα ειδών αρχιτεκτονικής - διαμόρφωσης κήπου. Δείτε το ενδεικτικά εδώ.


Το κόστος του βεβαίως δεν είναι ευκαταφρόνητο, περίπου στα 40€/10μέτρα, αλλά το αποτέλεσμα που δημιουργεί στην διαμόρφωση παρτεριών είναι πραγματικά εντυπωσιακό. 

Με παλέτες - παλετόξυλα

Ελάχιστου κόστους λύση για να οριοθετήσετε παρτέρια με κομμένα κομμάτια από παλέτες στα οποία θα δώσετε μορφή χαμηλού φράχτη. 

Τα ακανόνιστου  ύψους ξύλα μπορούν να καρφωθούν απευθείας στο χώμα ή πριν να κοπούν στο επάνω μέρος σε όποιον σχηματισμό θέλετε, να βαφτούν ή και να "δεθούν" - καρφωθούν πάνω σε οριζόντια ξύλινα πηχάκια, αν θέλετε να δημιουργήσετε έναν κανονικό και πολύ καλαίσθητο φράχτη. 

Οι παλέτες αυτούσιες, χωρίς καμιά μετατροπή - κόψιμο, είναι ιδανικές και για χρήση ως ...παρτέρι για φύτευση λαχανικών, αν τοποθετήσετε τους σπόρους σε σειρές ανάμεσα στα κενά των ξύλων τους. 

Με καλάμι

Εκτός του φυσικού σε καταστήματα ειδών κήπου θα βρείτε φαρδύ διακοσμητικό καλάμι (συνήθως ύψους 3-4 μέτρων) που κομμένο σε κομμάτια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσετε έναν ιδιαίτερα φυσικό και ξεχωριστό χαμηλό φράχτη - διαχωριστικό σε παρτέρια.  

Με τον ίδιο τρόπο βεβαίως μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κομμένα κομμάτια από καλαμωτές όπως και φαρδιά καλάμια κομμένα στη μέση κάθετα και καρφωμένα πάνω σε απλά ξύλινα πηχάκια με μυτερή άκρη, ώστε να μπορεί ένας τέτοιος αυτοσχέδιος χαμηλός ...φράχτης να καρφωθεί σταθερά στο χώμα. 

Πρωτότυπη διαμόρφωση Παρτεριών

με πλαστικές γλάστρες

Με κεραμίδια

Εξαιρετικά ιδιαίτερος και φυσικός τρόπος διακόσμησης κήπου, ειδικά αν σας έχουν περισσέψει κεραμίδια κάθε τύπου ακόμη και σε όχι καλή κατάσταση από οικοδομικές εργασίες.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μονές ή διπλές σειρές και σε όποιο σχηματισμό θέλετε για την οριοθέτηση - δημιουργία πολύ εντυπωσιακών παρτεριών κάθε μεγέθους.  

Πολύ εντυπωσιακά είναι και τα κυκλικά παρτέρια οριοθετημένα με κεραμίδια, σε μια ελεύθερη περιοχή του κήπου ή γύρω από δέντρα. Δείτε και εδώ λεπτομέρειες για το πως ακριβώς θα τα φτιάξετε. 

Με γυάλινα μπουκάλια 

Για τους οπαδούς της ανακύκλωσης και του ιδιαίτερου σχεδιασμού - διακόσμησης κήπου.

Αν διαθέτετε ή μπορείτε να βρείτε μεγάλο αριθμό χρωματιστών μπουκαλιών αξιοποιείστε τα με πραγματικά μοναδικό τρόπο δημιουργώντας με αυτά  ...γυάλινα διαχωριστικά σε παρτέρια.

Θα χρειαστεί αρχικά να σκάψετε ολόκληρο το σημείο που θα τοποθετηθούν και στην συνέχεια με πλαστικό σφυρί (ματσόλα) να τα βυθίσετε στο χώμα μέχρι όποιο ύψος προτιμάτε. 

Το γυαλί, λόγω της αντανάκλασης του ήλιου στην επιφάνειά του, μπορεί να δώσει εξαιρετικά ιδιαίτερο αποτέλεσμα στην διακόσμηση εξωτερικών χώρων και ένας ακόμη τρόπος για να χρησιμοποιήσετε γυάλινα μπουκάλια είναι αφού τα βυθίσετε πλήρως στο χώμα το ένα δίπλα στο άλλο με τρόπο που μόνο το κάτω μέρος τους θα είναι ορατό , να γεμίσετε τα κενά ανάμεσά τους με τσιμέντο ή ψιλό χαλίκι. Η τελική όψη των μονοπατιών - διαδρόμων κήπου που μπορούν να δημιουργηθούν με τον συγκεκριμένο τρόπο και χρωματιστά μπουκάλια είναι πραγματικά εντυπωσιακή. 

Με τσιμεντόλιθους

Ένας ακόμη πολύ απλός και οικονομικός τρόπος για να δημιουργήσετε, εκτός των άλλων, παρτέρια - λαχανόκηπους.

Οριοθετήστε το σημείο που θα φυτέψετε, γεμίστε με χώμα και φυτέψτε τόσο στο μεγάλο εσωτερικό κομμάτι όσο και στα κενά των τσιμεντόλιθων. 

Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να οριοθετηθούν - διαχωριστούν με τσιμεντόλιθους παρτέρια κάθε μεγέθους με καλλωπιστικά φυτά, θάμνους κλπ.

Για να δώσετε συνολικά στο παρτέρι πιο όμορφη όψη, καλύψτε το χώμα στα κενά των τσιμεντόλιθων με χαλίκι - βότσαλα. 

Με κορμούς δέντρων

Ακόμη ένα φυσικό υλικό, εξαιρετικά όμορφο και ιδιαίτερα οικονομικό για αρχιτεκτονική - διαμόρφωση κήπου.

Για διαμορφώσεις παρτεριών μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεγάλα ή μικρότερα κομμάτια από κορμούς πεσμένων - ξερών δέντρων αλλά και ...καυσόξυλα.

Τοποθετείστε τα ξύλα το ένα δίπλα στο άλλο σε όποιο συνολικό σχηματισμό - διάταξη προτιμάτε και αφού τα κόψετε σε όποιο ύψος χρειάζεται, ανάλογα για το αν θα πρόκειται για διαμόρφωση ψηλού παρτεριού ή χαμηλό διαχωριστικό.  

Οι κόρμοι είναι κατάλληλοι και για εύκολη διαμόρφωση κυκλικών παρτεριών, για σημεία γύρω από δέντρα κλπ. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ