2023-02-21 18:28:03
Φωτογραφία για Σύμβαση για χρηματοδότηση Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων στον Αμβρακικό υπέγραψε ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας
Τη στρατηγική της βιώσιμης ανάπτυξής του Αμβρακικού Κόλπου χαράζει ο Δήμος Αμφιλοχίας σε συνεργασία με τους γειτονικούς του Δήμους, μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για το σχεδιασμό και την ωρίμανση του προγράμματος Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) για την περιοχή του Αμβρακικού, χθες, 20 Φεβρουαρίου 2023.. Με την προγραμματική σύμβαση, η οποία υπογράφηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων παρουσία του Υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη και εκπροσώπους των συμβαλλόμενων φορέων, Δήμων και Οργανισμών, καθορίζονται τόσο η εξειδίκευση της στρατηγικής όσο και η οριοθέτηση της περιοχής για την οποία πρέπει να καταρτιστεί αναλυτικό σχέδιο δράσης ώστε να τύχει χρηματοδότησης, η οποία στο σύνολό της ανέρχεται στα 120 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, οι στόχοι που προτείνονται περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ανάδειξη των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών, την ανάδειξη φυσιολατρικών διαδρομών, την οργάνωση δραστηριοτήτων που απευθύνονται σε υψηλής στάθμης επισκέπτες, την παραγωγή αλιευτικών και άλλων τοπικών προϊόντων καθώς και την καθιέρωση δρώμενων που σχετίζονται με την ιστορία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό της περιοχής.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας τόνισε την αναγκαιότητα εξορθολογισμού του τρόπου με τον οποίο κατανέμονται οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες και γεωγραφία της περιοχής, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Υπουργέ έχετε περάσει από την περιοχή μας και την Αμφιλοχία. Ζούμε σε έναν τόπο ευλογημένο από τον Θεό. Εξαιτίας της αδράνειας δεκαετιών όμως, αυτό μας έχει γυρίσει μπούμερανγκ.

Ο Αμβρακικός έχει την ατυχία να είναι χωρισμένος σε δυο Περιφέρειες και επειδή η διαχείριση των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι περιφερειοκεντρική τα τελευταία χρόνια, το ότι βρίσκεται στα όρια των δύο Περιφερειών, άρα στα άκρα τους, σημαίνει πως δεν έχει δοθεί η κατάλληλη σημασία στην ανάπτυξη του Αμβρακικού κόλπου.

Είμαστε ευτυχείς για αυτή την προσπάθεια, μετά τη συνεννόηση που έγινε στον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με τη στήριξη προφανώς της ΜΟΔ. Θέλουμε τη βοήθειά σας να αναδείξουμε τον Αμβρακικό με όλα τα ιδιαίτερα στοιχεία του, και να στηρίξουμε τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα και την αλίευση. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η σύμβαση που υπογράφουμε σήμερα, θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε τα οράματά μας για την περιοχή».

Τη σύμβαση υπέγραψαν: ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας, ο Δήμαρχος Ακτίου- Βόνιτσας Γιώργος Αποστολάκης, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο Δήμαρχος Ζηρού και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Νοτίου Ηπείρου-Αμβρακικού ΑΕ-Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ ΟΤΑ Νίκος Καλαντζής (απουσίαζε στο εξωτερικό η Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση) καθώς και ο Πρόεδρος της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Γιώργος Παπαδημητρίου. Παρέστη επίσης ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός.

Αναφορικά με την υπογραφή της σύμβασης, ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας δήλωσε σχετικά: «Ο Αμβρακικός κόλπος αποτελεί ένα από τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο Δήμος Αμφιλοχίας. Θάλασσα με ήρεμα νερά, κατάλληλα για ψάρεμα και κολύμπι, αποτελεί τη σύνδεση της περιοχής μας με το Ιόνιο Πέλαγος. Με την υπογραφή της σύμβασης για τις ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις για την περιοχή του Αμβρακικού, αποκτάμε επιτέλους πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε πραγματικότητα το όραμά μας για την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής. Ο Αμβρακικός κόλπος μπορεί όχι μόνο να αναπτυχθεί αυτόνομα αλλά να λειτουργήσει ως πύλη εισόδου για τον Βάλτο, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία μετάβασης από την θάλασσα στον ορεινό όγκο, που δύσκολα συναντά κανείς σε άλλα μέρη στην Ελλάδα. Αποτελεί για εμάς μια ευκαιρία να αναδείξουμε τις ομορφιές του τόπου μας, τα μοναδικά μας προϊόντα και το πολιτισμό της περιοχής μας.

Είμαστε έξι Δήμοι και δύο Περιφέρειες που μας ενώνει ο Αμβρακικός και τα προβλήματά του αλλά πολύ περισσότερο οι προοπτικές ανάπτυξής του.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό κ. Αμυρά καθώς και όλους τους συμβαλλόμενους φορείς, για τη συνεργασία που μας οδήγησε στην υπογραφή της σύμβασης που μπορεί να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας και προόδου για την ευρύτερη Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο».
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ