2023-01-08 20:11:19
Φωτογραφία για Γαριδάκι. Το εντυπωσιακό τροπικό φυτό για γλάστρες και παρτέρια
Xωρίς να απαιτεί καμιά ιδιαίτερη φροντίδα το Δειλινό είναι ιδανικό, ακόμη και για εντελώς ερασιτέχνες στην κηπουρική, για να προσθέσει έντονο χρώμα σε καλοκαιρινούς κήπους.  

Γενικά χαρακτηριστικά

Πολυετής και αειθαλής θάμνος με καταγωγή από τις τροπικές περιοχές της Κεντρικής Αμερικής που περιλαμβάνει δύο βασικά είδη:

Tο είδος Justicia brandegeeana με καταγωγή από το Μεξικό  με κοκκινωπές  αποχρώσεις και ανάπτυξη έως το ένα μέτρο και το είδος Pachystachys lutea με καταγωγή από το Περού, έντονο κίτρινο χρώμα και ύψος που μπορεί να ξεπεράσει τα δύο μέτρα. 

Στα δύο είδη υπάγονται εκατοντάδες επιμέρους ποικιλίες ανάμεσά  τους και πλήθος υβριδικές με βράκτια σε διάφορες έντονες αποχρώσεις.

Στις κλιματολογικές συνθήκες της Μεσογείου ευδοκιμούν ικανοποιητικά τόσο το Μεξικάνικο όσο και το Κίτρινο Γαριδάκι. 

Η ονομασία Γαριδάκι (Shrimp Plant) οφείλεται στην όψη που αποκτά το μικρό δισχιδές λευκό λουλούδι περικλειόμενο από τα βράκτια (μεταμορφωμένα) φύλλα σε κόκκινες ή κιτρινωπές αποχρώσεις και που μοιάζει με γαρίδα. 


Το ύψος του φυτού στις πιο συνήθεις ποικιλίες κυμαίνεται από 60cm έως 1,50 μέτρο με παράπλευρη ανάπτυξη περίπου 90cm

Οι λεπτοί βλαστοί αναπτύσσουν έντονες διακλαδώσεις και τα ωοειδή φύλλα έχουν σκουροπράσινη  απόχρωση και αναπτύσσονται σε συστάδες, ενώ διαφέρουν στο μέγεθος ανάλογα με την ποικιλία. 

Είναι κατάλληλο για μεμονωμένες ή μαζικές φυτεύσεις, δημιουργία μπορντούρας,  σαν κεντρικό φυτό σε παρτέρια εισόδου αλλά και για καλλιέργεια σε δοχεία φύτευσης σε κήπους και μπαλκόνια,  όπου μπορεί και να συνδυαστεί με άλλα πράσινα ή ανθοφόρα είδη. 

Φροντίδα

Χώμα: Χωρίς να έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις προτιμά τα ασβεστώδη εδάφη και το χώμα του θα πρέπει να διαθέτει καλή αποστράγγιση.  

Θέση: Ανήκει στα είδη που καλλιεργούνται σε συνθήκες ημισκιάς. Θα πρέπει να δέχεται αρκετό πρωϊνό ή απογευματινό ήλιο αλλά να μένει προστατευμένο από την συνεχή ακτινοβολία, ειδικά  το διάστημα του καλοκαιριού.

Η παραπάνω από όσο έχει ανάγκη έκθεσή του στον ήλιο έχει σαν αποτέλεσμα των αποχρωματισμό των βράκτιων φύλλων που γίνονται λευκά ενώ και στα υπόλοιπα φύλλα του δημιουργούνται λευκές κηλίδες. 

Ο έντονος αέρας, θερμός ή ψυχρός, επίσης δεν ευνοεί την ανάπτυξή του.

Πότισμα: Έχει ανάγκη από αρκετή υγρασία, όπως και τα περισσότερα τροπικά είδη.

Θα πρέπει να ποτίζεται 2-3 φορές την εβδομάδα στο διάστημα της άνοιξης ή ενός άνυδρου φθινοπώρου, ενώ τα ζεστά διαστήματα του καλοκαιριού χρειάζεται πότισμα κάθε 2 μέρες ανάλογα βεβαίως και με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

Η πτώση των φύλλων είναι η πιο κοινή ένδειξη ότι το Γαριδάκι έχει ανάγκη από περισσότερο νερό. 

Κλάδεμα: Όσο το φυτό αναπτύσσεται σε ύψος το φύλλωμά του αραιώνει γι΄αυτό και για να διατηρεί την όμορφη όψη και το συμπαγές του σχήμα απαιτεί συστηματικό ετήσιο κλάδεμα, κατά το οποίο αφαιρείται περίπου το μισό του μήκους των βλαστών. Η καταλληλότερη εποχή για το κλάδεμά του είναι αμέσως μετά το τέλος της ανθοφορίας ή αρχές της  άνοιξης όταν οι θερμοκρασίες έχουν επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα. 

Η απομάκρυνση των μαραμένων λουλουδιών, σε όλη την διάρκεια της ανθοφορίας, επίσης ευννοεί την δημιουγία νέων.  

Λίπανση: Όπως όλα τα είδη με παρατεταμένη περίοδο ανθοφορίας και το Γαριδάκι χρειάζεται λίπανση ώστε να διατηρείται εύρρωστο.

Χρησιμοποιείστε μικρή ποσότητα υγρού ενισχυτικού για ανθοφόρα κάθε 2-3 εβδομάδες από τις αρχές της άνοιξης έως τις αρχές του φθινοπώρου, αποφεύγοντας τις λιπάνσεις τα διαστήματα του καλοκαιριού που επικρατούν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Το Γαριδάκι  ανθοφορεί στις αρχές του καλοκαιριού και συχνά παρουσιάζει άλλη μια ανθοφορία στις αρχές  του φθινοπώρου. 

Τα λουλούδια διαρκούν για πολλές εβδομάδες και τα  βράκτια φύλλα που τα περικλείουν έχουν λευκή απόχρωση κατά την αρχή του σχηματισμού τους που στην συνέχεια αλλάζει σε κοκκινωπή ή κίτρινη, ανάλογα με το είδος. 

Πολλαπλασιάζεται με σπόρους, όμως για να  φυτρώσει απαιτούνται περισσότερες  από 6-8 εβδομαδες, γι΄αυτό και τα μοσχεύματα ή η διαίρεση των ριζών, την περίοδο της άνοιξης,  είναι οι προσφορότεροι τρόποι.

Στα φυτώρια θα βρείτε Γαριδάκι σε διάφορες ποικιλίες για να πρσθέσετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας το πολύ όμορφο αυτό τροπικό φυτό. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ