2022-11-09 00:13:46
Φωτογραφία για PEGA: Το Predator χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο πολιτικής στρατηγικής στην Ελλάδα
Οι παρακολουθήσεις με τα παράνομα κατασκοπευτικά λογισμικά θίγουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και απειλούν τις εθνικές εκλογές των χωρών, οι αρχές των οποίων ολιγωρούν για την αποκάλυψή τους.

Αυτή ήταν η διαπίστωση της εισηγήτριας της ευρω-Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές (PEGA) Σόφι ιντ΄Βελντ, κατά τη σημερινή παρουσίαση του σχεδίου πορίσματος που θα καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το επόμενο διάστημα.

Έχει προηγηθεί πολύμηνο έργο της Επιτροπής, με ακροάσεις προσώπων που σχετίζονται με τις υποκλοπές στις χώρες τους αλλά και επιτόπιες επισκέψεις, όπως στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής (σ.σ. ανήκει στην ομάδα των Φιλελεύθερων) ήταν ιδιαίτερα σκληρή για τη στάση των αρχών, λέγοντας ότι επικαλούνται λόγους εθνικής ασφάλειας χωρίς να παραθέτουν στην Επιτροπή πληροφορίες που να στοιχειοθετούν τον ισχυρισμό τους.

Ως εκ τούτου, κάλεσε εκ νέου τη Europol να παρέμβει στις χώρες-μέλη όπου έχουν αναπτύξει δράση τα παράνομα λογισμικά (σ.σ. Pegasus και Predator).


H κ. Ιντ΄Βελτ διευκρίνισε ότι η έρευνα θα συνεχιστεί μέχρι την άνοιξη, που αναμένεται να παρουσιαστεί το τελικό πόρισμα για κάθε χώρα.

Μέρος «πολιτικής στρατηγικής» στην Ελλάδα

Σ' αυτό το πλαίσιο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενέταξε και την αξιοποίηση των στοιχείων που δημοσίευσε η εφημερίδα Documento.

Σε ερώτηση για την Ελλάδα, παρατήρησε εκ νέου (όπως την προηγούμενη Παρασκευή στην Αθήνα) ότι οι αρχές δεν ερεύνησαν την Intellexa, την εταιρεία που εμπορεύεται το Predator, «τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών στα γραφεία της ή τη διοίκησή της».

Σε ερώτηση (της Εφημερίδας των Συντακτών) πόσο κοντά στην ελληνική κυβέρνηση είναι αυτό το σύστημα παρακολούθησης με το Predator, η κ. Ιντ΄Βελτ απάντησε πως το εν λόγω παράνομο λογισμικό είναι πανάκριβο («δεν αρκεί να είσαι πλούσιος αλλά δισεκατομμυριούχος για να το προμηθευτείς») και χρησιμοποιείται κυρίως εις βάρος πολιτικών και δημοσιογράφων, ενώ κάποιοι από τους «παγιδευμένους» παρακολουθούνται και από την ΕΥΠ. «Είναι σύμπτωση αυτό;», ρώτησε.

Αξιοσημείωτη είναι η παρατήρηση που έκανε για τη χώρα μας, ότι το κατασκοπευτικό λογισμικό στην Ελλάδα φαίνεται ότι χρησιμοποιείται συστηματικά και σε ευρεία κλίμακα ως εργαλείο πολιτικής στρατηγικής.

«Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, όπως η Πολωνία, η κατάχρηση του spyware δεν φαίνεται να είναι μέρος μιας ολοκληρωμένης αυταρχικής στρατηγικής, αλλά μάλλον ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για πολιτικά και οικονομικά οφέλη. Ωστόσο, διαβρώνει εξίσου τη δημοκρατία και το κράτος Δικαίου και αφήνει άπλετο χώρο στη διαφθορά», είπε.

Αναφερόμενη στον Έλληνα πρωθυπουργό, είπε πως θα μπορούσε να βοηθήσει στις έρευνες, «να ρίξει φως», αίροντας το απόρρητο.

Αυτή η προσέγγιση δεν συνάδει με το πνεύμα συνεργασίας που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν τα μέλη της Επιτροπής από την ίδρυση της PEGA» αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Ζόιντο.

Τονίζει παράλληλα ότι «το ίδιο ισχύει και για τη συμπεριφορά της εισηγήτριας κατά την τελική συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, όπου παρουσίασε αναλυτικά τις ατομικές της απόψεις για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και όχι μόνο, παρόλο που τα μέλη της αντιπροσωπείας είχαν συμφωνήσει σε κοινή δήλωση κατόπιν διαπραγματεύσεων προκειμένου να δείξουν κοινές θέση σε επιλεγμένα θέματα. Αυτό δημιούργησε την εσφαλμένη εντύπωση ότι παρουσίαζε κοινή άποψη της επιτροπής».

«Υπενθυμίζουμε ότι το έργο της Επιτροπής είναι συλλογική προσπάθεια και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πλατφόρμα ατομικής πολιτικής εκστρατείας. Ελπίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης θητείας της PEGA θα μπορέσουμε να εργαστούμε μαζί με περισσότερη συνεργασία» καταλήγει ο Χουάν Ιγκνάσιο Ζόιντο.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ