2023-02-16 08:00:00
Φωτογραφία για Nevomo: Οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές εμπνευσμένες από το hyperloop θα μπορούσαν να γίνουν σύντομα πραγματικότητα
Μπορεί η τεχνολογία εμπνευσμένη από το hyperloop να εφαρμοστεί στις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές εντός αυτής της δεκαετίας; Η εταιρεία τεχνολογίας Nevomo το πιστεύει. Το RailFreight.com είχε μια συνομιλία με τον Stefan Kirch, CBDO στο Nevomo, σχετικά με τις πιθανές εφαρμογές της τεχνολογίας Nevomo στον τομέα των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών.

Marco Raimondi

Η Nevomo είναι μια εταιρεία με πολωνικές ρίζες και γραφεία στην Πολωνία, την Ελβετία και τη Γερμανία που εργάζεται στην τεχνολογία MagRail, ένα σύστημα μαγνητικού σιδηροδρόμου που χρησιμοποιεί υπάρχουσες συμβατικές σιδηροδρομικές γραμμές. Με άλλα λόγια, η Nevomo εργάζεται πάνω σε μια τεχνολογία μαγνητικής πρόωσης που μπορεί να θεωρηθεί ως ενισχυτής πρόσφυσης, κάτι που ήταν πρωτόγνωρο μέχρι τώρα.

Ο Kirch επεσήμανε ότι, όταν πρόκειται για σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές, η ταχύτητα δεν είναι απαραίτητα ο πιο σημαντικός παράγοντας σε σύγκριση με τη συχνότητα, τη χωρητικότητα και την αξιοπιστία
. Όπως ισχυρίστηκε ο Kirch, «120, 160 km/h είναι αρκετά για την επόμενη δεκαετία όσον αφορά τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές». Ωστόσο, το Nevomo θα μπορούσε να έχει επαναστατικό αντίκτυπο στη βιομηχανία νωρίτερα παρά αργότερα. Μεταξύ των μεγαλύτερων πλεονεκτημάτων που θα μπορούσε να φέρει η Nevomo στο τραπέζι, στην πραγματικότητα, είναι ότι η τεχνολογία τους θα μπορούσε να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει ακόμη και μέσα σε αυτήν τη δεκαετία.

“MagRail πλήρους κλίμακας στις αρχές της δεκαετίας του 2030”

Μία από τις διαφορές μεταξύ του Nevomo και άλλων συστημάτων maglev είναι ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί στην υπάρχουσα σιδηροδρομική υποδομή. Το σχέδιο της Nevomo θα μπορούσε επομένως να μειώσει σημαντικά τον χρόνο και το κόστος κατασκευής. Ο Kirch εξήγησε ότι η εφαρμογή της τεχνολογίας Nevomo MagRail μπορεί να χωριστεί σε ενεργητικό και παθητικό μέρος. Το ενεργό μέρος συνεπάγεται τον εξοπλισμό της σιδηροδρομικής γραμμής με εξαρτήματα Nevomo, τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν στην κορυφή των στρωμάτων. Το παθητικό τμήμα απαιτεί τη μετασκευή του τροχαίου υλικού για να είναι συμβατό με το νέο σύστημα.

Εικόνα: © Nevomo

Επιπλέον, εάν η υποδομή είναι εξοπλισμένη με την τεχνολογία Nevomo, τα παραδοσιακά τρένα θα μπορούσαν να ταξιδεύουν με την ίδια υποδομή. Όπως τόνισε ο Kirch, οι μικτές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να είναι δυνατές ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 2020. Ωστόσο, οι πρώτες εφαρμογές θα ήταν σε κλειστή υποδομή, χωρίς παρεμβολές στα παραδοσιακά τρένα. «Σχεδιάζουμε μια πιλοτική εφαρμογή ήδη το 2024 και θέλουμε να έχουμε μια εφαρμογή ανοιχτού δικτύου μέχρι το δεύτερο μισό αυτής της δεκαετίας και το MagRail πλήρους κλίμακας στις αρχές της δεκαετίας του 2030», αποκάλυψε.

Μετά τη δοκιμή σε κλειστή υποδομή, το επόμενο στάδιο θα ήταν αυτό που ο Kirch όρισε ως «αποκλειστικά χρονικά διαστήματα». Αυτό θα σήμαινε, για παράδειγμα, ότι τα παραδοσιακά τρένα θα χρησιμοποιούσαν την υποδομή κατά τη διάρκεια της ημέρας και, κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι νέοι λοβοί MagRail θα μπορούσαν να λειτουργούν σαν ιμάντας μεταφοράς για εμπορευματοκιβώτια, για να αυξήσουν τη χωρητικότητα. Μια τέτοια εγκατάσταση θα μπορούσε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιεί τις υπάρχουσες σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας, που επί του παρόντος δεν είναι προσβάσιμες για εμπορευματικά τρένα. Επί του παρόντος, η εταιρεία μπορεί να υπολογίζει σε μια πίστα δοκιμών μήκους 750 μέτρων, την τρίτη της, όπου ξεκίνησαν οι δοκιμές φέτος. Η πρώτη δοκιμαστική έκδοση 1:5 του MagRail Nevomo παρουσιάστηκε το 2019. Επιτυχείς δοκιμές μεσαίου μεγέθους πραγματοποιήθηκαν τον χειμώνα του 2020. Πέρυσι, η Nevomo ολοκλήρωσε την κατασκευή της πίστας δοκιμών πλήρους κλίμακας στη Nowa Sarzyna στην Πολωνία, η οποία είναι Η μεγαλύτερη διαδρομή της Ευρώπης για τη δοκιμή παθητικής μαγνητικής αιώρησης.

Λιγότερα εξαρτήματα και δεν χρειάζεται επιπλέον γη

Εκτός από το ότι είναι εφικτή σε πολύ μικρότερο χρονοδιάγραμμα, η τεχνολογία MagRail της Nevomo προσφέρει πλεονεκτήματα όσον αφορά τη συντήρηση του τροχαίου υλικού και τη ρύπανση. Όπως τόνισε ο Kirch, το κόστος συντήρησης του τροχαίου υλικού μπορεί να μειωθεί σημαντικά, καθώς θα χρειαστούν λιγότερα εξαρτήματα, καθώς οι τροχοί θα χρησιμοποιούνται για κύλιση, αλλά όχι για φρενάρισμα και επιτάχυνση, όπως αυτό γίνεται από τη μαγνητική κίνηση πρόωσης.

Εικόνα: © Nevomo

Επιπλέον, η τεχνολογία Nevomo μπορεί να εφαρμοστεί πιο εύκολα από τις αντίστοιχες, επειδή δεν απαιτείται πρόσθετη γη για το σύστημα. Για παράδειγμα, η κατασκευή μιας εντελώς νέας υποδομής maglev δεν θα ήταν δυνατή σε περιοχές όπως λιμάνια και τερματικά, όπου ο χώρος είναι περιορισμένος. Το Nevomo, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να εξασφαλίσει υψηλότερη χωρητικότητα στις ίδιες πίστες και ακόμη και ημι-αυτοματοποίηση των λιμενικών λειτουργιών. Ένα άλλο πλεονέκτημα της τεχνολογίας που ανέπτυξε η Nevomo είναι ότι η ηχορύπανση μειώνεται σημαντικά χάρη στην άμεση μαγνητική κίνηση που δημιουργεί τη δύναμη πρόωσης.

Τέλος, το Nevomo θα μπορούσε να φέρει ορισμένα πλεονεκτήματα και όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση. Η τεχνολογία του Nevomo θα μπορούσε στην πραγματικότητα να εφαρμοστεί μόνο σε συγκεκριμένα τμήματα της πίστας, για παράδειγμα όπου η κλίση της πίστας είναι μεγαλύτερη από το συνηθισμένο. Επομένως, η βελτίωση της τροχιάς με εξαρτήματα Nevomo θα μειώσει τις εκπομπές έλξης επειδή δεν θα χρειαζόταν πρόσθετες ατμομηχανές, καθώς η πρόωση μπορεί να ενισχύσει την ελκτική ισχύ του τρένου. Η βελτίωση της πρόσφυσης, εξήγησε ο Kirch, προσφέρει πολύ χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας σε σύγκριση με την επόμενη καλύτερη εναλλακτική, που είναι η επαναδρομολόγηση του τρένου σε λιγότερο απότομες διαδρομές.

Τραβώντας τα βλέμματα της ΕΕ

Το Nevomo που κυκλοφόρησε το 2017 εργάζεται σε μια τεχνολογία μεταφοράς συστήματος εμπνευσμένη από το hyperloop. Η πολωνική εταιρεία προσπαθεί τώρα να κατακτήσει την αγορά με τις καινοτόμες τεχνολογίες της. Αυτό που διαφοροποιεί τη Nevomo από τον ανταγωνισμό, σύμφωνα με τον Kirch, είναι το γεγονός ότι το έργο τους έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μπορεί να φέρει αποτελέσματα σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Η Nevomo εργάζεται επίσης σε επιβατικά τρένα, όπου εφαρμόζεται και η τεχνολογία MagRail. Η εταιρεία ισχυρίζεται μάλιστα ότι «μπορεί να αναβαθμίσει την υπάρχουσα σιδηροδρομική υποδομή στην ταχύτητα των 550 km/h με πολύ ανταγωνιστικό κόστος».

Εικόνα: © Nevomo

Τα έργα που ξεκίνησε η Nevomo δεν πέρασαν απαρατήρητα. Όπως υπογράμμισε ο Kirch, η ΕΕ συμμετέχει μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας Accelerator (EIC-A), επενδύοντας ήδη στην τεχνολογία μέσω επιχορήγησης και μιας πιθανής συνιστώσας μετοχικού κεφαλαίου, συνολικού ύψους 17,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το EIT Innoenergy, που υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), έχει επίσης επενδύσει στο Nevomo. Το EIT είναι ένα ανεξάρτητο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ικανότητας της Ευρώπης να καινοτομεί.

railfreight.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ