2022-12-25 11:46:09
Φωτογραφία για Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η αγορά των κρυπτονομισμάτων



Οι ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά από τα προβλήματα του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX έχουν οδηγήσει σε μαζικές εκροές από τα κρυπτο και ιδιαίτερα από το Bitcoin. Μόνο τον περασμένο μήνα οι ρευστοποιήσεις σε Bitcoin από επενδυτές ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ καθώς ανήλθαν σε 91.363 από τα λεγόμενα tokens, συνολικής αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτά αντλήθηκαν από μεγάλα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Kraken, Coinbase και Binance. Όλα αυτά τα στοιχεία τα παρουσίασαν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς που επικαλέστηκαν μελέτη της εταιρείας CryptoCompare. Δεν είναι σαφές εάν οι αναλήψεις αυτές σε Bitcoin από επενδυτές αφορούσαν πωλήσεις ή μεταφορές σε ιδιωτικά πορτοφόλια, ανέφερε επίσης η εν λόγω έκθεση.

Επιπλέον, με βάση στοιχεία για την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου οι επενδυτές απέσυραν 4.545 bitcoin από κεντρικά ανταλλακτήρια, από 3.846 την ίδια περίοδο το 2021, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα

. Το Bitcoin έχει υποχωρήσει περίπου 63% από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα. Η αξία του έφτασε περίπου τα 17.000 δολάρια από 69.000 δολάρια που ήταν το υψηλό ρεκόρ το οποίο καταγράφηκε το Νοέμβριο του 2021.

Η σύλληψη του «μεσσία» των crypto

Σε όλο αυτό το σκηνικό έρχεται τώρα να προστεθεί και η σύλληψη του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων FTX, του Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ. Η σύλληψη αυτή αύξησε κι άλλο τις ανησυχίες για την ασφάλεια των κεφαλαίων των χρηστών που διατηρούνται σε κεντρικά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.



Ο Μπάνμαν Φράιντ συνελήφθη στις Μπαχάμες όπου έμενε, όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του μετά από εβδομάδες ερευνών για το κατά πόσο είχε γίνει κατάχρηση κεφαλαίων πελατών του ανταλλακτηρίου πριν από την κατάρρευσή του. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λόρενς των ΗΠΑ Σάμερς είχε συγκρίνει την κατάρρευση της FTX με την κατάρρευση της ενεργειακής εταιρείας Enron Corp.

Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ, αλλά και συνδεόμενες με αυτό εταιρείες, είχαν μπει ήδη στο μικροσκόπιο μετά το αίτημα προστασίας από πιστωτές που κατάθεσε ο ίδιος το Νοέμβριο με βάση τη νομοθεσία περί χρεοκοπιών.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και η Επιτροπή Συναλλαγών Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων ξεκίνησαν έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η FTX χειρίστηκε εσφαλμένα κεφάλαια πελατών.



Οι αρχές διερεύνησαν μεταξύ άλλων εάν έχουν εξαφανιστεί από το FTX πάνω από 1 δις δολ σε κεφάλαια πελατών, με τον ιδρυτή του να φέρεται να έχει μεταφέρει κρυφά 10 δισεκατομμύρια δολάρια από την FTX στην εταιρεία Alameda Research του ιδίου, ανέφεραν τότε πηγές στο Reuters. Άλλες πηγές ανέβαζαν το ποσό που αγνοείται σε 2 δις δολάρια.

Ο οίκος αξιολογήσεων S&P Global Ratings έχει αναφέρει σε έκθεσή του ότι η κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX.com θα φέρει σημαντικές αλλαγές στον κλάδο και θα αυξήσει την εποπτεία των αρχών σε αυτόν. Οι αλλαγές αυτές είναι ήδη ορατές, με μάλλον αρνητικό τρόπο, καθώς πολλοί ιδιώτες αποσύρουν τώρα κεφάλαιά τους από τέτοια επισφαλή περιουσιακά στοιχεία.

Ο «χειμώνας των κρύπτο», όπως τον ονομάζει πλέον S&P Global Ratings,  ξεκίνησε τον Μάιο του τρέχοντος έτους με την απότομη βουτιά των τιμών κρυπτονομισμάτων  και πλέον έχει ήδη μειώσει σημαντικά τις δραστηριότητες του συγκεκριμένου κλάδου.

πηγη ot.gr



Freegr network blog- News about pc, technology.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ