2022-10-19 23:59:06
Φωτογραφία για Ξεκινά στην Ουκρανία η μάχη-κλειδί στη Χερσώνα – Η προέλαση του Κιέβου, η αντίδραση της Μόσχας
Καταλυτική για την μετέπειτα πορεία του πολέμου εκτιμάται ότι θα είναι η μάχη για την Χερσώνα, καθώς πέραν του σημαντικού γεωγραφικού παράγοντα, ενέχει και ιδιαίτερο συμβολισμό: Ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη που κατέλαβε ο Ρωσικός στρατός μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Οι φιλορωσικές αρχές στην Χερσώνα δήλωσαν ότι θα μετεγκαταστήσουν δεκάδες χιλιάδες αμάχους πριν από την αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων. Σύμφωνα με τους New York Times, η έκκληση για εκκένωση δείχνει ότι υπάρχει αυξανόμενη πίεση στα ρωσικά στρατεύματα, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για το πότε ή εάν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια ουκρανική επίθεση.

Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τους φιλορώσους ότι εκφοβίζουν τους αμάχους με ψευδείς ισχυρισμούς, ότι η Ουκρανία θα βομβαρδίσει την πόλη. Ο Αντρίι Γιέρμακ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Ζελένσκι, το χαρακτήρισε «μια μάλλον πρωτόγονη τακτική, δεδομένου ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν βάλλουν εναντίον πόλεων στην Ουκρανία – αυτό γίνεται αποκλειστικά από Ρώσους τρομοκράτες».


Οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν εδώ και εβδομάδες προς την πόλη της Χερσώνας, πρωτεύουσα της περιοχής που η Μόσχα κατέλαβε στις αρχές του πολέμου και έχει ανακηρύξει μέρος της Ρωσίας.

Την Τρίτη, ο νεοδιορισμένος διοικητής της ρωσικής εισβολής, στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, αναγνώρισε ότι η θέση του στρατού του στη Χερσώνα ήταν αδύναμη και φαινόταν να υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να είναι απαραίτητη μια τακτική υποχώρηση, λέγοντας ότι η κατάσταση εκεί ήταν «ήδη δύσκολη».

Την Τετάρτη, ο Κιρίλ Στρεμούσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής στην περιοχή που έχει εγκατασταθεί από το Κρεμλίνο, επέμεινε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ήταν έτοιμες να αποκρούσουν οποιαδήποτε επίθεση. Σε ανάρτηση στο Telegram, τόνισε ότι η κατάσταση από ήταν «αμετάβλητη», όμως συνέστησε στους αμάχους να απομακρυνθούν.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο φιλορώσος ηγέτης της Χερσώνας, Βολόντιμιρ Σάλντο, είπε ότι αποφάσισε να εκκενώσει έως και 60.000 κατοίκους λόγω της απειλής ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χτυπήσει ένα υδροηλεκτρικό φράγμα, προκαλώντας πλημμύρες σε χωριά. Η κυβέρνηση στο Κίεβο θεωρεί προδότες τους Σάλντο και Στρεμούσοφ.

Από τα τέλη Αυγούστου, τα ουκρανικά στρατεύματα προχωρούν αργά κατά μήκος των δύο πλευρών του ποταμού και έχουν καταστρέψει γέφυρες κοντά στην Χερσώνα, δυσκολεύοντας τη Μόσχα στον ανεφοδιασμό των στρατευμάτων της.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η ανταλλαγή πυρών στην περιοχή έχει προκαλέσει μεγάλες απώλειες και στις δύο πλευρές.

Επιπλέον, ουκρανικά μαχητικά έχουν πραγματοποιήσει σειρά επιθέσεων στην Χερσώνα, αποσταθεροποιώντας τις ρωσικές δυνάμεις και τις φιλορωσικές αρχές, ενώ το Κίεβο χρησιμοποιεί επίσης πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς, που προμήθευσαν οι δυτικοί σύμμαχοι, για να στοχεύσει τη ρωσική στρατιωτική υποδομή αρκετά πίσω από τις γραμμές του μετώπου.

Η εκπρόσωπος της νότιας στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας, Νατάλια Χουμένιουκ, είπε ότι η ανακατάληψη της Χερσώνας είναι «αναπόφευκτη», αλλά αρνήθηκε να δώσει ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

Η ίδια προειδοποίησε ότι οι ρωσικές αρχές μπορεί να προετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες ή να προσπαθούν να προωθήσουν τον ψευδή ισχυρισμό ότι οι Ουκρανοί άμαχοι φοβούνται τα στρατεύματα της χώρας τους.

Στρατιωτικός νόμος στις προσαρτημένες περιοχές

Την επιβολή στρατιωτικού νόμου στις τέσσερις περιοχές που πρόσφατα προσάρτησε η Ρωσία ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ, τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα. 

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι στους -διορισμένους από τη Μόσχα- διοικητές των κατεχόμενων περιοχών θα δοθούν επιπλέον εξουσίες στον τομέα της ασφάλειας. 

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε λεπτομερώς τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο του στρατιωτικού νόμου. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Guardian, βάσει νομοθεσίας ενδέχεται να περιλαμβάνει περιορισμούς στις μετακινήσεις και τις συγκεντρώσεις, ισχυρότερη λογοκρισία και ευρύτερες εξουσίες για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Στις ανακοινώσεις Πούτιν περιλαμβάνεται και ο περιορισμός μετακινήσεων εντός και εκτός οκτώ περιοχών που γειτνιάζουν με την Ουκρανία.

Πρόκειται για τις περιοχές Κράσνονταρ, Μπελγκορόντ, Μπριάνσκ, Βορόνεζ, Κουρσκ και Ροστόφ, που βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία, αλλά και τα εδάφη της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, τα οποία η Ρωσία προσήρτησε το 2014.

Επίσης, διέταξε τη συγκρότηση ενός νέου συντονιστικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, με στόχο να κλιμακωθεί η συνεργασία μεταξύ διαφόρων κυβερνητικών υπηρεσιών για την ενίσχυση της πολεμικής προσπάθειας της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η τελευταία κλιμάκωση

Οι κινήσεις αυτές, σχεδόν οκτώ μήνες μετά την έναρξη της εισβολής, σηματοδοτούν την τελευταία κλιμάκωση του Πούτιν με στόχο να αντιμετωπίσει μια σειρά από ήττες που έχει υποστεί ο ρωσικός στρατός από τις ουκρανικές δυνάμεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Έρχονται την ίδια μέρα που Ρώσοι αξιωματούχοι στη Χερσώνα, μια από τις τέσσερις κατεχόμενες περιφέρειες, κάλεσαν τους αμάχους να εγκαταλείψουν ορισμένες περιοχές το συντομότερο δυνατόν, καθώς επίκειται ουκρανική επίθεση.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι τα μέτρα που διέταξε θα αυξήσουν τη σταθερότητα της οικονομίας, της βιομηχανίας και της παραγωγής για να υποστηρίξουν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που η Μόσχα αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση. «Εργαζόμαστε για την επίλυση πολύ περίπλοκων, μεγάλης κλίμακας αποστολών, προκειμένου να διασφαλίσουμε ένα αξιόπιστο μέλλον για τη Ρωσία, το μέλλον του λαού μας», σημείωσε./πηγη Reuters
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ