2022-11-30 23:48:51
Φωτογραφία για Ναντίνα. Ο θάμνος με την απόλυτα ...χριστουγεννιάτικη όψη
Ο  θάμνος με το πρασινοκόκκινο φύλλωμα και τους κατακόκκινους καρπούς που στο τέλος του φθινοπώρου μετατρέπεται σε ένα φυσικό ...χριστουγεννιάτικο στολίδι. 

Γενικά χαρακτηριστικά



Nantina domestica η βοτανολογική του ονομασία και πρόκειται για πολυετή και αειθαλή θάμνο με καταγωγή από την Κίνα και την Ιαπωνία και με περισσότερες από πενήντα ποικιλίες. 

Οι βλαστοί  ορισμένων ποικιλιών όσο το φυτό αναπτύσσεται και ξυλοποιούνται προσομοιάζουν με αυτούς τους μπαμπού γι΄αυτό και παγκοσμίως συχνά αναφέρεται σαν Μπαμπού του παραδείσου ή Ιερό Μπαμπού (Heavenly bamboo - Sacred bamboo).

Η καλλωπιστική αξία της οφείλεται τόσο στο φύλλωμα που ανά εποχές και ανάλογα με την ποικιλία καλοκαίρι ή χειμώνα αποκτά κοκκινωπή απόχρωση, όσο και στα άνθη που μετατρέπονται σε κόκκινους καρπούς και δίνουν στο φυτό πολύ εντυπωσιακή εμφάνιση. 

Το φύλλωμά της αποτελείται από λογχοειδή φύλλα μήκους 8-10cm και διατηρείται στο φυτό όλες τις εποχές και μόνο σε περιοχές με παρατεταμένα χαμηλές θερμοκρασίες στην διάρκεια του χειμώνα μπορεί να παρατηρηθεί μερική πτώση του.  


Το ύψος της Ναντίνας φτάνει τα 150-300cm  για τις κανονικές  ποικιλίες και τα 30-50cm για τις νάνες. 

Είναι κατάλληλη για μεμονωμένες ή μαζικές φυτεύσεις σε διαμορφώσεις τοπίου, δημιουργία χαμηλού φράχτη - μπορντούρας ή διαδρόμων κήπου, για φύτευση σε εισόδους όπως και ως φυτό δεύτερης σειράς σε καλλωπιστικά παρτέρια συνδυασμένη με άλλα χαμηλότερα είδη.  

Ευδοκιμεί το ίδιο ικανοποιητικά και σε δοχεία φύτευσης αρκεί αυτά να έχουν το κατάλληλο μέγεθος για το ριζικό σύστημα της Ναντίνας που αναπτύσσεται αρκετά τόσο σε βάθος όσο και παράπλευρα. Για τον ίδιο λόγο η καλλιέργειά της σε γλάστρες απαιτεί μεταφύτευση κάθε 2-3 χρόνια. 

Ανήκει στα είδη αργής-μέτριας ανάπτυξης και στα πρώτα 1-2 χρόνια μετά την φύτευσή της συχνά δεν παρουσιάζει ανθοφορία - καρποφορία.

Καταγράφεται στα τοξικά φυτά για αυτό και απαιτείται προστασία  κατοικιδίων και κυρίως μικρών παιδιών από την κατάποση φυλλώματος - καρπών.

Φροντίδα

Χώμα: Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές  απαιτήσεις αρκεί το χώμα της να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση.   

Θέση: Η Ναντίνα ευδοκιμεί τόσο σε συνθήκες πλήρους ηλιοφάνειας όσο και σε ημισκιερά σημεία. Όσο περισσότερο φως δέχεται τόσο πιο έντονο το χρώμα του φυλλώματος. 

Παρουσιάζει μεγάλη αντοχή τόσο στις υψηλές όσο και στις χαμηλές θερμοκρασίες.   

Πότισμα: Χρειάζεται μέτρια πότισμα 2-3φορές την εβδομάδα στην διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου και τα ζεστά διαστήματα του καλοκαιριού ακόμη συχνότερα, κατά το αρχικό διάστημα φύτευσής της και αν τοποθετηθεί απευθείας στο έδαφος.

Τις επόμενες χρονιές όπως και αν είναι τοποθετημένη σε γλάστρα τα ποτίσματα θα πρέπει να είναι ελαφρά λιγότερα, 1-2 φορές την εβδομάδα,  και σε κάθε περίπτωση το χώμα πρέπει να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση.  

Κλάδεμα: Στο τέλος του χειμώνα ή πολύ νωρίς την άνοιξη, όταν επικρατούν σχετικά κανονικές θερμοκρασίες, μπορεί να κλαδευτεί ελαφρά ώστε το συμπαγές φύλλωμα να διατηρεί το σχήμα του. 

Λίπανση: Ένα ενισχυτικό για ανθοφόρα καλλωπιστικά  κάθε 30 ημέρες, στην διάρκεια της άνοιξης, ευνοεί ιδιαίτερα την ανάπτυξη και ανθοφορία της.

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Ναντίνα ανθοφορεί στις αρχές του καλοκαιριού παράγοντας μικρά λευκά άνθη που σταδιακά μετατρέπονται σε ροζ και τελικά σε κατακόκκινους καρπούς.  

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με μοσχεύματα,  αρχές του καλοκαιριού ή με διαίρεση των ριζών κατά την μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα, αρχές της άνοιξη ή του φθινοπώρου. 

Σε φυτώρια θα βρείτε μικρά ή ήδη αναπτυγμένα φυτά Ναντίναςια να προσθέσετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας τον ιδιαίτερα διακοσμητικό και ανθεκτικό αυτό θάμνο, που δεν έχει ιδιαίτερες καλλιεργητικές απαιτήσεις.  
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ