2023-02-03 08:26:23
Φωτογραφία για ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ θωράκισης των προσωπικών δεδομένων από τα ψηφιακά συστήματα

 Ανταπόκριση από Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης

Ημέρα Προστασίας Δεδομένων η σημερινή και η πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία δεδομένων «Σύμβαση 108», Έλσα Μέιν, τόνισε την ανάγκη συμμόρφωσης των εθνικών συστημάτων και των συστημάτων ψηφιακής ταυτότητας, με τον σεβασμό του δικαιώματος στην προσωπική ζωή και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία εκπροσωπεί όλα τα μέρη στη σύμβαση, δημοσίευσε νέες κατευθυντήριες γραμμές, για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις και άλλους παράγοντες που εμπλέκονται στη δημιουργία και διαχείριση συστημάτων που επεξεργάζονται μια σειρά προσωπικών δεδομένων, προκειμένου να πιστοποιηθεί η αυθεντικότητα της «νομικής ταυτότητας» ενός ατόμου» ενώπιον του νόμου και έναντι του κράτους.

Οι κατευθυντήριες γραμμές επιδιώκουν να εφαρμόσουν τις αρχές και τις διατάξεις της εκσυγχρονισμένης σύμβασης για την προστασία δεδομένων - Σύμβαση 108+.

Τονίζουν ότι, δεδομένης της πιθανότητας δυσμενών επιπτώσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα, τα εθνικά συστήματα ψηφιακής ταυτότητας θα πρέπει να υιοθετήσουν μια προσέγγιση με επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ενσωματώσουν ρητά τη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη ρύθμιση, το σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη λειτουργία τους.

Η Ημέρα Προστασίας Δεδομένων τιμά την έναρξη της υπογραφής της σύμβασης προστασίας δεδομένων του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 28 Ιανουαρίου 1981, γνωστή και ως «Σύμβαση 108».

Σήμερα αυτή η συνθήκη είναι το μόνο διεθνές, πολυμερές και νομικά δεσμευτικό μέσο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων.

Έχει 55 κόμματα και 36 παρατηρητές.

Το 2018 εγκρίθηκε ένα τροποποιητικό πρωτόκολλο που εκσυγχρονίζει τη Σύμβαση 108 και άνοιξε για υπογραφή.

Με βάση τα επιτεύγματα της συνθήκης του 1981, η ενημερωμένη σύμβαση - γνωστή ως «Σύμβαση 108+» - στοχεύει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων για την προστασία της ιδιωτικής ζωής που προκύπτουν από τη χρήση νέων τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών, καθιερώνει τον μηχανισμό παρακολούθησης της σύμβασης και συγκεντρώνει διάφορα κανονιστικά πλαίσια που αναπτύχθηκαν σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Με την επικύρωση της Ισλανδίας στις 20 Ιανουαρίου 2023, ήδη 21 κράτη έχουν επικυρώσει το τροποποιητικό πρωτόκολλο.

Άλλα 22 κράτη την υπέγραψαν με σκοπό την επικύρωσή της.Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Με πρωτιές ο ΣΚΑΪ...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Με πρωτιές ο ΣΚΑΪ...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ