2022-09-13 09:41:23
Φωτογραφία για Η κακή υγεία των δοντιών μας αυξάνει τις πιθανότητες για άνοια
Έναν ακόμα λόγο να προσέχουμε την υγεία των δοντιών μας, μας δίνει μια νέα επιστημονική φινλανδική μελέτη, καθώς η κακή περιοδοντική υγεία και η απώλεια τους μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο τόσο γνωστικής εξασθένησης όσο και άνοιας.

Η έρευνα, μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση όλων των μελετών (συνολικά 47) πάνω στη σχέση της υγείας των δοντιών και της υγείας του εγκεφάλου και του νου, δείχνει ότι όσοι προσέχουν τα δόντια τους, κινδυνεύουν λιγότερο από άνοια σε βάθος χρόνου.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σαμ Άσερ του Ινστιτούτου Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας «Journal of the American Geriatrics Society».

Ειδικότερα, βρήκαν ότι η κακή περιοδοντική υγεία (περιοδοντίτιδα, χάσιμο δοντιών κ.α.) σχετίζεται με 23% μεγαλύτερη πιθανότητα για μελλοντική γνωστική εξασθένηση και 23% υψηλότερο κίνδυνο για άνοια.

Μάλιστα, από μόνη της η απώλεια των δοντιών συνδέεται με 23% μεγαλύτερη πιθανότητα γνωστικής εξασθένησης και 13% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας.

«Από κλινική άποψη, τα ευρήματά μας αναδεικνύουν με έμφαση τη σημασία της παρακολούθησης και βελτίωσης της περιοδοντικής υγείας στο πλαίσιο πρόληψης της άνοιας», τόνισαν οι ερευνητές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ